Premjeras nervinasi: darosi nebejuokinga

Po atostogų Karibuose, kurias sugadino įvairūs skandalai Lietuvoje, į darbą sugrįžęs premjeras Algirdas Butkevičius vakar atsisveikino su sveikatos apsaugos ministre Rimante Šalaševičiūte, tačiau Vyriausybei jokios grėsmės nemato, rašo „Lietuvos rytas“.

Premjero A.Butkevičiaus manymu, socialdemokratų politiniai oponentai naudoja juodąsias technologijas.<br>T.Bauro nuotr.
Premjero A.Butkevičiaus manymu, socialdemokratų politiniai oponentai naudoja juodąsias technologijas.<br>T.Bauro nuotr.
Vakar atsistatydinimo pareiškimą premjerui A.Butkevičiui įteikusi sveikatos apsaugos ministrė R.Šalaševičiūtė teigė, kad jai gaila pradėtų, bet nebaigtų darbų, politikė taip pat tvirtino nepaliksianti socialdemokratų gretų, nes yra davusi tokį pažadą buvusiam šios partijos vadovui A.Brazauskui likus pusmečiui iki jo mirties.<br>T.Bauro nuotr.
Vakar atsistatydinimo pareiškimą premjerui A.Butkevičiui įteikusi sveikatos apsaugos ministrė R.Šalaševičiūtė teigė, kad jai gaila pradėtų, bet nebaigtų darbų, politikė taip pat tvirtino nepaliksianti socialdemokratų gretų, nes yra davusi tokį pažadą buvusiam šios partijos vadovui A.Brazauskui likus pusmečiui iki jo mirties.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

2016-02-10 05:39, atnaujinta 2017-06-08 15:51

Apie A.Butkevičiaus vadovaujamą Vyriausybę gaubiančius korupcijos šešėlius prakalbusi šalies vadovė Dalia Grybauskaitė trečiadienio rytą laukė premjero, kad rimtai pasikalbėtų.

Bet socialdemokratų lyderis bent vakar buvo nusiteikęs karingai: „Mane nustebino tonas, kad Vyriausybėje yra tam tikra korupcija. Aš norėsiu išgirsti rimtus faktus.“

Premjeras neslėpė, kad įsiplieskę įvairūs skandalai gerokai apkartino jam atostogas.

Bet kartu A.Butkevičius įžvelgė, kad keliamas triukšmas turi artėjančių Seimo rinkimų atspalvį, – kaip ir premjerui įteiktas kvietimas į apklausą Specialiųjų tyrimų tarnyboje (STT). Ši tarnyba pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo poveikio skubiai priimant Vyriausybės nutarimą, kuriuo buvo pakeistos kurortinių zonų ribos, ir jau apklausė dokumento projektą rengusios Aplinkos ministerijos vadovą „tvarkietį“ Kęstutį Trečioką ir Druskininkų merą socialdemokratą Ričardą Malinauską.

„Galiu nuliūdinti politinius oponentus: visa ši išpūsta istorija yra šūvis pro šalį. Nebent aš ko nors nežinočiau“, – vakar surengtoje specialioje spaudos konferencijoje kiek apsidrausdamas pareiškė socialdemokratų vadovas.

– Kaip žinote, rekomendavau sveikatos apsaugos ministrei R.Šalaševičiūtei atsistatydinti. Priežastis, manau, visiems aiški – dėl deklaruoto kyšio davimo praeityje.

Toks poelgis, kai vienas pagrindinių mūsų principų yra skaidrumas ir kova su korupcija, ministrui yra nedovanotinas.

Ministrė įteikė atsistatydinimo prašymą ir artimiausiu metu ketinu jį patenkinti.

Kitas svarbus politinis įvykis – STT atliekamas tyrimas dėl Vyriausybės priimto nutarimo. Anksčiau man klausimai apie tai keldavo juoką, bet dabar pamačiau, kad juoktis nebegalima, reikia kalbėti rimtai.

Per atostogas girdėdamas apie šį tyrimą pasijutau sugrįžęs į sovietinius laikus, kai būdavo gana įprasta principingus ir teisingus žmones išsiųsti nemokamų atostogų į kokį nors kurortą ilgesniam laikui.

Tada apie tą žmogų būdavo paskelbiama kokia nors neigiama informacija ir susirinkęs politinis biuras jį atleisdavo arba perkeldavo į žemesnes pareigas.

Man jaunam teko eiti atsakingas pareigas ir matyti panašių atvejų, tad prisiminimai iš anų laikų staiga sugrįžo. Bet matyti, kad kai kas tuos metodus yra gerai įvaldęs ir jie vis dar yra išlikę iki šių dienų.

Nekalbėdamas apie tai plačiau noriu pabrėžti, kad būdamas ministras pirmininkas visada elgiuosi ir elgsiuosi teisingai, principingai ir atsakingai.

Jeigu kas nors dar turi abejonių, jog aš galėčiau priimti ar praleisti į Vyriausybės darbotvarkę partijos bičiuliams, pažįstamiems ar giminaičiams išskirtinai palankius sprendimus, tegu žino: to niekada nebuvo ir nebus.

Nebent būtų atvejis, kad aš ko nors nežinau, – juk negaliu perskaityti visų Vyriausybės nutarimų ir į juos įsigilinti.

Todėl prieš Vyriausybės posėdį visuomet paklausiu ministrų, ar koks nors papildomai teikiamas projektas yra su jais suderintas, taip pat ar dėl jo neturi pastabų Vyriausybės kanceliarijos teisininkai.

Kalbant apie šį Vyriausybės nutarimą, kurio priėmimo aplinkybės šiuo metu tiriamos, buvo išlaikyta ta pati tvarka ir tie patys reikalavimai.

Man buvo pasakyta: projektas suderintas ministrų atstovų pasitarime ir jam neturėjo jokių pastabų nei teisingumo, nei kiti ministrai.

Dėl to anksčiau kalbos apie šį dokumentą man atrodė juokingai, bet dabar darosi nebejuokinga.

Pradėtas tyrimas turi būti atliktas atsakingai, jam neturi būti trukdoma.

Premjeras A.Butkevičius yra pasiruošęs atsakyti į visus klausimus. Esu viešas asmuo, laikausi skaidrumo ir viešumo principų, kuriuos keliu ir kitiems. To paties reikalauju ir iš savęs.

Mano noras ir pageidavimas, kad visi tyrimai būtų užbaigti kuo greičiau, be spaudimo. Manau, artimiausiu metu susitikimas su STT tyrėjais įvyks, ir aš atvira širdimi ir su didele atsakomybe atsakysiu į visus klausimus.

Kiek turiu informacijos, kurią man pateikė Vyriausybės teisininkai ir specialistai iš šalies, galiu drąsiai paneigti kalbas, kad minėtas nutarimas turėjo įtakos teismo sprendimui.

Tuos dalykus reglamentuoja visai kiti įstatymai. Teismo sprendime Vyriausybės nutarimas paminėtas tik kaip papildomas argumentas, jis negalėjo turėti įtakos.

Jeigu būčiau žinojęs, kad priimtas nutarimas sukels tokias diskusijas ir prasidės tokie tyrimai, gal būčiau pasielgęs kitaip. Bet pasitikėjau specialistais ir įsigilinęs matau, kad panaikinti draudimai buvo nekonkretūs.

Vaikštinėdamas su žmona po Druskininkus mačiau ir tą vadinamąjį Vijūnėlės dvarą. Man ir pačiam kilo klausimų, kam tokioje vietoje statomas toks objektas, – prieš atsakydamas į klausimus situaciją apžvelgė A.Butkevičius.

– Ar kaip specialusis liudytojas šiame tyrime apklaustas aplinkos ministras K.Trečiokas gali likti šiame poste?

– Galėčiau pasakyti, kodėl šis skandalas kilo. Bet kol vyksta tyrimas, nenoriu apie tai kalbėti, kad neprasidėtų kalbų apie daromą spaudimą.

Tačiau galiu drąsiai pasakyti, kad, mano įsitikinimu, aplinkos ministras buvo teisus.

Nebent yra dar kas nors, ko nežinau ir kas paaiškės atlikus tyrimą. Manau, po tyrimo galėsiu įvardyti skandalo priežastis.

– Kaip vertinate žemės ūkio ministrės Virginijos Baltraitienės veiklą ir jos valdose kilusį skandalą dėl itin brangiai nupirktų būtiniausių maisto produktų nepasiturintiems?

Ar netinkamai konkursą vykdžiusią Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūrą prižiūrėjusios ministerijos vadovė neturėtų trauktis iš posto?

– Kalbėjau su ministre, buvau jai ir anksčiau nurodęs išsiaiškinti, kaip vyko miltų pirkimas. Dabar pasirodė informacija, kad brangiai pirkti ir mėsos konservai.

Bet tyrimą atlieka Generalinė prokuratūra ir, manau, ji nustatys, ar buvo padaryta nusikaltimų. Jeigu bus nustatyti kalti asmenys, jie tikrai neliks savo pareigose.

– Kodėl yra taikomi dvejopi standartai? R.Šalaševičiūtė turi atsistatydinti iš pareigų už kadaise medikams duotą kyšį, bet nekeliamas klausimas dėl R.Malinausko atsakomybės.

– Meras partijos valdybai turės atsakyti į tam tikrus klausimus, bet aš siūlysiu, kad R.Malinauskas, kol vyksta tyrimas, sustabdytų savo narystę partijoje. (Vakar vakarop paaiškėjo, kad Socialdemokratų partijos valdyba nusprendė nestabdyti šio politiko narystės. – Red.)

– Prezidentė paskelbė, kad dėl Vyriausybei mesto korupcijos šešėlio laukia rimtas pokalbis. Ką jai ketinate paaiškinti?

– Aš irgi labai laukiu to rimto pokalbio. Nesakyčiau, kad tai koks nors išskirtinis pokalbis ar susitikimas – mes kiekvieną savaitę susitinkame. Bet mane irgi nustebino tonas, kad Vyriausybėje yra tam tikra korupcija.

Aš, kaip ministras pirmininkas, esu pasiruošęs už viską ir visada atsakyti ir norėsiu, kad konkrečiai būtų pateikti faktai, ir išgirsti, kur yra ta korupcija, nes su tokiais dalykais nesitaikstau ir nesitaikstysiu. Jei reikės, tvarką pažeidusius darbuotojus atleisiu.

Tik nuogąstauju dėl vieno dalyko – Lietuvoje tarp specialistų atsiranda didžiulė baimė. Man ministrai užsimena, kad specialistai vengia imtis atsakomybės, kai vyksta dokumentų derinimas. Ta baimė gali stabdyti pažangą.

Pavyzdžiui, kai buvo statomas Suskystintųjų gamtinių dujų terminalas, kai kuriuos sprendimus reikėjo priimti skubiai – per vieną ar kelias dienas.

Kitaip projekto nebūtų pavykę įgyvendinti. Tad dabar galiu pasakyti atvirai, kad šiandien tai nebūtų įmanoma.

– Ar, jūsų nuomone, dabartinė Vyriausybė nėra korumpuota?

– Jeigu ji tokia būtų, seniai šių pareigų nebeičiau. Man garbė ir atsakomybė yra svarbiau už pareigas.

Taip pat galiu pasakyti, kad reitingai man irgi nėra svarbiausia vertybė gyvenime. Dėl jų niekada nepardaviau ir neparduosiu savo sąžinės.

Nenoriu įeiti į istoriją kaip premjeras, kuris dirba dėl aukštų reitingų. Mano gyvenimo vertybės yra visiškai kitos.

– O kokį vaidmenį skandale dėl Vijūnėlės dvaro atlieka STT?

– Kol kas nenoriu vertinti šios tarnybos darbo – kad tai nebūtų laikoma spaudimu. Bet juk neatsitiktinai pasakiau, kad pasijutau sugrįžęs į sovietinius laikus.

Dėl to, kad šiandien nėra atskleidžiama visa informacija.

– Ar kol vyksta tyrimas, meras R.Malinauskas neturėtų nusišalinti nuo pareigų?

– Manau, kad neturėtų. Tikiuosi, teisėsaugos institucijos artimiausiu metu pabaigs tyrimą ir bus atsakyta į visus klausimus.

Tik manau, kad jis turėtų sustabdyti narystę partijoje, nes dabar spekuliacijos vyksta ir partijos atžvilgiu.

Politiniai oponentai naudoja juodąsias technologijas ir prieš rinkimus bando suformuoti neigiamą nuomonę ir apie partiją.

– Minėjote, kad jums užkliuvo statybos Druskininkuose. Kodėl?

– Vaikščiodamas po Druskininkus pamačiau tas statybas ir pradėjau net žmonių klausinėti, kas čia ką stato. Mane tai sudomino. Pasidomėjau, kas stato.

Aišku, man buvo pasakyta, kad statosi Jonas, Petras ar dar kažkas, neatsimenu. Esu klausęs ir paties R.Malinausko, ar ten ne jo objektas. Jis man kategoriškai tai paneigė. O aš asmeniškai tokioje vietoje tokio objekto niekada nestatyčiau.

– Ar žinoma, kada vyks jūsų apklausa STT?

– Apklausos laikas yra derinamas, bet nors ir šiandien galėtų apklausti.

– Viešai buvo įvardyta daugybė galimų ministrės R.Šalaševičiūtės atstatydinimo versijų. Ar nors viena iš jų teisinga ir ar nemanote kiek paskubėjęs ragindamas ją trauktis iš posto?

– Kiekvienas politikas turi atsakyti už savo mintis. Reikia suprasti, kad kalbama apie kyšio davimą, tai mūsų partijai yra nepriimtina.

Tikiuosi, kad jau kitą savaitę turėsime kandidatą į ministrus.

Premjeras apskundė teismui parlamentarę

* Oponentų nuolat atakuojamas premjeras A.Butkevičius padavė į teismą Seimo narę konservatorę A.Bilotaitę dėl garbės ir orumo įžeidimo.

* Vyriausybės vadovas parlamentarę privataus kaltinimo tvarka apskundė dėl kalbų apie jo žento E.Vaitasiaus verslą, iš kurio, kilus skandalui, jis pasitraukė.

* Ieškinyje nurodoma, kad A.Bilotaitė paskleidė tikrovės neatitinkančią, ieškovo garbę ir orumą žeminančią informaciją. Skundžiamasi dėl šių konservatorės teiginių: „Premjero žentas dovanų gauna akcijų“ ir „Mes matome žento istoriją – mes matome akcijų dovanojimą, aš matau kyšį“.

* A.Bilotaitė tokį premjero elgesį pavadino nesolidžiu ir pareiškė, jog tokie veiksmai demonstruoja, kad dabartinė Vyriausybė turi problemų dėl galimos korupcijos.

* A.Butkevičius dėl savo garbės ir orumo teismuose kovoja ne pirmą kartą.

* 2013 metų pradžioje premjeras laimėjo bylą prieš parlamentarės konservatorės I.Degutienės vyrą G.Degutį.

* Vilniaus miesto apylinkės teismas konstatavo, kad verslininkas apšmeižė Socialdemokratų partijos pirmininką, kai duodamas interviu vienai žurnalistei pareiškė, jog A.Butkevičius „sau ir savo partijai susikurs autoritetą šmeiždamas kitus“.

* Teismas priteisė vieno lito neturtinės žalos atlyginimą, taip pat įpareigojo G.Degutį viešai atsiprašyti A.Butkevičiaus ir sumokėti bylinėjimosi išlaidas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.