Vilniečius prie smogo pratina ir Kinijos ambasada

„Netrukus mums kaip Pekine teks užsimaukšlinti kaukes“, – prognozavo šalia Kinijos ambasados gyvenantys vilniečiai, stebėdamiesi iš diplomatinės atstovybės dūmtraukių sklindančia smarve. Tačiau kuo kūrena krosnis kinai, sužinoti neįmanoma. Pekiną ir kitus didžiuosius Kinijos miestus vilniečiai prisiminė ne veltui. Juk ten neišsisklaidančio smogo smarvė atkeliavo ir į Lietuvos sostinę.

Atšalus orams ir įsibėgėjus šildymo sezonui Vilniuje dažną dieną tvyro migla – oras mieste užterštas. Didžiausios teršėjos – kietuoju kūru kūrenamos krosnys.<br>D.Umbraso nuotr.
Atšalus orams ir įsibėgėjus šildymo sezonui Vilniuje dažną dieną tvyro migla – oras mieste užterštas. Didžiausios teršėjos – kietuoju kūru kūrenamos krosnys.<br>D.Umbraso nuotr.
Šalia Kinijos ambasados gyvenantis Marijanas dažnai užuodžia keistą dvoką.
Šalia Kinijos ambasados gyvenantis Marijanas dažnai užuodžia keistą dvoką.
Kad Kinijos ambasadoje greičiausiai deginamos šiukšlės, žino ir meras.
Kad Kinijos ambasadoje greičiausiai deginamos šiukšlės, žino ir meras.
Daugiau nuotraukų (3)

Arūnas Dumalakas („Lietuvos rytas“)

Jan 27, 2016, 7:10 AM, atnaujinta Jun 10, 2017, 3:15 AM

Kuo krosnys kūrenamos Kinijos Liaudies Respublikos ambasadoje Algirdo gatvėje, nežinia. Gyventojai spėjo, kad į pakurą patenka ir šiukšlės, ir net plastikas.

Per akciją „Kaminukas“ pareigūnai pričiupo jau ne vieną vilnietį, kūrenantį krosnį šiukšlėmis, medžio drožlių plokštėmis ar baldais ir taip teršiantį aplinką. Tačiau diplomatų pajudinti nevalia – jų patalpų neliečiamumą saugo tarptautiniai susitarimai.

Meras nusprendė patylėti

Skundas dėl smarvės iš Kinijos ambasados dūmtraukių pasiekė ir Vilniaus merą Remigijų Šimašių. Kaimynystėje gyvenanti Lina pasakojo, kad kvietė specialistus pranešdama, jog ambasada periodiškai savo krosnyse kūrena šiukšles, o gal ir plastiką.

Tokių įtarimų vilnietei kilo uodžiant aitrius dūmus.

Tačiau atvykęs tikrintojas tik paskėsčiojo rankomis – jis niekuo negali padėti, nes ambasadoje – savos taisyklės. „Mes, gyvendami šalia ambasados, priversti savo vaikus nuodyti dūmais, nes mūsų institucijos nepajėgios išspręsti netgi pavienės problemos“, – piktinosi Lina.

Su teršėjais raginantis kovoti R.Šimašius moteriai į laišką taip pat neatsakė.

Žvalgėsi į stoties pusę

Labiausiai nuo dūmų kenčia Šaltinių gatvės 1-ojo namo gyventojai, kurių butų langai – į kiemą. Šio daugiabučio gyventojas Marijanas pasakojo, kad anksti ryte išėjęs į kiemą jis dažnai pajunta keistą kvapą.

„Iš pradžių maniau, kad kažkas durpių briketais kūrena.

Toks keistas kvapas, ne malkų. Maniau, kad jis plūsta iš stoties, kol gyventojai pradėjo skųstis dėl kaimynystėje esančios Kinijos ambasados“, – prisimena vyras.

Jo nuomone, šiuo atveju skundų rašymas niekuo nepadės. Jis ranka mostelėjo į didžiulę palydovinę anteną, užrioglintą ant pakylos ambasados kieme.

Namo gyventojams manė, kad ši lėkštė spinduliuoja radiaciją, ir taip pat skundėsi, tačiau niekas nereagavo.

„Neįmanoma praverti langų, nes veržiasi aitrūs dūmai.

Esu užaugusi kaime ir žinau, koks malkų dūmų kvapas. Ten deginamos tikrai ne jos“, – įsitikinusi to paties daugiabučio gyventoja Jolanta.

Kaimynams – užuojauta

Tame pačiame Šaltinių gatvės name įsikūręs Gyčio Ivanausko teatras. Šokėjas ir choreografas džiaugėsi, kad visi patalpų langai žvelgia ne į kiemą ar Algirdo gatvę.

„Mums tie dūmai akių negraužia. Bet kaimynams, kurių langai į tą nelemtą kiemą, tikrai nekas“, – sakė G.Ivanauskas.

O Georgijui darbo reikalais keletą kartų teko lankytis kinų valdose.

Tiesa, ne ambasadoje, o Žvėryne įsikūrusioje šios šalies konsulinėje atstovybėje.

„Ten virtuvėje toks purvynas, kad žiaukčiodamas vos pabėgau. Susidarė įspūdis, kad kinai – labai netvarkingi žmonės“, – pasakojo Georgijus.

Vyras svarstė – jeigu jau tokia netvarka virtuvėje, kur ruošiamas maistas, kodėl ir krosnies šiukšlėmis nepakūrenti?

Sulaukia daugybės skundų

Aplinkos apsaugos departamento Vilniaus agentūros vedėjas Mindaugas Povilauskas sakė, kad ambasados teritorija yra neliečiama ir jie nieko negali padaryti.

Jis svarstė, kad aplinkosaugininkai nebent galėtų kreiptis į Užsienio reikalų ministeriją. Ši institucija kreiptųsi į Kinijos diplomatinę atstovybę dėl oro taršos.

Pastarosiomis dienomis sostinės aplinkosaugininkai sulaukia iki dešimties skundų dėl oro taršos kūrenant krosnis netinkamu kuru.

Bet Kinijos ambasada šiame sąraše – išskirtinė.

Kinijos Liaudies Respublikos diplomatinė atstovybė neatsakė į klausimą, ar vilniečių būgštavimai pamatuoti.

Diplomatai tylėjo, taip ir neatsakydami apie krosnis, ar suteiktų galimybę specialistams patikrinti patalpas.

Pažeidėjų laukia baudos

Atšalus orams ir įsibėgėjus šildymo sezonui Vilniuje vyksta akcija „Kaminukas“. Jos metu tikrinama, kaip eksploatuojamos katilinės ir įvairaus kuro katilai, koks kuras deginamas. Akcija truks iki kovo 20 dienos.

Aplinkosaugininkai įspėjo, kad ypač pavojinga deginti plastikinę tarą, gumą, impregnuotą medieną, senus baldus. Mat Vilniuje kelias dienas jau buvo viršyta oro užterštumo paros ribinė vertė.

Akcijos metu jau nubausta 17 pažeidėjų. Baudos dydis jiems siekia nuo 28 iki 868 eurų.

Už plovyklą tik pagrūmojo

Panašus atvejis Vilniuje jau pasitaikė. Kai Smėlio gatvės gyventojai prieš porą metų pasiskundė, kad Lenkijos ambasados teritorijoje vairuotojai plauna tarnybinius automobilius, savivaldybė taip pat buvo bejėgė.

Už tai, kad chemikalais, tepalais užterštas vanduo teka į lietaus kanalizaciją, paprastam mirtingajam numatyta nemenka bauda, tačiau diplomatus vežiojantys vairuotojai – nebaudžiami.

Savivaldybė patvirtino: Tvarkymo ir švaros taisyklės draudžia plauti transporto priemones gatvėse, aikštėse, parkuose, skveruose, paplūdimiuose, prie upių, ežerų, daugiabučių gyvenamųjų namų kiemuose ir kitose tam tikslui nepritaikytose ar neskirtose vietose.

Bet pasižiūrėję Nekilnojamojo turto registro duomenų banke valdininkai aptiko, kad sklypas Smėlio gatvėje nuosavybės teise priklauso Lenkijos ambasadai.

Pavartę Vienos konvenciją savivaldybės atstovai perskaitė, kad diplomatinės atstovybės patalpos yra neliečiamos.

Priimančiosios valstybės valdžios atstovai negali į jas įeiti negavę atstovybės vadovo sutikimo.

Savivaldybės vadovams neliko nieko kita kaip tik kreiptis į Užsienio reikalų ministeriją, kad ji informuotų Lenkijos ambasadą apie teisės pažeidimą ir paprašytų lenkų naudoti ambasados patalpas tiktai Vienos konvencijoje numatytoms funkcijoms.

Užsienio reikalų ministerija Lenkijos ambasadai dėl automobilių plovimo išsiuntė notą ir kartu pridėjo iš savivaldybės gautą laišką.

Patalpas saugo Vienos konvencija

>Užsienio diplomatinės atstovybės patalpos neliečiamos jau nuo senų laikų. Tai įtvirtino ir 1961 metais priimta Vienos konvencija „Dėl diplomatinių santykių“.

>Patalpos neliečiamos, nesvarbu, kam jos priklauso nuosavybės teise. Ši nuostata galioja ir žemės sklypui aplink pastatą.

>Vienos konvencijos vienas straipsnių skelbia: „Atstovybės patalpos neliečiamos. Priimančiosios valstybės valdžios atstovai negali į jas įeiti negavę atstovybės vadovo sutikimo.“

>Atstovybės patalpos, baldai ir kitas jose esantis turtas, taip pat transporto priemonės turi imunitetą nuo kratos, arešto.

>Be atstovybės vadovo sutikimo tarnybinių pareigų vykdymo tikslais į atstovybės patalpas negali įeiti nei policija, nei teismo antstoliai, nei higienos ar darbų saugos inspektoriai ir kiti pareigūnai.

>Kai 1984 metais Šv.Jokūbo aikštėje Londone buvo šaudoma į žmones iš Libijos atstovybės patalpų ir buvo nušauta policininkė, Jungtinės Karalystės vyriausybė pareigūnams neleido prievarta įsiveržti į ambasados patalpas ir sulaikyti žudikų, ieškoti ginklų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.