Politologai: „Rinkėjų teismas nebus lengvas Darbo partijai“

Nors „darbiečiai“ ir bandys

Spėjama, kad yra tikimybė, jog Viktoras Uspaskichas grįžtų į aktyvią politinę veiklą ir Darbo partijos vadovybę.<br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
Spėjama, kad yra tikimybė, jog Viktoras Uspaskichas grįžtų į aktyvią politinę veiklą ir Darbo partijos vadovybę.<br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 1, 2016, 4:15 PM, atnaujinta Jun 9, 2017, 2:20 PM

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) direktorius Ramūnas Vilpišauskas neabejoja, kad Darbo partijos vadovybė ir jos nariai pristatys Apeliacinio teismo sprendimą kaip politinę pergalę ir nekaltumo įrodymą.

„Tik abejočiau, kad tai galėtų labai stipriai padidinti partijos reitingus, nes, man atrodo, kad didelė dalis rinkėjų per tuos beveik 10 metų jau susidarė teigiamą ar neigiamą nuomonę apie Darbo partiją, ir veikiausiai nėra daug tokių, kurie po tokio sprendimo tą nuomonę iš esmės pakeistų“, – naujienų agentūrai ELTA sakė R. Vilpišauskas.

Politikos mokslų eksperto vertinimu, pirmadienį paskelbtas Apeliacinio teismo sprendimas sustiprina scenarijaus, pagal kurį Viktoras Uspaskichas grįžtų į aktyvią politinę veiklą ir Darbo partijos vadovybę, tikimybę.

„Kalbant apie V. Uspaskicho tolesnę politinę karjerą, neatmestina galimybė, kad jis vėl sugrįžtų į aktyvią politinę veiklą Lietuvoje, galbūt ir į partijos vadovo poziciją, nes jis jau ne kartą yra ir pasitraukęs, ir sugrįžęs. Tad tai nebūtų kažkokia naujiena. Darbo partija iki dabar labiausiai siejama su juo. Bet neskubėčiau to prognozuoti, nes gali būti, kad dar bus suteikta laiko dabartiniam partijos vadovui parodyti savo gebėjimus politinėje veikloje ruošiantis Seimo rinkimams. Čia galimi įvairūs variantai“, – teigė R. Vilpišauskas.

Politologas atkreipė dėmesį, kad, lyginant Darbo partijos vietą po 2004 m. Seimo rinkimų, jos vaidmuo politiniame šalies gyvenime yra sumažėjęs.

„Konkurencija dėl rinkėjų, kurie anksčiau buvo linkę balsuoti už šią partiją ar vis dar tebelinkę balsuoti už ją, yra gana didelė. Šiuos balsus nori pritraukti dalis jau šioje koalicijoje dirbančių partijų arba kai kurios naujai kuriamos ar įkurtos partijos, tai dar viena priežastis, dėl ko šios partijos reitingų pasididinimas nebus lengvas“, – sakė R. Vilpišauskas.

Kolegai antrino ir VU TSPMI profesorė politologė Ainė Ramonaitė, pasak kurios, „situacija yra labai neapibrėžta“.

„Darbo partija turi pakankamai didelį rinkėjų potencialą, bet tie rinkėjai yra labai paslankūs. Daug žmonių yra tokių, kuriems patinka ta partija, ypač patinka V. Uspaskichas. Bet kita vertus, tai yra tokie rinkėjai, kurie tiesiog labai lengvai gali iš viso neateiti į rinkimus, arba gali persimesti prie įvairių kitų partijų – ne tik „Tvarkos ir teisingumo“, bet ir socialdemokratų, net ir prie liberalų. Kokia politinė atmosfera tuo metu prieš rinkimus bus, tai gali lemti labai nemažus svyravimus“, – sakė A. Ramonaitė.

Taip pat, pasak politologės, šie rinkėjai pasižymi tuo, kad jie „gana lengvai atleidžia nusižengimus, jeigu tai nėra parodoma, kad tie nusižengimai yra labai dideli“.

Vertindama Apeliacinio teismo sprendimą, politologė siūlė žvelgti ne tik, kaip tai paveiks Darbo partiją, bet ir bendrai visą politiką.

„Klausimas yra platesnis, kiek apskritai nuosprendis gali turėti įtakos visai mūsų politikai? Duodamas gana keistas ženklas, kad partija kalta, bet tokius dalykus daryti iš esmės galima, nes tai brangiai nekainuos“, – sakė A. Ramonaitė.

Politikos mokslų ekspertė atkreipė dėmesį į Darbo partijos išskirtinumą bendrame Lietuvos kontekste.

„Jos išskirtinumas rėmėsi, viena vertus, Uspaskicho charizma, kita vertus, kitokiu santykiu su rinkėjais ir politika bendrai, ir tam tikra gerai organizuota klientelistinių ryšių palaikymo sistema, kuri praktiškai ir rėmėsi įvairiomis finansinėmis manipuliacijomis – tiek peržengiant, tiek neperžengiant įstatymo ribas“, – sakė A. Ramonaitė.

Pasak politologės, dabartinis sprendimas ir vieną, ir kitą pranašumą leidžia tęsti toliau, nes ir V. Uspaskichui yra kur sugrįžti, ir yra tarsi leidžiama tokį politinį veikimo būdą propaguoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.