Valentinas Mazuronis: „Iki apkaltos kaip iki mėnulio“

Įtampos partijoje nėra, o su kiekvienu į aukštą postą deleguotu politiku reikia aptarti tolimesnius darbus. Taip kalba Darbo partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis. Nors kalbos apie galimą Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės pasitraukimą iš partijos netyla, V.Mazuronis tai neigia. Pasak jo, L.Graužinienei reiktų tiesiog aiškiau deklaruoti savo poziciją šiuo klausimu ir pasimokyti viešoje erdvėje atskirti asmeninę ir partijos pozicijas.

Valentinas Mazuronis: „Iki apkaltos kaip iki mėnulio“ .<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Valentinas Mazuronis: „Iki apkaltos kaip iki mėnulio“ .<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasuolė Bauraitė

Feb 15, 2016, 5:50 PM, atnaujinta Jun 7, 2017, 11:56 PM

Žurnalistės Daivos Žeimytės ir Valentino Mazuronio pokalbis – „Lietuvos ryto“ televizijos aktualių pokalbių laidoje „Lietuva tiesiogiai“.

– Pone Mazuroni, pradėkime nuo Jūsų santykių su Seimo pirmininke Loreta Graužiniene. Penktadienį buvo susitikimas, rimtas pokalbis. Kodėl nusprendėte, kad jau reikia tokio susitikimo?

– Čia nieko bendro neturi mūsų santykiuose su Seimo pirmininke. Mano asmeniški santykiai labai žmogiški, normalūs. Kalba eina apie mūsų komandos darbą su mūsų deleguotais žmonėmis tiek į Seimą, tiek į Vyriausybę. Su ministrais rengiuosi turėti ne mažiau rimtus pokalbius. Seimo pirmininkė mūsų deleguota į aukščiausią poziciją Seime. Tokio susitikimo, bendro darbo į vieną tašką, ką daryti, norint laimėti ateinančius rinkimus, akivaizdžiai trūko.

– Ką Jums paaiškino ponia Graužinienė? Kodėl yra tam tikri jos pasisakymai, kritika, nukreipta į partiją, kodėl nesutampa pozicijos?

– Tie pasisakymai, skirtingos nuomonės nėra blogybė. Turi būti labai aišku, kur yra skirtinga asmeninė nuomonė ir partijos pozicija. Kai tie dalykai susimaišo, reikia susidėlioti taškus į vietą.

– Kodėl yra tos kalbos iš „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos seniūno Petro Gražulio, kad neva ji apskritai ketina išeiti iš Darbo partijos ir prisijungti prie kitos?

– Ką ten P.Gražulis sakė nenorėčiau net komentuoti, tegu patys komentuoja. Seimo pirmininkė pokalbio metu nepareiškė jokių norų, kad žada kažkur išeiti.

– Kaipgi ji pareikš norą, jeigu jai pasitraukus iš partijos, ji ir Seimo pirmininko posto netektų? Ar tai buvo Jūsų koziris, dėl kurio L.Graužinienė neturi kitos išeities, kaip tik likti Darbo partijoje?

– Akivaizdu, kad Darbo partijai priklauso tam tikros ministrų, Seimo pirmininko pozicijos pagal koalicinę sutartį. Žmogus, jeigu jam užeitų noras palikti partiją, turėtų palikti ir užimamas pareigas. Žinoma, Seimo pirmininkė tą poziciją galėtų aiškiau deklaruoti.

– Pone Mazuroni, Jūs „Tvarkos ir teisingumo“ partijoje buvote tas kritikas. L.Graužinienė elgiasi taip pat, kaip Jūs elgėtės kitoje partijoje, dabar Jūs sakot, kad ji daro blogai. Ar tai ne veidmainiška?

– Jeigu kalbam apie savo nuomonės turėjimą, už ką buvau išstumtas, tai čia skirtingi dalykai. Darbo partija reikalaus iš savo deleguotų žmonių efektyvaus darbo, rezultatų. Matau galimybes visiems mums susitelkt ir pagerint darbą.

– Kokią poziciją Seimo pirmininkė turės rinkimuose?

– Visi mes turim teisę laimėti rinkimus. Kovo 4 d. patvirtinsim vienmandates apygardas, patvirtinta, kad Seimo pirmininkė dalyvauja Ukmergėje. O sąrašo dar nėra. Jis bus prieš mėnesį, porą iki Seimo rinkimų.

– L.Graužinienė sąrašo neves? Kokios jos galimybės?

– Matysim. Tokios, kaip ir visų partijos narių.

– Kas Jums labiau nepatinka: ar tai, kad L.Graužinienė turi kitokią poziciją, ar tai, kad L. Graužinienė turi nekokį įvaizdį visuomenėje, jos, kaip politikės reitingas yra labai žemas. Tiesiog neparanki pasidarė partijai.

– Vyks rinkimai vienmandatėje, pamatysim. Jeigu partija deleguoja žmones į atsakingus ir matomus postus, jie turi dirbti taip, kad žmonės matytų rezultatus. Tai turi būti naudinga visai Lietuvai, tame tarpe ir Darbo partijai.

– Tas Virginijos Baltraitienės prisidirbimas su produktais yra darbo kokybės ženklas ar iš jos reikalausit atsakomybės? Kai Saulius Skvernelis aiškinosi dėl po miestą lakstančio Igorio su kalašnikovu, Jūs sakėt, kad jis turi prisiimti atsakomybę. Dabar Jūsų ministrė yra įkliuvusi į skandalą.

– Ta pirkimų sistema jau galioja daugelį metų. V.Baltraitienė pirmoji, kuri pabandė sulaužyti sistemą. Ji kreipėsi į Generalinę Prokuratūrą, ji pradėjo tyrimus. Pirkimas susideda iš trijų blokų: Sveikatos apsaugos ministerija nustato kainų lygmenį, antras – specialūs įpakavimai, išlaidos, kainos, logistika ir trečias – teisingas kainų parinkimas. V.Baltraitienė Viešųjų pirkimų tarnybos prašė sustabdyt, neleido. V.Baltraitienė pabandė sulaužyti įsisenėjusią sistemą ir už tai gauna per galvą. Vyksta tyrimas, jeigu pasirodys, kad bet kas iš mūsų deleguotų ministrų padarė, ko nereikėjo, arba nepadarė, ko reikėjo, neabejotinai iš jos reikalausim atsakomybės aukščiausiam lygyje.

– Fakto, kad produktai buvo pirkti brangiau, nepaneigia tai, ką Jūs dabar pasakojate. Gal ji bandė kažką sulaužyti, bet nesužiūrėjo tos sistemos ar nesuvaldė pavaldinių, dėl ko buvo atleistas ir viceministras.

– Viceministras prisiėmė atsakomybę, kaip kuruojantis tas įmones prie ministerijos, pasielgė principingai.

– Buvote pas premjerą susitikime. Kokiu klausimu?

– Kalbėjom apie politinę situaciją, bendrą koalicijos darbą, artėjančią neeilinę sesiją.

– Ta neeilinė sesija daroma dėl Jūsų kolegos, Vytauto Gapšio. Opozicija norėtų, kad jam būtų inicijuota apkalta. Ar turite socialdemokratų palaikymą šiuo klausimu?

– Mums nereikia jokio palaikymo. Opozicijai, kuri miegojo tris metus ir atsibudo, reikia daryti politinius šou. Jie klausia klausimo, ar gali žmogus sulaužyti priesaiką, jos nedavęs.

– Jeigu vyktų apkalta V.Gapšiui, ar žinote, kaip balsuotų socialdemokratai?

– Iki apkaltos kaip iki mėnulio. Pirmas žingsnis – turi būti aiškiai duotas atsakymas, ar V.Gapšys, eidamas pareigas, sulaužė priesaiką ir pažeidė Konstituciją.

– Ar socialdemokratai turi Darbo partijos palaikymą Ričardo Malinausko klausimu?

– Aš linkėčiau socialdemokratams su savo meru R.Malinausku kuo greičiau išsispręsti savo klausimus, nes jie pradeda daryti neigiamą įtaką valdančiai daugumai, koalicijai. Jei kalbam apie tą tyrimą dėl galimo poveikio Vyriausybės sprendimams, tai mes norėtume iš STT gauti įrodymų ar prielaidų. Jei poveikis buvo daromas, turėsim savo vertinimą ir premjerui, ir aplinkos ministrui. Jeigu tokios medžiagos nebus, tai į politinius žaidimus ir pokiliminius politinius pasitaškymus nesivelsim.

– Pats buvote aplinkos ministru, turėjote santykiu su R.Malinausko gimine, tvorom. Apie tą Vijūnėlės dvarą Jums buvo žinoma?

– Man buvo žinoma tiek, kiek šiandien žino visi Druskininkų gyventojai. Noriu apsiriboti palinkėdamas socialdemokratams spręsti problemas Druskininkuose, susietas su meru, jo elgesiu, aktyvumu, kitais veiksmais.

– Kiek žinau, ne vienas detalusis planas dėl to žemės sklypo buvo parengtas.

– Formaliai tas statinys nepriklauso merui, visi Druskininkai kalba, kad tai mero statybos. Man keistai atrodo, kai tokių ambicijų žmogus kaip R. Malinauskas užsiima sargo ar darbų vykdytojo pozicija, kažką prižiūri, kažkam pinigus moka.

– Kaip tas žemės sklypas pasidarė toks didelis?

– Prie to pastato žemės sklypas buvo formuojamas ne mažiau kaip tris kartus, rengiami detalieji planai, vis plečiant valstybinės žemės sąskaita. Juos, pagal galiojančius įstatymus, patvirtino Druskininkų miesto taryba.

– Kaip socialdemokratai turėtų pasielgti?

– Kalbam apie merą, vieną iš socialdemokratų lyderių, kuris savo elgesiu pliusų neduoda nei jiems, nei visai valdančiai koalicijai. Yra klausimai, ar buvo daroma įtaka priimant sprendimą dėl kurortinių zonų išbraukimo. Reikėtų patvirtinančios medžiagos, kad tokie veiksmai buvo daromi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.