Apklausa: lietuviai pozityviai vertina Lietuvos kariuomenę

Apie 67 proc. Lietuvos gyventojų

Apie 81 proc. Lietuvos gyventojų palankiai arba visiškai palankiai vertina Lietuvos narystę NATO.<br>I. Budzeikaitės nuotr.
Apie 81 proc. Lietuvos gyventojų palankiai arba visiškai palankiai vertina Lietuvos narystę NATO.<br>I. Budzeikaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-02-01 09:53, atnaujinta 2017-06-09 15:49

Vienas iš dešimties respondentų šiuo klausimu apsispręsti negalėjo, dar apie 23 proc. gyventojų su tokia nuostata nesutinka, pirmadienį pranešė Krašto apsaugos ministerija (KAM).

„Iš atliktos apklausos matome, jog dauguma piliečių supranta krašto apsaugos biudžeto didinimo svarbą, kolektyvinės gynybos įsipareigojimus kitiems Aljanso nariams“, – pranešime cituojamas krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

Reaguodama į Rusijos veiksmus Ukrainoje, Lietuva nuosekliai didina finansavimą gynybai. Parlamentinės politinės partijos yra susitarusios 2 proc. bendrojo vidaus produkto finansavimą gynybai pasiekti iki 2020 metų. Šiais metais gynybos biudžetas siekia 574 mln. eurų, tai sudaro 1,48 proc. BVP.

KAM užsakyta apklausa taip pat parodė, kad apie 65 proc. šalies gyventojų palaikytų Lietuvos karių siuntimą į tarptautines operacijas, jeigu to prašytų NATO sąjungininkai. 26 proc. apklaustųjų laikosi nuomonės, jog į tarptautines operacijas karių siųsti nereikėtų. Dar 9 proc. gyventojų nuomonės šiuo klausimu neturi.

Tyrimo duomenimis, apie 81 proc. Lietuvos gyventojų palankiai arba visiškai palankiai vertina Lietuvos narystę NATO, o vienas iš dešimties – nepalankiai. Dar 9 proc. apklaustųjų neturėjo nuomonės.

Apie 82 proc. šalies gyventojų pritaria arba visiškai pritaria nuolatiniam NATO sąjungininkų buvimui Lietuvos teritorijoje. 13 proc. respondentų tokiai nuostatai nepritaria, 5 proc. neturėjo nuomonės. 72 proc. apklaustųjų mano, kad NATO sąjungininkai turėtų atsiųsti daugiau karių ir karinės technikos į Lietuvą. Su tokiu teiginiu nesutinka apie 19 proc. gyventojų, 9 proc. neturėjo nuomonės.

„Labai džiugu, kad absoliuti dauguma Lietuvos gyventojų turi pozityvią nuomonę tiek apie Lietuvos kariuomenę, tiek apie šalies narystę NATO. Ypač daug optimizmo suteikia tai, kad mūsų sąjungininkai Lietuvos piliečių yra vertinami labai teigiamai. Mes netgi jaučiame labai stiprų gyventojų norą matyti dar didesnį mūsų partnerių įsitraukimą į Lietuvos saugumo stiprinimą“, – sakė J.Olekas.

Reprezentatyvią Lietuvos gyventojų apklausą Krašto apsaugos ministerijos užsakymu 2015 metų gruodžio 5-16 dienomis atliko rinkos tyrimų kompanija RAIT. Šio tyrimo metu buvo apklausti 1038 18–74 metų nuolatiniai Lietuvos gyventojai. Statistinė tyrimo duomenų paklaida neviršija 3 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.