Biržų aludariai prisijuokavo apie smegduobes

Staiga prasidėjęs atlydys atvėrė Biržuose dar vieną smegduobę, šįkart – pačiame alaus daryklos kieme. Per akimirksnį žemė sugarmėjo į 3,5 metro gylį.

Rinkuškių alaus daryklos kieme atsivėrusi smegduobė dar gali plėstis ir pasiglemžti bordiūrą bei asfaltuotos dangos dalį.<br>A.Švelnos nuotr.
Rinkuškių alaus daryklos kieme atsivėrusi smegduobė dar gali plėstis ir pasiglemžti bordiūrą bei asfaltuotos dangos dalį.<br>A.Švelnos nuotr.
Atšylus orams atsiveria smegduobės.<br>R.Danivevičiaus asociatyvi nuotr.
Atšylus orams atsiveria smegduobės.<br>R.Danivevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lina Rušėnienė (panskliautas.lt)

Jan 30, 2016, 2:05 PM, atnaujinta Jun 9, 2017, 6:52 PM

Biržų rajone smegduobės – gan dažnas reiškinys, bet užvakar rytą 3,5 metro skersmens ir 3,5 metro gylio įgriuva atsivėrė neįprastoje vietoje – Rinkuškių alaus daryklos kieme. Įmonėje iki šiol to dar nėra nutikę.

Pro šalį, kur atsirado tuštuma, kaip tik vaikščiojo darbininkai, netoliese stovėjo 4 automobiliai. Vandens ir purvo pilnos smegduobės dalis liko po asfaltu. Jį ir bordiūrą taip pat gali praryti žemė, jeigu tuštuma dar plėsis.

Duobė padidėjo

Vienoje smegduobės pusėje, maždaug už 20 metrų, įsikūrusi įmonės administracija, iš kitos stovi gamybiniai pastatai.

Daryklos bendrasavininkiai Rimantas Čygas ir Sigitas Kalkys džiaugėsi, kad niekas nenukentėjo, darbas nenutrūko. Įgriuvos vietoje neina jokios trasos ar komunikacijos.

Praėjusią naktį duobė kabančia briauna šiek tiek didėjo.

„Kol kas nepatyrėme kokių nors nepatogumų ar nuostolių, bet sakau „kol kas“. Neaišku, ar duobė gilės, platės, ar geologai leis tiesiog ją užversti moliu“, – kalbėjo R.Čygas.

Prie smegduobių pratę biržiečiai pripažino: geriau, kad daryklos teritorijoje smegduobių nebūtų, bet situaciją įvertino su humoru. „Kaip tik svarstėme, kas bus uždraudus alkoholio reklamą. Pajuokavome, kad „Alaus kelio“ restoraną pakeis smegduobių kelio restoranas. Štai ir prisijuokavome“, – kalbėjo S.Kalkys. Atsivėrė per akimirksnį

R.Čygas sakė, kad smegduobė atsivėrė per akimirksnį. Jokių pavojaus ženklų nebuvo – nei dundesio, kurį paprastai girdi privačių namų savininkai, gyvenantys šalia besiveriančios prarajos, nei skilinėjančių sienų ar pamatų.

Žemė įgriuvo tuo metu, kai darbininkai rinkosi į alaus daryklą. Vienas žmogus praėjo ir net nesusimąstė, koks pavojus slypi už poros žingsnių jam po kojomis, o jau po kelių akimirkų iš paskos sekę kiti biržiečiai žiūri – įgriuva.

S.Kalkys pro savo kabineto antrame aukšte langą išvydo bestoviniuojančius darbininkus. Įmonės vadovai tuoj pat liepė apsaugine tvora užtverti pavojingą teritoriją – ir ne vien tik aplink duobę, bet kur kas didesniu atstumu, taip pat ir asfaltuoto kiemo dalį. Iš pradžių duobėje buvę mažiau drumzlino vandens, per dieną jis kaupėsi. Darbininkai bandė pagaliu ir liniuote išmatuoti gylį, bet tai padarė ir iškviesti geologai.

Atlydys paspartino procesą

R.Čygas pasakojo, kad kone kiek-vienas biržietis bent kažkiek nusimano apie smegduobes.

Jis paaiškino, kad atsiverti smegduobei buvo itin palankios sąlygos – staiga atšilus ir greitai nutirpus sniegui, vanduo subėgo į požeminius sluoksnius ir ištirpdė gipsą. Tuštuma neatlaikė svorio, ir žemės paviršius prasmego skradžiai žemę.

„Jei būtų 10 laipsnių šalčio ar orai šilę palaipsniui, neturėtume šios smegduobės“, – aiškino biržietis.

Prieš 15 metų rekonstruojant gręžinį ir statant katilinę už kokių 20 metrų buvo atlikti geologiniai tyrimai. Bet S.Kalkys kalbėjo, kad norint tikslių duomenų reikėtų tirti kiekvieną centimetrą, o tai padaryti neįmanoma.

Pašėlusiai įdomus dalykas

Tik atsivėrusią smegduobę apžiūrėjęs Biržų regioninio parko vyriausiasis specialistas Benjaminas Dagys sakė, kad duobė alaus darykloje jo, kaip specialisto, per daug nesudomino. Pasikonsultavęs su kolegomis, jis suabejojo, kad alaus daryklos kieme gali būti ne smegduobė, o visai kitos kilmės duobė, atsiradusi dėl šalia veikiančio vandens gręžinio ir vykusių didelių statybų.

B.Dagys ne iš vieno žmogaus yra girdėjęs, kad karstiniai reiškiniai – pašėlusiai įdomus dalykas.

Specialistas sakė, kad išties tuštumos gali glūdėti žemėje ir 10, ir 50 metų, jos gali iš viso neprasiverti, bet gali ir nebeatlaikyti svorio. Kada tai atsitiks, neįmanoma nuspėti, neturint tikslių duomenų.

Dėl pavojingų tuštumų buvo atsisakyta statyti biblioteką Biržuose, Kęstučio gatvėje.

Rotušės gatvėje rekonstruojant pastatą irgi rasta tuštumų, teko daryti pamatų sutvirtinimus. Smegduobė ne kartą yra atsivėrusi ties Juodelių kapinėmis, ant kelio Rygos link. Dabar ten ribotas greitis, kad sunkusis transportas, trinksėdamas į kelią, vėl jos neišjudintų.

B.Dagys parko teritorijoje fiksuoja visas smegduobes, kitose vietose neieško jų tarsi grybų, bet sužinojęs apie naujas duobes vyksta patikrinti.

Ūkininkai, būna, apie mažesnes smegduobes savo laukuose net nepraneša, tiesiog jas apvažiuoja dirbdami. Yra buvę, kad traktorius į smegduobę įkrito ratais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.