K. Trečiokas: „Aš tikrai nieko dėtas, nes nesu suinteresuotas“

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) vieną po kito tardo politikus, galimai susijusius su skandalinguoju Vyriausybės nutarimu ir Druskininkų Vijūnėlės dvaru. Šiandien apklaustas Druskininkų meras Ričardas Malinauskas, o penktadienį STT aplankė aplinkos ministrą Kęstutį Trečioką. Ministro pozicija aiški – jis niekuo dėtas, nieko nežinojo ir jokio spaudimo nesulaukė.

K.Trečiokas: „Aš tikrai nieko dėtas, nes nesu suinteresuotas“.<br>D.Umbraso nuotr.
K.Trečiokas: „Aš tikrai nieko dėtas, nes nesu suinteresuotas“.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasuolė Bauraitė

Feb 8, 2016, 7:00 PM, atnaujinta Jun 8, 2017, 7:05 PM

Žurnalistės Daivos Žeimytės ir ministro Kęstučio Trečioko pokalbis – „Lietuvos ryto“ televizijos aktualių pokalbių laidoje „Lietuva tiesiogiai“.

– Ar turite savo versiją dėl šio tyrimo?

– Turiu. Labai paprasta – rinkimai artėja. Natūralu, kiekvienas žingsnis stebimas, analizuojamas, už klaidas neatleidžiama. Nevertinu savęs kaip įtakingo veikėjo. Opozicija taip turėtų elgtis, aš, ko gero, irgi taip daryčiau. Nenubraukčiau ir kitos pozicijos. Aš, kaip aplinkos ministras, esu daug kam neparankus. Esu priėmęs sprendimų, turime apie 50 viešojo intereso bylų.

– Tos bylos susijusios su politika?

– Be abejo, su politikais, konkrečiais žmonėmis. Aplinkų tvarkytojai – tai yra didelės, rimtos, turtingos kompanijos, ne visos dirba sąžiningai. Aptikome didelių pažeidimų, fiktyvių pažymų išrašymų. Tais pinigais galima maitinti atskiras partijas. Nesu tikras, nors faktų turiu nemažai.

– Jūs tai aiškinate tuo savo pasisakymu, kad taikinys yra premjeras ir jo partija?

– Viena iš versijų. Kas atsitiktų, jeigu pakeistume aplinkos ministrą? O jei pavyktų išklibinti visą Vyriausybę, koaliciją? Tokių veiksmų yra.

– Jūs, kaip asmuo, sakote, kad esate niekuo dėtas?

– Aš, kaip asmuo, tikrai nieko dėtas, nes nesuinteresuotas. Dėtas ir labai, nes vadovauju ministerijai, tuos sprendimus ir šį garsųjį rengė mūsų specialistai, darbo grupė mano įsakymu sudaryta.

– Nemanote, kad kadangi yra tokia situacija, esate aukštas pareigas užimantis politikas, atstovaujate ministeriją, jos įvaizdį, bent jau nusišalinti nuo pareigų turėtumėte tol, kol nagrinėjama byla?

– Irgi būtų įdomus variantas. Nežinau, kaip teisiškai apskritai taip įmanoma. Akivaizdu, kad jokio intereso neturiu, nesusijęs esu. Visi turi tikėti: tol, kol žmogus yra nenuteistas, jis yra nekaltas. Tai yra politinis šou, negeras dalykas, valstybei naudos neduos.

– Kas tuo šou užsiima? STT pareigūnai?

– STT neturėtų tuo užsiimti, jie turi pakankamai atsakingo darbo. Arba kažkas nutekino informaciją, nenoriu sakyti, kad naujienų portalas vadovauja tyrimui, bet yra keli niuansai, kurie kartais yra rimti ir juokingi. Sako penki Aplinkos ministerijos darbuotojai per naktį paruošė sprendimą.

– Per kiek laiko paruošė?

– Per pusę metų, bet ne šitą. Tą sprendimą, kuriame yra vienas sakinys, paruošė per valandą, dvi. Aš padariau klaidą, nebijau to pasakyti. Vizuodamas nutarimą parašiau vakarykštę datą. Gerą klaidą padariau. Jeigu vizavau iš vakaro, tai ką veikė penki žmonės naktį? Visi sprendimai po ministro vizos yra keliami į internetinę erdvę, skelbiami, ten neišgrauši jo, nepakeisi, labai lengva atsekti, kas kada. 8, berods, žmonės yra vizavę tą nutarimą. Čia nėra jokia skuba, ne per naktį.

– Kiek kartų R. Malinauskas Jums skambino?

– Nežinau, kelis kartus. Praeitą savaitę skambino apie mašalus. Apie tą nutarimą buvo R. Malinausko kažkoks skambutis, buvo kalbama, kad yra toks nutarimas ir jis labai ilgai rengiamas. Pradėjau domėtis kas per nutarimas, tai daugeliui savivaldybių aktualu.

– Ar Jums nepasirodė, kad meras, prašydamas tam tikrų dalykų, kad ir paspartinti tą nutarimą, per agresyviai prašė?

– Jis toks yra. Reikėjo ne skambinėti ir prašinėti, o raštu kreiptis. Aišku, lengviau paskambinti ir pasakyti.

– Kodėl stačia galva puolėt vykdyti tą jo nurodymą?

– Ne stačia galva. Nuo gegužės mėnesio kabojo parengtas siūlymas naikinti skirsnį. Aš nežinau apie jokį dvarą, teismą. Yra sprendimas, kuris ruošiamas ilgai. Man atneša projektą, kur čia skubotumas? 42 institucijos derino ir nė vienos pastabos nebuvo.

– Ar Jus kas nors spaudė?

– Ne. Tegul pabando. Nepasiduosiu jokiam spaudimui, tai niekur neveda. Visi pervertina ministro galimybes, gal ministras žino daugiau informacijos, bet sprendimų priėmime jis yra vienas iš būrio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.