Iš Seimo – raginimas segėti Georgijaus juosteles

Praėjusią savaitę Klaipėdoje kilo skandalas, kai Rusų sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininkas Viačeslavas Titovas į savivaldybės tarybos posėdį atėjo pasipuošęs Georgijaus juostele.

K.Juraitis ragina V.Titovą ir toliau segėti spalvotą juostelę.
K.Juraitis ragina V.Titovą ir toliau segėti spalvotą juostelę.
K.Juraitis ragina V.Titovą ir toliau segėti spalvotą juostelę.
K.Juraitis ragina V.Titovą ir toliau segėti spalvotą juostelę.
K.Juraitis (kairėje) ragina V.Titovą segėti spalvotą juostelę.<br>V.Balkūno nuotr.
K.Juraitis (kairėje) ragina V.Titovą segėti spalvotą juostelę.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 5, 2016, 12:13 PM, atnaujinta Jun 9, 2017, 4:29 AM

Tarybos narys nematė nieko bloga dėl šios juostelės, dar vadinamos „koloradke“, segėjimo.

Klaipėdos vicemeras Artūras Šulcas teigė, kad toks elgesys yra neetiškas, tai nesantaikos kurstymas žinant, kad tokiu būdu bus sukeltas nepasitenkinimas.

„Tai nepagarba, ir tai daroma tyčia. Tokia yra mūsų Rytų kaimynės politikos dalis – kelti nerimą, nepasitenkinimą, rodyti didvyrius, kurie neva gina tiesą ir teisingumą“, – sakė jis.

Apie tai penktadienį buvo užsiminta ir signataro Zigmo Vaišvilos spaudos konferencijos metu. Dažniausiai šios konferencijos būna rengiamos  keistokomis temomis ir į jas beveik nesusirenka klausytojų.

Konferencijos Seime dalyvis Kazimieras Juraitis, paklaustas, ar jam ne laikas segėti Georgijaus juostelę, prisiminė Klaipėdos tarybos narį V.Titovą.

„Tokios pastabos kiršina visuomenę. 6 procentai Lietuvos visuomenės yra rusai. Tariamos agresijos atveju (rusai. – Red.) bus arba mūsų priešas arba skydas. Norėtume, kad jie būtų mūsų skydas. Noriu atsiprašyti Viačeslavo Titovo. Kviečiu jį ir toliau dėvėti tai, ką jis nori“, – Seime postringavo K.Juraitis.

Skundžiasi engiamais rusais

Primename, kad tarybos narys V.Titovas jau yra užkliuvęs ir anksčiau. Jis Lietuvą yra pavadinęs fašistine valstybe.

Taip pat jis teigė, kad, nepagerinus rusakalbių gyvenimo sąlygų, po kelerių metų Lietuvos laukia neramumai ir net pilietinis karas. V.Titovas perspėjo: jeigu gyvenimas rusams Lietuvoje nepagerės, galime sulaukti panašių neramumų kaip Ukrainoje.

„Mes, rusų tautybės Klaipėdos gyventojai, esame tokie patys piliečiai, kaip ir lietuviai. Todėl nenorime jaustis antrarūšiais žmonėmis. Kartais tokie jaučiamės. Na, apskritai čia neįmanoma gyventi, jeigu mes dar porą metų taip gyvensime, Lietuvoje tikrai kaip Ukrainoje bus pilietinis karas“, – „Lietuvos ryto“ televizijai 2014 m. jausmingai kalbėjo Klaipėdos miesto tarybos narys V.Titovas.

Negalima numoti ranka

Dvispalvės juodai oranžinės  Georgijaus (lietuviškai – Šv. Jurgio) juostos Rusijoje plačiai pradėtos naudoti 2005 m., minint 60-osios Sovietų Sąjungos pergalės prieš nacistinę Vokietiją Antrajame pasauliniame kare metinės.

Nors Rusijoje oficialiai buvo skelbiama, kad tai nėra politinis ar ideologinis simbolis ir negali būti naudojamas politinių partijų ar kitų judėjimų savireklamos tikslais, šią „taisyklę“ greitai sulaužė Kremlius, Georgijaus juostą pradėjęs naudoti kaip dabartinės Rusijos valdžios ir galios simbolį.

Kaip rašo Evgenas Dykyi knygoje „Hibridinis Rusijos karas: Ukrainos patirtis Baltijos šalims“, į Baltijos šalių miestų gatvėse pastebimas Georgijaus juosteles nereikėtų žiūrėti atsainiai – būtent jos žymi kur kas tvirtesnę „rusų pasaulio“ ideologijos ir jos reiškėjų dalį, kuri psichologiškai yra labiau parengta ginkluotai kovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.