Politinėje kovoje įsisiūbavo giminių paieškos

Dėl galimų interesų konfliktų socialdemokrato Ričardo Malinausko vadovaujamuose Druskininkuose spaudžiami kairieji ėmė energingai kontratakuoti dešiniuosius.

Socialdemokratų taikiniu tapo Lazdijų rajono meras konservatorius A.Margelis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Socialdemokratų taikiniu tapo Lazdijų rajono meras konservatorius A.Margelis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

Jan 26, 2016, 7:30 AM, atnaujinta Jun 10, 2017, 5:14 AM

Vienas pirmųjų į socialdemokratų taikiklį pateko šalia Druskininkų esančio Lazdijų rajono ilgametis meras konservatorius Artūras Margelis.

Oponentams užkliuvo dešiniųjų politiko veikla, susijusi su jį liaupsinančio laikraščio bei naujienų portalo „Dzūkų žinios“ leidyba.

Pirmuosiuose šio leidinio puslapiuose nuolat šmėžuojantis konservatorius nepriklausomu save vadinančiame Lazdijų rajono laikraštyje itin dažnas pašnekovas.

„A.Margelis: svarbiausias tikslas – kraštiečių gerovė“ – tokių ir panašių publikacijų laikraštyje apstu.

Tačiau merui žeriamos pagyros nieko seniai nestebina. Lazdijiečiams ne paslaptis, kad A.Margelis – vienas pagrindinių kelių laikraščių ir portalų akcininkų, juos leidžiančios bendrovės direktorius yra mero žentas Darius Brindza, o laikraštyje vadybininke darbuojasi ir rajono vadovo duktė Rūta.

Savivaldybė penėjo įmonę

Sutapimas: Lazdijų savivaldybė ypač dosni žiniasklaidos grupei, kurios bendraturtis buvo A.Margelis.

Antai pernai rajono savivaldybė iš bendrovės „Dzūkų žinios“ pirko skelbimų, viešinimo ir užsakomųjų straipsnių spausdinimo paslaugas už daugiau kaip 15 tūkst. eurų.

Negana to, ir įmonės, susijusios su meru, savivaldybė praėjusiais metais už daugiau kaip 13 tūkst. eurų įsigijo kopijavimo popieriaus ir kanceliarinių prekių už 15 tūkst. eurų.

2015-ųjų pabaigoje Lazdijų rajono savivaldybės biblioteka beveik 5 tūkst. eurų paklojo už televizorių, kurį taip pat pirko iš laikraštį leidžiančios bendrovės.

Šios bibliotekos direktorė Renata Rudienė „Lietuvos rytui“ aiškino, kad „Dzūkų žinios“ prekiauja įvairia technika, kanceliarinėmis prekėmis, todėl ši bendrovė pasirinkta apklausos būdu.

Paklausta apie įspūdingą televizoriaus kainą, R.Rudienė aiškino, jog didelės įstrižainės aparatas to vertas: „Juo bus galima naudotis ir per seminarus, rodyti skaidres.“

Tuo metu savivaldybei šį televizorių pasiūliusios bendrovės vadovas D.Brindza nebuvo kalbus. Mero žentas atsakė esąs tik samdomas darbuotojas ir patarė bendrauti su akcininkais.

Ramus, nes akcijų atsikratė

Nors A.Margelis naujausioje savo viešųjų ir privačių interesų deklaracijoje nurodo, kad yra „Dzūkų žinių“ akcininkas, viešajame registre informacija apie bendrovės akcininkus kažkodėl nėra skelbiama.

Pats meras „Lietuvos rytui“ vakar teigė, kad „Dzūkų žinios“ jam jau nepriklauso, tačiau kam ir kada pardavė akcijas, neatskleidė.

Paklaustas apie savivaldybės pirkinius iš jam priklausančios įmonės A.Margelis tvirtino šiuose procesuose nedalyvaujantis: „Yra įmonės vadovas, kuris visa tai sprendžia, aš į tai nesikišu. Į darbą išeinu anksti rytą ir grįžtu vidurnaktį – neturiu laiko domėtis, kas ką ir iš ko perka.“

Konservatorius taip pat nenorėjo sutikti, jog „Dzūkų žinios“ apie jį rašo tik palankiai: „Būna visko. O ką? Turėtų rašyti tik nepalankiai, kaip Lietuvoje įprasta?“

Į kirtį atsako kirčiu

Beje, socialdemokratų demaskuojami konservatoriai irgi nesnaudžia.

Anksčiau pliekę Druskininkų merą dėl giminaičių įdarbinimo ir apie R.Malinausko vadovaujamos savivaldybės veiklą palankiai rašančio vietinio leidinio protegavimą, dešinieji pastaruoju metu panašių priekaištų pažėrė ir Marijampolės valdžiai.

Seimo Antikorupcijos komisijos nariai Arvydas Anušauskas ir Agnė Bilotaitė kreipėsi Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją prašydami ištirti socialdemokrato Vidmanto Brazio vadovaujamoje savivaldybėje užfiksuotus artimųjų ir partijos narių įdarbinimo atvejus.

Skelbiama, kad nemažos dalies Marijampolės savivaldybės tarybos narių šeimos nariai yra administracijos arba jos kontroliuojamų įmonių darbuotojai. Tarp ryškesnių pavyzdžių nurodomas Seimo narys Albinas Mitrulevičius, kurio žmona Alma dirba Socialinių reikalų departamento Piniginės paramos skyriaus vyresniąja specialiste.

Savo ruožtu kairieji atsikirto, jog dešinieji yra akli nepotizmui savųjų gretose.

„Konservatoriai nebe pirmą kartą puola socialdemokratus dėl šeimos narių veiklos. Susidaro įspūdis, kad politiniai oponentai kritikuojami dėl to, kas patiems taip artima. Čia juk net partijos vadovo postas paveldimas dinastiniu būdu, ką jau kalbėti apie merus ir jų žmonas.

Konservatoriai netgi terminą „švogerizmas“ vartoja nuolat. Todėl mes kviečiame pasigilinti į konservatorių valdomas savivaldybes. Gal išties aktyvieji Seimo Antikorupcijos komisijos nariai apie tai nieko nežino?“ – savo viešame kreipimesi klausia socialdemokratai.

Daugelyje savivaldybių sutuoktiniai – šalia

Socialdemokratai paskelbė konservatorių merų, kurių sutuoktiniai darbuojasi tų pačių savivaldybių administracijoje ar įstaigose, sąrašą:

* Lazdijų rajono meras Artūras Margelis, žmona Lina Margelienė dirba savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja;

* Pasvalio rajono meras Gintautas Gegužinskas, žmona Vitalija Gegužinskienė dirba savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja;

* Kretingos rajono meras Juozas Mažeika, žmona Aldona Mažeikienė dirba savivaldybės Kūlupėnų seniūnijoje žemės ūkio specialiste;

* Radviliškio rajono meras Antanas Čepononis, žmona Nijolė Čepononienė dirba savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus vyriausiąja specialiste;

* Alytaus rajono meras Algirdas Vrubliauskas, žmona Vida Vrubliauskienė dirba savivaldybei pavaldžios Vietos veiklos grupės pirmininke, strategijos rengimo administratore;

* Kupiškio rajono meras Dainius Bardauskas, žmona Danguolė Bardauskienė dirba savivaldybės pirminės asmens sveikatos priežiūros centre;

* Palangos miesto meras Šarūnas Vaitkus, žmona Vilma Vaitkuvienė dirba savivaldybės administracijos Civilinės metrikacijos skyriuje;

* Molėtų rajono savivaldybės meras Stasys Žvinys, žmona Romualda Žvinienė – Švietimo centro direktorė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.