Istorikas: „Georgijaus juostų draudimas supriešintų visuomenę“

Draudimas demonstruoti Georgijaus

Istorikas: „Georgijaus juostų draudimas supriešintų visuomenę.“<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Istorikas: „Georgijaus juostų draudimas supriešintų visuomenę.“<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 31, 2016, 10:01 AM, atnaujinta Jun 9, 2017, 5:50 PM

„Sutinku, kad tai yra simbolis, kuris yra neigiamas Lietuvai, Latvijai, Estijai ir kitoms valstybėms. Ne veltui Lietuvoje atsirado pavadinimas, kad tai yra kolorado juostelės, tautinėje savimonėje tai suprantama vienpusiškai. Kai jos yra įgavusios tokį rusiškąjį sureikšminimą, manau, kad šitas domėjimasis atves dar prie vieno, dar didesnio, susipriešinimo“, – BNS sakė A.Jakubčionis.

„Tai bus dar vienas dalykas, kad štai čia draudžia ir panašiai. Ne tik galėtų būti išnaudojama (propagandai), bet tai ir bus“, – teigė jis, paklaustas, kaip į tokį Lietuvos draudimą reaguotų Rusija.

Istorikas aiškino, jog Georgijaus, arba šventojo Jurgio, juosta buvo vienas carinės Rusijos kareivių apdovanojimo ženklų, kuris Rusijoje tapo nepageidaujamu į valdžią atėjus bolševikams. Juostelės vėl buvo prisimintos Antrojo pasaulinio karo metais, atkūrus vadinamuosius gvardijos dalinius – tuomet vėl leista nešioti pasižymėjusiems kareiviams Georgijaus ordinus. Tačiau sovietmečiu šis simbolis vėl buvo nustumtas į periferiją.

Dar vieną renesansą, anot A.Jakubčionio, Georgijaus juosta išgyveno subyrėjus Sovietų Sąjungai, kai šis simbolis, jo manymu, leido SSRS sudėtyje buvusių respublikų rusakalbiams „išskirti save kaip pasiekusius pergalę arba kaip sugebėjusius „išvaduoti“.

„Pirmas dalykas, kad jis (simbolis) pernelyg imtas naudoti rusiškoje propagandoje: prie Antakalnio kapinių gegužės 9-ąją šias juosteles dovanoja visiems, kurie ateina. Tai iš esmės padaryta rusiško jaunimo, rusiško patriotinio auklėjimo dvasioje, kaip vienas iš simbolių, – paaiškino istorikas. – Realiai tai reiškia senų Rusijos imperijos karinių tradicijų atgimimą ir vartoti tai kaip sovietinį simbolį turbūt negalima – reikia žiūrėti į platesnį kontekstą: tai yra vienas iš imperinių karų simbolių. Iš esmės Baltijos šalys jį turbūt supranta vienpusiškai: mes jus užkariavome ir tuo didžiuojamės juos nešiodami.“ 

Grupė konservatorių penktadienį registravo įstatymų pataisas, kuriomis siūloma neleisti platinti ir naudoti Georgijaus juostelės, priskiriant ją prie draudžiamų simbolių.

Jų teigimu, po Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos ir Rusijos remiamų separatistų karinių veiksmų Rytų Ukrainoje, Georgijaus juosta įgavo ir naują reikšmę – ji tapo Rusijos karinės agresijos, imperialistinių ambicijų, provokacijų, tautinės nesantaikos simboliu ir priemone identifikuoti tariamą priešą.

Lietuvoje draudžiama viešai demonstruoti nacistinę ar sovietinę simboliką. Georgijaus juostelės prie tokios simbolikos nėra priskiriamos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.