Tėvams pakirto kojas, kai išgirdo apie darželinuko kančias

Prieš porą mėnesių mažylio darželyje patirtas seksualinis smurtas sukrėtė vaiko teisių gynėją Gytę Bėkštienę. Moteris papasakojo skaudžią mažamečio istoriją ir patikino, kad nuo seksualinio smurto nukentėjusiems vaikams gegužės mėnesį pagelbės naujai įkurtas centras Vilniuje.

Gegužės mėnesį Vilniuje steigiamas centras, skirtas nuo seksualinio smurto nukentėjusiems vaikams.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Gegužės mėnesį Vilniuje steigiamas centras, skirtas nuo seksualinio smurto nukentėjusiems vaikams.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Gegužės mėnesį Vilniuje steigiamas centras, skirtas nuo seksualinio smurto nukentėjusiems vaikams.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Gegužės mėnesį Vilniuje steigiamas centras, skirtas nuo seksualinio smurto nukentėjusiems vaikams.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Gegužės mėnesį Vilniuje steigiamas centras, skirtas nuo seksualinio smurto nukentėjusiems vaikams.<br>V.Balkūno nuotr.
Gegužės mėnesį Vilniuje steigiamas centras, skirtas nuo seksualinio smurto nukentėjusiems vaikams.<br>V.Balkūno nuotr.
Gegužės mėnesį Vilniuje steigiamas centras, skirtas nuo seksualinio smurto nukentėjusiems vaikams.<br>M.Patašiaus nuotr.
Gegužės mėnesį Vilniuje steigiamas centras, skirtas nuo seksualinio smurto nukentėjusiems vaikams.<br>M.Patašiaus nuotr.
Centrą pristatė G.Bėkštienė ir D.Urbonaitienė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Centrą pristatė G.Bėkštienė ir D.Urbonaitienė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 26, 2016, 3:48 PM, atnaujinta Jun 10, 2017, 4:02 AM

Globos namų „Užuovėja“ direktorė ir projekto „Vaikų, nukentėjusių nuo seksualinės prievartos, pagalbos centro steigimas“ vykdytoja G.Bėkštienė prisiminė atvejį, kaip vaikas grįžęs iš darželio pradėjo artimiesiems kalbėti ir demonstruoti savo lyties organus.

„Įsivaizduokite, jūsų vaikas eina į darželį, ir viskas yra gerai. Tačiau vieną dieną grįžta ir pradeda kalbėti: „Tėti, nori, aš tau parodysiu? Mama, nori, aš tau parodysiu? Apie dieduką...“, – portalui lrytas.lt sakė moteris.

Seksualinį smurtą įtarė tėvai

Tėvai įtarė, kad darželyje vaikas patyrė seksualinį smurtą. Jie patys viską suprato ir kreipėsi į instancijas. Jie panoro, kad juos nukreiptų pas gerą psichologą.

„Psichologė jau buvo išėjusi labai daug mokymų pas mus pagal visą metodiką ir medžiagą. Būtent ji ir nustatė, kad tas vaikas yra patyręs seksualinę prievartą. Ji žinojo, kaip su vaiku bendrauti, ką ir kaip su juo piešti, žaisti, kad viską išsiaiškintų“, – sakė centro direktorė.

Psichologė išsiaiškino, kad darželio teritorijoje vaikas seksualinę prievartą patyrė du kartus. „Situacija man asmeniškai buvo apgailėtina. Prasidėjo ikiteisminis tyrimas. Darželis aiškino, kad vaikas meluoja ir darželis yra šmeižiamas, nes niekas nieko nežino. Jei vaiką atveda į darželį, tai būk mielas ir atsakyk už jį“, – piktinosi pašnekovė.

Vėliau tėvai buvo priversti pasiimti vaiką ir vesti jį į kitą darželį. Pasak specialistės, tėvai šiais laikais tapo pastabesni. Prie to prisidėjo ir žiniasklaida.

„Lietuvoje, išgirdus apie prievartos atvejį, dažniausiai iškart galvojama apie vyrą, kuris tvirkina vaikus. Tikrai yra nemažai atvejų, kai ir moterys seksualiai tvirkina vaikus“, – kalbėjo specialistė.

Direktorė G.Bėkštienė priminė, kad šiuo metu vyksta ikiteisminis tyrimas, ir dėl privatumo sakė negalinti teikti daugiau informacijos apie vaiko lytį, amžių ar gyvenamąją vietą.

2015 metais dėl seksualinės prievartos prieš vaikus Lietuvoje pradėti 97 ikiteisminiai tyrimai, tačiau specialistai tvirtina, kad realių seksualinio smurto atvejų gali būti kelis kartus daugiau, nei oficialiai pradedama ikiteisminių tyrimų.

Duris atvers naujas centras

Gegužės mėnesį Vilniuje steigiamas naujas centras, skirtas nuo seksualinio smurto nukentėjusiems vaikams. Steigiamo centro pagrindinis tikslas – kad vaiko apklausa būtų vykdoma tik vieną kartą. Ją vykdys psichologas, o stebėti galės ikiteisminio tyrimo pareigūnai, vaiką apžiūrėti galės ir medikai.

Pasak direktorės G.Bėkštienės, vaiko apklausa bus įrašoma, o įrašas galės būti panaudotas ir teisme. Pakartotinė vaiko apklausa nuotoliniu būdu, pareikalavus teisėjui, galės būti vykdoma ir proceso metu. Centre vaikai galės būti ir laikinai apgyvendinami. Be to, vaikui pagalba bus teikiama ir vėliau, už centro ribų.

Centre dirbs šeši specialistai. Šiuo metu baigiami dar 25 specialistų, kurie dirbs regionuose, mokymai. Tokias mobilias specialistų komandas dešimtyje šalies regionų sudarys psichologas, vaiko teisių apsaugos tarnybos, policijos atstovai ir socialinis darbuotojas.

„Jei vaikas atėjo į mokyklą ar darželį ir jo pedagogas įtaria, kad vaikas galbūt nukentėjo, jis turi pranešti Vaiko teisių apsaugos tarnybai, tuomet susisiekiama su policijos pareigūnais, tyrėjais – tas procesas koordinuojamas specialistų, kurie atsako už šią sritį. Pati apklausa, tas pirminis tyrimas dėl galbūt įvykdytos seksualinės prievartos numatytas šiame centre. Centras turės visą reikiamą įrangą“, – teigė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Šeimos ir bendruomenių departamento direktorė Daina Urbonaitienė.

Pasak specialistės, jei nustatoma ar įtariama, jog vaikas nukentėjo šeimoje, ir tėvai nesutinka, kad vaikas būtų apklaustas, gali būti keliamas klausimas dėl to, ar tėvai tinkamai atstovauja vaiko interesams.

D.Urbonaitienė teigė, kad specialistai yra pajėgūs atpažinti seksualinį smurtą pagal skirtingus vaikų elgesio požymius įvairiose amžiaus grupėse. Mažas vaikas aiškina savais žodžiais, didesniam vaikui gali pasireikšti seksualizuotas elgesys, paaugliai dažniausiai konkrečiai gali įvardyti, kas įvyko.

Centras steigiamas Islandijos pavyzdžiu. Būtent Islandijoje jau 18 metų gyvuoja vaiko namo koncepcija, kurią pasitelkia ir Lietuva. G.Bėkštienės teigimu, Islandijos pavyzdys įrodo, kad per kelerius metus įmanoma visiškai išgydyti patyrusius seksualinį smurtą vaikus. Trumpiausias terapijos laikas, taikytas, specialistų nuomone, pasveikusiems vaikams, Islandijoje buvo penkeri metai, Lietuvoje kai kurie vaikai gydomi ir dešimtmetį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.