Agresyvūs garliaviškiai – pritilę ir paliegę

JAV teisėsaugos institucijoms pradėjus Neringos Venckienės perdavimo Lietuvai procesą, smarkiai padidėjo tikimybė pedofilijos istorijos kūrėją pamatyti teisiamųjų suole. Nuo nuosprendžio jos neišgelbės net senatis – ji bėgliams netaikoma.

N.Venckienė (kairėje) nuo atsakomybės bando slėptis JAV, o jos teta A.Skučienė dangstydamasi ligų skydu.<br>T.Bauro nuotr.
N.Venckienė (kairėje) nuo atsakomybės bando slėptis JAV, o jos teta A.Skučienė dangstydamasi ligų skydu.<br>T.Bauro nuotr.
G.Černiauskas: „Dalindami pažymas į kairę ir į dešinę gydytojai turėtų patys susirūpinti, ar elgiasi tinkamai.“
G.Černiauskas: „Dalindami pažymas į kairę ir į dešinę gydytojai turėtų patys susirūpinti, ar elgiasi tinkamai.“
Dėl O.Girdauskienės ligų teismo posėdžiai buvo atidėti ir šiais metais, ir pernai.
Dėl O.Girdauskienės ligų teismo posėdžiai buvo atidėti ir šiais metais, ir pernai.
Daugiau nuotraukų (3)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

2016-02-06 11:27, atnaujinta 2017-06-09 01:17

Lietuvos teismuose yra įstrigusios kelios N.Venckienės parankinių bylos, kurias teisiamieji sugeba vilkinti jau ne vienus metus.

„Geriausiai gydo Lukiškės“, – pasišaipė Laimutės Stankūnaitės advokatas Gintaras Černiauskas.

Tačiau pasakyti lengviau nei padaryti – nei nukentėjusiųjų advokatai, nei prokurorai neturi galių kontroliuoti gydytojų, kurie lengva ranka teisiamiesiems dalija pažymas.

Užklupo skirtingos ligos

Dėl Kedžių ir Venckų kaimynės Olgos Girdauskienės tariamų ar tikrų ligų Kauno apylinkės teisme įstrigo jau dvi bylos.

Vienoje jų O.Girdauskienė kaltinama L.Stankūnaitės dukters tvirkinimu, kitoje ji kartu su Laimute ir Vytautu Kedžiais teisiama dėl mergaitės tvirkinimo.

„Ją kankino labai aukštas kraujospūdis, iš nosies bėgo kraujas, o veidą traukė mėšlungis.

Tiksliai negaliu pasakyti, kas atsitiko, bet greičiausiai ištiko insultas“, – po to, kai byla dėl tvirkinimo buvo atidėta trečią kartą, kalbėjo L.Kedienė.

Dėl O.Girdauskienės ligų posėdžiai buvo atidėti ir šiais metais, ir pernai.

Kiekvieną kartą ji teismui pateikia pažymas, kad serga vis kita liga, – kartą medikai teigė, jog į teismą ji negali atvykti dėl užkrečiamosios virusinės ligos, kitą kartą pranešta, kad teisiamajai pakilusi temperatūra, padidėjęs kraujospūdis.

Medikų patikrinti negali

„Turime tikėti medikais, nes patikrinti, ar tose pažymose parašyta teisybė, neturime galimybių“, – „Lietuvos rytui“ sakė kaltinimą byloje dėl L.Stankūnaitės dukters tvirkinimo palaikanti prokurorė Lina Gudonienė.

Jai pritarė ir G.Černiauskas: „Mes galime tik prašyti teismo, kad jis užklaustų, ar pagrįstos tos pažymos, ar ne.

Atsakymu privalome tikėti, nes mes, nukentėjusiųjų atstovai, negalime patikrinti jos sveikatos duomenų.“

Pasak G.Černiausko, dalindami pažymas į kairę ir į dešinę gydytojai turėtų patys susirūpinti, ar elgiasi tinkamai, nes bent jau O.Girdauskienės ligos advokatui atrodo labai įtartinos.

Liga skundams netrukdo

Pernai gruodį po L.Stankūnaitės ir jos dukters nuotolinės apklausos, kurioje dalyvavo G.Černiauskas, teisiamoji O.Girdauskienė ėmėsi N.Venckienei įprastos taktikos – rašyti skundus.

Jų gavo prezidentė, Seimo pirmininkė, premjeras, Aukščiausiojo teismo pirmininkas, Advokatų tarybos pirmininkas.

Savo skunduose O.Girdauskienė teigė, kad per apklausą G.Černiauskas lietė mergaitę ir darė jai psichologinį poveikį.

„Į teismus ateiti negali, bet skundams rašyti ligos netrukdo. Reikės kreiptis į specialistus, ar ji dėl savo kraujospūdžio gali dalyvauti teisme“, – kalbėjo G.Černiauskas po to, kai neseniai vėl buvo atidėtas O.Girdauskienės bylos nagrinėjimas.

Pasak prokurorės L.Gudonienės, jei O.Girdauskienė nepasirodys teisme ir toliau, bus svarstoma, kaip elgtis, kokių priemonių imtis, kad teisiamosios ligos išgaruotų taip staiga, kaip ir atsirado.

Kirpėją išgydė baudos

Geriausias vaistas nuo visų ligų, kaip rodo „violetinių“ veikėjų bylos, yra kardomosios priemonės pakeitimas arba baudos.

Tuo 2012 metais įsitikino N.Venckienės teta Audronė Skučienė.

Užuot atvykusi į apklausą Panevėžio apygardos prokuratūroje, ji prokurorei Aurelijai Gališanskytei siuntinėjo raštelius, kad serga ir į Panevėžį atvykti negali.

Nesulaukusi jos prokuratūroje A.Gališanskytė pati atvyko į Garliavą pas A.Skučienę, kuri pareigūnę pasitiko lovoje, o prokurorei išvykus iškart išlėkė į lauką pasikalbėti su žurnalistais.

Kadangi buvo akivaizdu, kad A.Skučienė simuliuoja, A.Gališanskytė jai skyrė 2600 litų baudą ir iškvietė į apklausą Kaune.

Kirpėjai nepasirodžius ir Kauno policijoje, A.Gališanskytė jai skyrė dar vieną tokio pat dydžio baudą.

Šįkart – už melagingos pažymos pateikimą.

Joje buvo parašyta, kad A.Skučienė dėl ligos negali atvykti į Panevėžio prokuratūrą, nors tuo metu buvo kviečiama į apklausą Kauno policijos komisariate.

Visiškai A.Skučienė ir dvi kojų operacijas pasidariusi jos dukterėčia N.Venckienė pasveiko po to, kai tapo kandidatėmis į Seimą ir įgijo teisinę neliečiamybę.

Vilkinti padeda ir gynėjai

Ligos šienauja ir vadinamosios gegužės 17-osios bylos dalyvius.

Nors nagrinėti bylą, kurioje septyniolika Kedžių ir Venckų šalininkų kaltinami pasipriešinę pareigūnams ir trukdę antstolei Sonatai Vaicekauskienei atlikti pareigas, teismas pradėjo 2014 metų vasarį, ir praėjus dvejiems metams jos pabaigos nematyti.

Atrodo, ligomis bus bandoma dangstytis ir Šiaulių apygardos teisme, kuriame dėl įvairių nusikaltimų teisiama A.Skučienė ir dar dešimt aktyviausių seklių gaujos narių. Jau neįvyko du šios bylos posėdžiai. Šį kartą teisiamiesiems vilkinti bylą padeda Kaune įsikūrusi Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnyba.

Kadangi teisiamieji nesiteikė susirasti advokatų, jiems buvo skirti valstybės samdomi gynėjai.

Advokatai buvo paskirti, bet pirmame teismo posėdyje jie teigė nesusipažinę su byla, o praėjus vos savaitei jonaviškio Andrejaus Lobovo advokatė pareiškė išeinanti motinystės atostogų.

Švaistomos valstybės lėšos

A.Lobovui buvo paskirtas naujas gynėjas. Jis bylos stabdyti neprašė, tačiau į praėjusį pirmadienį vykusį posėdį neatvyko kito teisiamojo – Vitalijaus Keršio – advokatas Petras Labanauskas. Neatvykimo priežasties jis nepaaiškino, telefonu neatsiliepė.

Atidėti teismą prašė ir į pirmąjį teismo posėdį ranka numojęs kitas teisiamasis Renaldas Ščiglinskas. Jis aiškino, kad serga ir yra per silpnas dalyvauti posėdyje.

„Teismas yra rimtai nusiteikęs nagrinėti bylą, bet, kaip matome, atsiranda visokių priežasčių, kad posėdžiai būtų atidėti“, – sakė Šiaulių apygardos teismo atstovas Vytautas Jončas.

„Negi Šiauliuose nėra advokatų, kodėl parinkti gynėjus pavesta kauniečiams, ypač žinant, kad dar visai neseniai Kauno advokatų kontoros seniūno pareigas ėjo buvęs N.Venckienės vyras Aidas Venckus?

Tai valstybės pinigų švaistymas ir bylos vilkinimas norint sulaukti senaties“, – teigė nukentėjusiąja šioje byloje pripažinta Marija Milinienė.

Vilkinti laiką reikėtų ilgai

Valstybinį kaltinimą A.Skučienės gaujos byloje palaikanti prokurorė Rita Poškienė sakė, kad nei ligos, nei advokatų keitimas teisiamiesiems šįkart nepadės: „Daugeliu atvejų yra taikomas aštuonerių metų senaties terminas, todėl, manau, kad vilkinti bylos tiek laiko jie nesugebės.“

Tą patį tvirtina ir O.Girdauskienės byloje valstybinį kaltinimą palaikanti prokurorė L.Gudonienė.

Dėl L.Stankūnaitės dukteriai daryto poveikio O.Girdauskienei gresia laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Nors tai nesunkus nusikaltimas, įvykdytas 2009–2011 metais, tų metų Baudžiamajame kodekse jau buvo numatyta, kad senatis tokiems nusikaltimams yra 8 metai.

Dar sunkiau vilkinti bylas bus A.Skučienei ir jos gaujos nariams, nes kai kurių jų padaryti nusikaltimai yra priskiriami prie apysunkių.

Tokių nusikaltimų senaties terminas – net 12 metų.

Be to, daugelis šios gaujos narių yra anksčiau teisti arba jų atžvilgiu pradėta daugiau ikiteisminių tyrimų, o tai senaties terminą dar labiau pailgina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.