Akistatoje su praeitimi laikas tiksi ne Lietuvos naudai

Šią savaitę Lietuva stojo į akistatą su praeitimi. Prasidėjo Sausio 13-osios bylos nagrinėjimas.

Daugiau nuotraukų (1)

Valdas Bartasevičius

Jan 31, 2016, 5:14 AM, atnaujinta Jun 9, 2017, 6:06 PM

Tai neįprastas teismas. Pirmiausia išskirtinė pati byla – didžiausia nepriklausomos Lietuvos istorijoje. Teisiami 65 kaltinamieji, yra beveik 500 nukentėjusiųjų, tūkstantis liudininkų. Bet teismo procesas išskirtinis dar ir tuo, kad net 63 iš 65 kaltinamųjų teisiami už akių.

Šis teisminis metodas pasaulyje taikomas retai – visuomet siekiama, kad kaltinamasis tiesiogiai stotų prieš teismą ir atsakytų į kaltinimus.

Tačiau Lietuva niekuo dėta, kad praėjus 25 metams po tragiškų sausio įvykių absoliučią daugumą karo ir žmoniškumo nusikaltimais kaltinamų asmenų tenka teisti neakivaizdžiai – jie slapstosi nesutinkančiose juos išduoti Rusijoje, Baltarusijoje. Tik Ukraina yra davusi sutikimą bendradarbiauti su mūsų teisėsauga išduodant įtariamus savo piliečius.

Vis dėlto dar ilgiau laukti ir atidėlioti teismo proceso, tikintis, kad pasikeis Maskvos ar Minsko pozicija, nevalia, nes vis daugiau nukentėjusiųjų išeina anapilin, miršta įtariamieji, o vykdyti teisingumą būtina.

Ne taip svarbu, kokių bausmių sulauks kaltininkai, nėra svarbiausia ir tai, kad jų bent dabar nebus galima pasiųsti už grotų. Sausio 13-osios byla neišvengiamai įgyja ne vien teisinį, bet ir politinį atspalvį, nes teisiami ne tik kaltinamieji. Tai istorinis teismas, kuris teisia sovietinį režimą ir jo nusikaltimų Lietuvai vykdytojus.

Dėl V.Putino valdomos Rusijos agresyvios politikos ir nuolatinio sovietinės praeities teisinimo bei aukštinimo šis procesas tampa ir Lietuvos atsaku Maskvos vykdomam propagandiniam karui prieš mūsų šalį.

Nuteisti Sausio 13-osios tragedijos kaltininkus būtina jau vien todėl, kad aukų artimieji, taip pat tuomet nukentėję žmonės galėtų jaustis, jog jų budeliai ir kankintojai sulaukė atpildo.

Bus svarbūs ir šiame teismo procese paskelbti faktai, įrodymai. Tai turėtų padėti tašką vis dar retsykiais ir Lietuvoje girdimiems šmeižtams, neva savi šaudė į savus.

Gal būtų galima abejoti tik prokurorų pažadais, kad kaltinimų karo ir žmoniškumo nusikaltimais dar gali sulaukti ir buvęs Sovietų Sąjungos vadovas M.Gorbačiovas.

Juk Nobelio taikos premijos laureatas ir svarbiausiu sovietinės imperijos griovėju viso pasaulio laikomas veikėjas jau atsakė apie Sausio 13-ąją nekalbėsiąs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.