Po septynerių metų susizgribo: atominiam monstrui – ne

Būtina padaryti viską, kad Astravo atominės elektrinės statyba būtų sustabdyta. Tokį uždavinį Vyriausybei pateikė du politikos veteranai ir trijų partijų vadovai.

Planuojama, kad Astravo atominė elektrinė pradės veikti 2018 metais.
Planuojama, kad Astravo atominė elektrinė pradės veikti 2018 metais.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 25, 2016, 11:50 AM, atnaujinta Jun 10, 2017, 6:29 AM

„Pagal darbų grafiką Baltarusijos elektrinę ketinama įjungti į elektros tinklą jau po trejų metų.  Nesaugi elektrinė bus prijungta prie jau esančių galingų į Visaginą nutiestų ir ketinamų į Kruonį tiesti elektros perdavimo linijų, tad ten pagaminta elektros energija nevaldomai užtvindys mūsų šalį su visokeriopais ekonominiais bei politiniais padariniais“, – rašoma kreipimesi Vyriausybei.

Jį pasirašė kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus, buvęs Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis, konservatorių, liberalų bei Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderiai Gabrielius Landsbergis, Eligijus Masiulis ir Ramūnas Karbauskis.

Beje, ši elektrinė pradėta statyti dar 2009 metais, konservatorių ir liberalų Vyriausybės laikais.

Vakar paskelbtame penkių politikų kreipimesi pabrėžiama, kad pradėjus veikti Astravo elektrinei Lietuva taps ne tik politiškai priklausoma nuo šio nesaugaus elektros gamintojo, bet ir sumokamais už ją pinigais pati finansuos mūsų šaliai grėsmingą, galimai pražūtingą projektą.

„Neįsileisdami Astravo elektros į Lietuvą, jos nepirkdami ir neleisdami naudotis Lietuvos elektros sistemos rezerviniais pajėgumais, projekto vykdytojams galime sukelti labai sunkiai įveikiamų kliūčių, apsunkinti jo įgyvendinimą ir atsipirkimo galimybes.

Visa tai suprasdami kreipiamės į Lietuvos Vyriausybę ir kartu į visas tarptautines organizacijas su reikalavimu padaryti viską, kad Baltarusijos Astravo atominės elektrinės statyba nedelsiant būtų sustabdyta“, – rašoma kreipimesi.

Vyriausybė kartu turi užtikrinti, kad Astravo atominėje elektrinėje pagaminta elektra jokiomis aplinkybėmis nepateks į Lietuvą ir niekad nebus parduodama jos rinkoje.

Kreipimąsi pasirašiusieji pabrėžia, kad Astravo elektrinės statybai visai šalia Lietuvos sienos, Neries upės kilpoje, vadovauja „Rosatom“ antrinė įmonė, bus naudojama praktikoje neišbandyta, tad eksperimentinė, rusiška, reaktoriaus technologija.

Vieta elektrinei statyti, pasak politikų, parinkta politiniu sprendimu, net neišnagrinėjus alternatyvių vietų ir pažeidžiant tarptautinius reikalavimus.

Kreipimosi autoriai perspėja, kad dėl atominės elektrinės geografinės padėties nelaimingo įvykio atveju teršalai Vilnių netruktų pasiekti tiek oru, tiek vandeniu, o jei įvyktų katastrofa, į evakuacijos zoną patektų visa Lietuvos, Europos Sąjungos ir NATO narės, sostinė. (BNS, LR)

Apie statomą elektrinę žinoma jau seniai

Linas Linkevičius, Užsienio reikalų ministras

„Galiu taip pat sėkmingai kreiptis į buvusią Vyriausybę, nes prieš septynerius metus buvo parinkta Astravo aikštelė ir pradėti atominės elektrinės statybos darbai, kurie dabar jau įsibėgėję. Nuo 2012 metų dirbanti dabartinė Vyriausybė deda pastangas, kad statoma elektrinė būtų saugesnė. Problemos ke-

liamos tiek dvišaliu lygiu, tiek ES, Tarptautinėje atominės energijos agentūroje, ESPO konvencijos įgyvendinimo komitete.

Tačiau pritariu kreipimesi išdėstytoms mintims apie Astravo atominės elektrinės saugumą. Kartu bendrai dirbdami galime reikalauti, kad būtų maksimaliai įgyvendinti statybos reikalavimai tiek techniškai, tiek politiškai. Nepirksime elektros iš objekto, kuris nesaugus.“

Pareikštas susirūpinimas dvelkia populizmu

Lauras Bielinis, politologas

„Šis kreipimasis – akivaizdžiai rinkiminis veiksmas. Nors dėl kaimynystėje statomos atominės elektrinės kylančios problemos iš tiesų rimtos, Lietuva jas turi spręsti, tai turi daryti vieningai, pirmiausia pasiekusi susitarimą viduje.

Toks kreipimasis nesprendžia elektrinės problemos iš esmės, o tik kai kurių partijų su rinkimais susijusius reikalus. Todėl tai nėra korektiška.Žinoma, dabartinė Vyriausybė gali ir turi imtis tam tikrų veiksmų. Kiek man žinoma, tai ir daroma. Gal todėl konservatoriai mėgina užbėgti įvykiams už akių ir prieš artėjančius Seimo rinkimus laimėti sau politinių dividendų, kad galėtų aiškinti, esą jie atkreipė dėmesį – tai valdžia kažką padarė.

Manęs nestebina, kad prie šios su rinkimais susijusios populistinės akcijos prisidėjo ir buvęs šalies vadovas V.Adamkus. Jis yra gamtosaugininkas ir tie dalykai jam nuoširdžiai rūpi. V.Amakus visada nuoširdžiai reagavo į problemas, susijusias su ekologija.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.