Vietnamiečiai žada ilgai knibinėti aferų meistrą

Kai antradienį Vilniuje Aukščiausiasis teismas nagrinėjo Sergejaus Rachinšteino skundą dėl laisvės atėmimo bausmės, jis leido laiką Vietnamo areštinėje. Šios tolimos valstybės pareigūnai jį sulaikė Lietuvos prašymu, tačiau siųsti namo neskubės.

Manoma, kad S.Rachinšteinas į Vietnamą spruko po to, kai pernai balandį „Lietuvos rytas“ jį nufotografavo Tailande.
Manoma, kad S.Rachinšteinas į Vietnamą spruko po to, kai pernai balandį „Lietuvos rytas“ jį nufotografavo Tailande.
Manoma, kad S.Rachinšteinas į Vietnamą spruko po to, kai pernai balandį „Lietuvos rytas“ jį nufotografavo Tailande.
Manoma, kad S.Rachinšteinas į Vietnamą spruko po to, kai pernai balandį „Lietuvos rytas“ jį nufotografavo Tailande.
S.Rachinšteinas slapstėsi didžiausiame Vietnamo mieste Ho Či Minyje, kur netrūksta nei užsienio verslininkų, nei turistų.
S.Rachinšteinas slapstėsi didžiausiame Vietnamo mieste Ho Či Minyje, kur netrūksta nei užsienio verslininkų, nei turistų.
S.Rachinšteinas slapstėsi didžiausiame Vietnamo mieste Ho Či Minyje, kur netrūksta nei užsienio verslininkų, nei turistų.
S.Rachinšteinas slapstėsi didžiausiame Vietnamo mieste Ho Či Minyje, kur netrūksta nei užsienio verslininkų, nei turistų.
Daugiau nuotraukų (5)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

Jan 27, 2016, 5:39 AM, atnaujinta Jun 10, 2017, 3:29 AM

Jei apgaudinėti, tai su šypsena, jeigu slėptis – tai egzotiškose šalyse.

Tokiomis taisyklėmis vadovaujasi aferų meistru vadinamas 48 metų S.Rachinšteinas.

Tačiau tai nepadėjo jam nei išvengti bausmės už aferas, nei surasti prieglobsčio svetur.

S.Rachinšteinas prieš keletą dienų buvo sulaikytas didžiausiame Vietnamo mieste Ho Či Minyje, kur netrūksta nei iš įvairių Europos šalių atvykstančių verslininkų, nei turistų.

8497 kilometrus nuo Vilniaus nutolęs Ho Či Minis yra svarbus jūrų uostas ir pramonės centras, dažnai vadinamas Tolimųjų Rytų perlu.

Praėjusių metų balandį „Lietuvos ryto“ žurnalistai bėglį užfiksavo populiariame Tailando kurorte Patajoje. Išvaizdos ir net šukuosenos nepakeitęs S.Rachinšteinas vaikštinėjo prabangiame prekybos centre „Central Festival“. Šis kompleksas laikomas didžiausiu paplūdimio zonoje įsikūrusiu prekybos centru Azijoje. Jis stovi visai šalia paplūdimio, o visų restoranų langai atsiveria į jūrą.

Užburdavo verslo partnerius

Po Azijos kurortus ir jų prekybos centrus S.Rachinšteinas vaikščiojo drąsiai, neišsiskirdamas iš kitų ir niekam nekeldamas įtarimų.

Panašiai jis elgėsi ir versle – prisistatydavo vardu, šypsojosi ir spaudė ranką partneriams, o vėliau daugelį jų apgavo.

„Kai žmogus ką nors daro užtikrintai, aplinkiniams nejučia kyla noras juo pasitikėti. Nors iš tiesų tai gali būti spąstai“, – apie šį verslininką „Lietuvos rytui“ kalbėjo organizacijų psichologas ir konsultantas Mantas Tvarijonavičius.

„Žmogus niekšingus dalykus daro su šypsena, o aplinkiniai to tarsi nepastebi. Pavyzdžiui, jei vagis, rakinantis svetimo buto duris, tai darys užtikrintai ir nedrebindamas kinkų, jis nesukels įtarimo pro šalį einantiems kaimynams“, – aiškino psichologas.

Suktis padėjo įvaizdis

M.Tvarijonavičius pastebėjo, jog tokius žmones kaip S.Rachinšteinas daug kas linkę laikyti autoritetais: „Atliktų tyrimų rezultatai rodo, jog žmonės autoritetu yra linkę laikyti vyresnio amžiaus ir solidžiai besirengiantį, pasiturintį, neglebaus sudėjimo vyrą.

Šis įspūdis dar labiau sustiprėja, jei būrys žmonių patvirtina, jog tai – sėkmės lydimas verslininkas, daugelio įmonių steigėjas.“

Psichologas aiškino, jog šios savybės S.Rachinšteinui galėjo padėti ilgą laiką neįkliūti, nors apie jo kuriamas aferas įvairios tarnybos žinojo daugiau nei dešimtmetį: „Žvelgiant iš šalies, galima tik svarstyti, kad bet kuris pareigūnas mąsto kaip kiti žmonės: štai solidus verslininkas, solidžiai atrodo, užtikrintai kalba.

O jei dar viršininkas ir kolegos teigia, kad juo galima pasitikėti, kad visa neigiama informacija – piktų konkurentų sąmokslas, šiuo žmogumi pasitikima dar labiau.“

Į Lietuvą grįš negreitai

Ar klestinčio verslininko įvaizdis neužburs ir S.Rachinšteiną sulaikiusių Vietnamo pareigūnų?

Vietnamo nacionalinio biuro duomenimis, Lietuvos prašymu S.Rachinšteiną sulaikę šios šalies policijos pareigūnai pirmiausia patikrins, ar jis nėra padaręs nusikaltimų šioje šalyje, ir tik po to spręs dėl jo perdavimo Lietuvai.

Kiek tai gali užtrukti, Generalinės prokuratūros prokurorė Ieva Truncienė vakar net nebandė spėlioti. Neatmetama galimybė, jog bėglio sugrąžinimo procedūros gali trukti iki dvejų metų.

Tai bus pirmasis Lietuvos pareigūnų bandymas ieškomą asmenį susigrąžinti iš Vietnamo.

Lietuva su Vietnamu nėra sudariusi dvišalės tarptautinės sutarties, numatančios asmenų ekstradiciją. Ar sulaikytąjį grąžinti Lietuvai, Vietname pirmiausia spręs ministerija, o galutinį sprendimą priims teismas.

Naujiena – per teismo posėdį

Prokurorė I.Truncienė teigė iš Vietnamo neturinti jokių žinių apie S.Rachinšteino sulaikymo aplinkybes. Dar nežinoma, kiek laiko jis buvo šioje šalyje.

S.Rachinšteinas iš Lietuvos paspruko 2014 metų pabaigoje, prieš pat Vilniaus apygardos teismo (VAT) nuosprendį, kuriuo jam skirta pustrečių metų laisvės atėmimo bausmė.

Žinia apie S.Rachinšteino sulaikymą vakar pasklido kaip tik tuo metu, kai Aukščiausiasis teismas nagrinėjo jo bei kartu nuteistų jo bendrininkų skundus.

Kai nagrinėti didžiulės ir sudėtingos bylos susirinko išplėstinė septynių teisėjų kolegija, S.Rachinšteino advokatas Andrius Baranskis tarsi nieko nežinodamas paprašė bylą nagrinėti be jo kliento. Esą jam apie posėdį tinkamai pranešta.

Vaizdavo kaimo gelbėtoją

S.Rachinšteinas buvo ieškomas ne tik dėl VAT paskirtos bausmės.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) 2014 metų pavasarį pradėjo tyrimą dėl 3 milijonų litų iš Europos Sąjungos (ES) paramos fondų pasisavinimo.

Kai pareigūnai užklupo S.Rachinšteiną, jis jau buvo įtikinęs valdininkus, kad merdinčiuose Vilniaus ir Trakų rajono kaimuose gamins baldus ir kurs naujas darbo vietas.

Norėdamas įrodyti, kad kuria verslą kaime, S.Rachinšteinas artimų žmonių vardu nusipirko šešias bendroves ir planavo įsigyti dar keturias.

Šešėlinis milijonierius įmones įsigijo jau tuomet, kai jos buvo pasirašiusios sutartis dėl ES paramos gavimo, todėl pirkėjui nebereikėjo tvarkyti jokių dokumentų.

S.Rachinšteino nuosavybe tapusios bendrovės dalyvavo Kaimo plėtros programoje, už kurią atsakinga Žemės ūkio ministerija. Vienos bendrovės planavo gaminti baldus, kitos – tiekti tam reikiamą įrangą.

Maršrutą sudarė prokuroras

Kaip FNTT pareigūnai aiškinasi šią aferą, turėjo prižiūrėti Generalinės prokuratūros prokuroras Dainius Baraniūnas.

Tačiau tuo metu, kai FNTT tyrėjai skubėjo rinkti įrodymus, o dešimtmečio aferų bylą tyręs VAT kasdien rengė posėdžius ir skaičiavo dienas iki senaties, D.Baraniūnas nusprendė, kad S.Rachinšteinas tyrimui netrukdys net laisvai keliaudamas po pasaulį.

Prokuroras pasirūpino, kad S.Rachinšteinas atgautų dokumentus, ir du kartus jam suteikė leidimus išvykti į Latviją, Ispaniją, Italiją, Bulgariją, Rumuniją, Turkiją, Malaiziją ir Singapūrą.

Tuo pasinaudojęs aferų meistras dingo prieš pat VAT nuosprendį ir Lietuvoje nebepasirodė.

FNTT direktoriaus pavaduotojas Šarūnas Rameikis teigė, jog S.Rachinšteino dingimas iš Lietuvos tyrimo dėl ES paramos grobstymo smarkiai nepasunkino: „Pareigūnai nuo pat pradžių dirbo intensyviai ir jau buvo surinkę nemažai įrodymų.“

Jei bus įrodyta S.Rachinšteino kaltė, jam gresia laisvės atėmimas iki aštuonerių metų.

8497

Tiek kilometrų nuo Vilniaus yra nutolęs Ho Či Minis, kuriame sulaikytas S.Rachinšteinas.

Verslas buvo grįstas apgaulėmis

* Iš Klaipėdos kilęs, nemažai laiko Latvijoje gyvenęs S.Rachinšteinas (nuotr.) kurį laiką buvo laikomas vienu turtingiausių žmonių Baltijos šalyse. Jo įmonės veikia ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje bei Kaliningrado srityje.

* 1984 metais S.Rachinšteinas pradėjo studijuoti tuomečiame Vilniaus inžineriniame statybos institute. Baigęs mokslus vyras prekiavo metalais ir greitai praturtėjo. Už pinigus, gautus iš prekybos metalais, maždaug nuo 1990 metų S.Rachinšteinas pradėjo supirkinėti sostinės parduotuves.

* Per tarpininkus jis įsigijo tuo metu garsius prekybos centrus „Saturnas“, „Vilniaus vaivorykštė“, „Jovarėlis“ ir kitus. Valstybės paskelbtame aukcione jis nusipirko 30 procentų „Saturno“ akcijų ir įkalbėjo smulkiuosius akcininkus jam parduoti savąsias.

* Kai kurie smulkieji akcininkai teigia pinigų iš jo taip ir nesulaukę. Tapęs pagrindiniu „Saturno“ akcininku parduotuvės patalpas S.Rachinšteinas pusvelčiui pardavė savo paties įsteigtai bendrovei. Vėliau taip pat kitų žmonių vardu jis įsteigė įmonę „Janvika“, kuri už gerokai didesnę nei rinkos kainą išsinuomojo S.Rachinšteino nupirktas parduotuves.

* „Janvikoje“ vadybininke dirbo S.Rachinšteino žmona Rita Švaikovskaja, o vyriausioji buhalterė Dalia Varanavičienė tvarkė ir S.Rachinšteinui priklausiusių bendrovių „Saturnas“, „Vilniaus vaivorykštė“, „Everita“, „Čelestina“ finansinius reikalus.

* Vėliau jo bendrovė „Serneta“ ėmė statyti prekybos centrus ir nuomoti juos didiesiems prekybos tinklams „Norfa“, „Rimi“ ir „Maxima“. Jam priklauso apie 30 pastatų, kuriuose įsikūrusios žinomos parduotuvės.

* Po kiek laiko paaiškėjo, kad pastatus nuomojantis verslininkas nuomininkams nurodydavo didesnį patalpų plotą, nei yra iš tikrųjų. Su statybininkais jis elgdavosi atvirkščiai: kai ateidavo laikas sumokėti už pastatą ar jo apdailą, statinys staiga sumažėdavo.

* Dėl šių gudrybių S.Rachinšteinas buvo sulaukęs ne vieno ieškinio teismuose, tačiau juose milijonieriui keletą metų neįtikėtinai sekėsi. Jis įrodydavo, kad pastatas Vilniaus centre išdygo be jokių sutarčių su statybos bendrovėmis, o pirkėjų numesti prekių vežimėliai parduotuvės koridoriuje stovėjo net šešerius metus.

* Užpraeitų metų pavasarį dėl galimo ES lėšų pasisavinimo S.Rachinšteiną buvo nuspręsta suimti dviem mėnesiams. Tačiau Lukiškių tardymo izoliatoriuje neišbuvęs nė pusės laiko, jis vėl sulaukė teismo malonės.

* S.Rachinšteinui išvykus iš Lietuvos, teismų sprendimai staiga ėmė keistis. Be nuomininkų liko ir dalis jo pastatytų prekybos centrų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.