Šalin įstatymus, jeigu Seimo narys nori įsiteikti

„Sostinė“

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Jan 30, 2016, 6:00 AM, atnaujinta Jun 9, 2017, 8:08 PM

Šį kartą žinia apie skambutį iš viršaus iškilo į viešumą. Ir galbūt savivaldybė nepaklus kažkokios Švietimo ir mokslo ministerijos valdininkės nurodymui. Nesvarbu, kad eilinės. Skambinta iš ministerijos. Mat eilinė ministerijos valdininkė buvo sulaukusi nurodymų iš dar aukščiau – paties Seimo.

Istorija prasidėjo, kai paskambinusi ministerijos valdininkė liepė savivaldybės Švietimo departamento specialistei atvykti pasikalbėti dėl investicinių projektų.

Net nesiuntė elektroniniu paštu dokumento kopijos, nors taip būtų buvę paprasčiau. Savivaldybės atstovei nuvažiavus į ministeriją paaiškėjo, kodėl nesinaudota šiuolaikinėmis ryšio priemonėmis.

Ministerijos valdininkė pasakė: „Nusirašykite šitą lentelę su pavardėmis ir sumomis, kad savivaldybės valdžia žinotų, ką reikia atsakyti į raštą.“

Panašiai ant popierėlių užrašomos reikalaujamų kyšių sumos. Kad jų nereikėtų įvardyti balsu.

Sąraše buvo mokyklos, kurias savivaldybė šiemet privalėtų renovuoti. Jį ministerija sudarė po Seimo narių nurodymų.

Valdininkė iš ministerijos dar pridūrė, kad jei savivaldybė sugalvotų lėšų skirti kažkuriai kitai mokyklai ar kažkuriai jų neduoti, tai turi susiderinti.

Mokyklas kuruojantis vicemeras V.Benkunskas ar kažkas iš administracijos turi skambinti konkrečiam Seimo nariui ir susitarti, vos ne paprašyti malonės, ar savivaldybė galėtų tuos pinigus panaudoti kur nors prasmingiau.

Prasimanymai? Ne. Tas pats V.Benkunskas net pateikė sąrašą, kurį savivaldybei nuleido ministerija.

Kas gi taip rūpinasi mokyklomis, tiksliau -- rinkimais? Štai sąraše perskaitome, kad „darbietė“ L.Dmitrijeva siūlo paremti šešias įstaigas joms tvarkyti skiriant beveik trečdalį milijono eurų.

Darželiams-mokykloms „Vaivorykštė“ ir „Saulutė“ parlamentarė siūlo skirti po 58 tūkst. eurų, „Gabijos“ gimnazijai ir A.Puškino vidurinei – po 29 tūkst. eurų, darželiui-mokyklai „Svaja“ ir „Karuselė“ – atitinkamai 96 tūkst. ir 20 tūkst. eurų.

„Darbietis“ S.Ursulas siūlo finansavimą „Žaros“ ir „Laisvės“ gimnazijoms (200 tūkst. ir 80 tūkst. eurų) bei „Vilnies“, Pavilnio ir „Atžalyno“ pagrindinėms mokykloms (atitinkamai 25, 49 ir 13 tūkst eurų). Taip pat „darbietis“ A.Paulauskas 209 tūkst. eurų siūlo skirti Abraomo Kulviečio gimnazijai. O „darbietis“ V.Gapšys Vilniaus „Žemynos“ gimnazijai numatęs 85 tūkst. eurų.

„Tvarkietis“ V.Vasiliauskas, anot dokumento, po 58 tūkst. eurų ragina numatyti Simono Daukanto, Jono Basanavičiaus gimnazijoms ir Naujininkų mokyklai.

Sąraše pateiktas socialdemokrato E.Šablinsko pageidavimas „Laisvės“ gimnazijai, Naujosios Vilnios muzikos mokyklai ir „Vilnios“ pagrindinei mokyklai atitinkamai skirti 80, 70 ir 50 tūkst. eurų. Teisingumo ministras socialdemokratas J.Bernatonis rekomenduoja 145 tūkst. eurų skirti Užupio gimnazijai, jo partijos kolega A.Sysas – 300 tūkst. eurų Žygimanto Augusto mokyklai.

Prieš rinkimus mokyklomis susirūpinę Seimo nariai konkrečioms švietimo įstaigoms renovuoti siūlo išleisti 1,77 mln. eurų. Parlamentarų akiplėšiškumui ribų nėra.

Savivaldybė jau buvo pateikusi renovuotinų mokyklų sąrašą, tačiau rinkimų apygardomis jau pasidaliję Seimo nariai jį pataisė. Tad gali būti, kad šiemet renovacija vyks tik pagal rinkimus.

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.