Amerikiečiai gaudys bėglę N. Venckienę

Beveik trejus metus Čikagoje tyliai gyvenusi ir viešumos vengusi Neringa Venckienė dabar greičiausiai išvis bijos peržengti namų slenkstį, nes JAV sutiko pradėti šios bėglės išdavimo Lietuvai procedūrą.

N.Venckienė su nepilnamečiu sūnumi į JAV paspruko 2013 metų balandžio 8-ąją, dieną prieš tai, kai Seimas panaikino jos, kaip parlamentarės, teisinę neliečiamybę.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
N.Venckienė su nepilnamečiu sūnumi į JAV paspruko 2013 metų balandžio 8-ąją, dieną prieš tai, kai Seimas panaikino jos, kaip parlamentarės, teisinę neliečiamybę.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Neseniai Čikagos gatvėmis vaikštinėjusiai N.Venckienei gali tekti slėptis.
Neseniai Čikagos gatvėmis vaikštinėjusiai N.Venckienei gali tekti slėptis.
Daugiau nuotraukų (2)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

Feb 5, 2016, 6:12 AM, atnaujinta Jun 9, 2017, 5:21 AM

„JAV teisingumo departamentas priėmė ekstradicijos prašymą ir pripažino jį vykdytinu“, – vakar pareiškė generalinis prokuroras Evaldas Pašilis.

Ekstradicijos prašymas dėl daugybe nusikaltimų įtariamos N.Venckienės buvo išsiųstas dar pernai.

Prokuratūra sulaukė atsakymo, kad atsiųsti dokumentai yra teisiškai tvarkingi, tad atitinkamoms JAV institucijoms pavesta surasti N.Venckienę ir grąžinti ją į Lietuvą.

Kiek reikės laukti – nežinia

„JAV mūsų prašymą pripažino tinkamu dokumentu, pradėta procedūra dėl N.Venckienės sugrąžinimo, dėl jos perdavimo“, – vakar „Lietuvos rytui“ sakė E.Pašilis.

Kiek gali užtrukti ekstradicijos procedūra, generalinio prokuroro teigimu, prognozuoti sunku. Tai priklausys nuo to, kaip sparčiai suksis institucijos, kurioms pavesta surasti bėglę.

Taip pat gali užtrukti teismas, kuris spręs, ar Lietuvos teisėsaugininkai pateikė pakankamus N.Venckienės kaltės įrodymus ir ar dėl įvykdytų nusikaltimų ji gali būti teisiama Lietuvoje.

Čikagoje slaugo senukus

N.Venckienė su nepilnamečiu sūnumi į JAV paspruko 2013 metų balandžio 8-ąją, dieną prieš tai, kai Seimas panaikino jos, kaip parlamentarės, teisinę neliečiamybę.

N.Venckienei dingus, po mėnesio buvo paskelbta jos paieška, o tyrėjai netrukus nustatė, kad bėglė į JAV išskrido iš Vokietijos ir apsigyveno Čikagos šiauriniame priemiestyje.

Ją globoti ėmėsi žurnaliste save vadinanti Ligija Tautkuvienė ir advokatė Regina Narušienė.

Tuo metu bėglę palaikė ir nemažai Čikagoje gyvenančių lietuvių, tačiau vėliau jų parama mažėjo. Kartu seko ir pinigai.

Pašaipiai apie kitus, ypač apie Laimutę Stankūnaitę, dėl nekvalifikuoto darbo kalbėjusi N.Venckienė pati buvo priversta jo imtis – slaugo senukus.

Adresas seniai žinomas

Nors beveik nuo pirmų N.Venckienės apsigyvenimo Čikagoje dienų buvo aišku, kur ji yra, prokurorai neskubėjo bėglės pargabenti į Lietuvą.

Šiaulių prokurorė Nina Raugienė buvusiai teisėjai ir Seimo narei vis bandė įteikti šaukimą atvykti į apklausą Šiaulių apygardos prokuratūroje, o po to prokurorai pareiškė išvis nežinantys, kur yra N.Venckienė.

Esą jiems buvo pranešta tik preliminari jos buvimo vieta, o ne tikslus adresas.

Bėglės ieškoję ir su JAV teisėsaugininkais bendradarbiavę pareigūnai sako, kad tai – melas.

Prokurorams buvo pasakytas tikslus N.Venckienės adresas, juo policininkai buvo nuvykę, bet nieko nepešė – iš kiemo juos išvijo vyriškis, pareiškęs, kad pareigūnai pažeidžia privačią nuosavybę.

Pasak E.Pašilio, ar N.Venckienės gyvenamoji vieta buvo nustatyta, ar ne, dabar jau nesvarbu: „Tai yra JAV institucijų reikalas, kaip jos ją ras ir kaip ieškos.“

Teismas pagaliau leido suimti

Sparčiau ledai pajudėjo tik 2014 metų spalio 21 dieną, kai Kauno apylinkės teismas patenkino prokurorės Ritos Poškienės prašymą leisti suimti N.Venckienę.

R.Poškienė vadovavo tyrėjų grupei, tyrusiai vadinamąją Garliavos seklių bylą, kurią vis dar nesėkmingai bando atversti Šiaulių apygardos teismas.

Šioje byloje į teisiamųjų suolą sėdo N.Venckienės teta Audronė Skučienė ir dar dešimt aktyvių Garliavos veikėjų, kurie nuo 2010 metų persekiojo Venckams ir Kedžiams neįtikusius žmones, juos šmeižė, įžeidinėjo, grasino nužudyti.

Gaujos vadeivomis buvo įvardytos N.Venckienė ir A.Skučienė, tačiau kadangi bėglė vis dar slapstėsi JAV, jos atžvilgiu tyrimas buvo išskirtas.

Taip pat pasielgta ir su į Vokietiją pabėgusio N.Venckienės pusbrolio Tado Skučo padarytais nusikaltimais.

Tyrėjai atliko didelį darbą

Gavus leidimą N.Venckienę suimti, atsitokėjo ir tuometis generalinis prokuroras Darius Valys.

Jis nurodė sujungti keturias po skirtingus miestus išmėtytas bylas, kuriose figūruoja N.Venckienės pavardė, ir sudarė tyrėjų darbo grupę, kuriai vadovauti paskirtas Kauno apylinkės prokuratūros prokuroras Darius Jakutis.

Vėliau prie ikiteisminio tyrimo iš Panevėžio apygardos prokuratūros buvo prijungta penktoji byla, kurioje N.Venckienė įtariama buvusio Kauno apygardos prokuratūros prokuroro Kęstučio Betingio šmeižimu, įžeidimu, trukdymu jam atlikti savo pareigas bei valstybės himno išniekinimu.

Sujungus visas bylas prasidėjo pats sunkiausias darbas suskaičiuoti visas N.Venckienės nuodėmes ir jas argumentuotai surašyti į ekstradicijos prašymą.

„Gal kam nors ir atrodė, kad buvo vilkinama pateikti ekstradicijos prašymą, bet aš taip nemanau. Nors tuo metu nedirbau, žinau, kad darbas buvo atliekamas, ir tai buvo didelis darbas – viską išanalizuoti, suskaičiuoti, surašyti, paruošti prašymą“, – vakar kalbėjo generalinis prokuroras E.Pašilis.

Nusikaltimų sąrašas – ilgas

* Iš viso N.Venckienės nusikalstama veika surašyta į 39 epizodus.

* Bėglei įtarimai pareikšti mažiausiai pagal 14 Baudžiamojo kodekso straipsnių: teismo sprendimo nevykdymas, nepagarba teismui, trukdymas antstolei atlikti savo pareigas, pasipriešinimas policijos pareigūnams, nežymus sveikatos sutrikdymas, piktnaudžiavimas globėjos pareigomis, šmeižtas, mirusiojo atminimo paniekinimas, neteisėtas informacijos apie privatų asmens gyvenimą rinkimas, neteisėtas šios informacijos panaudojimas, piktnaudžiavimas tarnyba, vieši raginimai smurtu pažeisti Lietuvos Respublikos suverenitetą.

* Ji taip pat yra įtariama savo brolio Drąsiaus Kedžio ir L.Stankūnaitės dukters tvirkinimu ir dėl daryto poveikio tuomet nukentėjusiąja pedofilijos byloje pripažintai mergaitei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.