„Auksinių“ miltų ir konservų istorija: ministrės kaltės nemato

Komisija nusprendė nepradėti tyrimo dėl žemės ūkio ministrės V.Baltraitienės ir buvusio žemės ūkio viceministro Viliaus Martusevičiaus elgesio.

VTEK pažymi, kad V.Baltraitienė neturėjo tiesioginio suinteresuotumo su pirkimais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
VTEK pažymi, kad V.Baltraitienė neturėjo tiesioginio suinteresuotumo su pirkimais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-02-17 13:36, atnaujinta 2017-06-07 19:12

Įtariama, kad Žemės ūkio ministerijos valdoma Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūra skurstantiems asmenims skirtus maisto produktus nupirko beveik dvigubai brangiau, nei vidutinė jų rinkos kaina.

Teigta, jog konkursą dėl pirkimo laimėjo UAB „Sanitex“, kuriai prekes tiekia koncerno „Vikonda“ valdomas UAB „Kėdainių konservų fabrikas“. Pranešime atkreiptas dėmesys, jog ministrę ir buvusį viceministrą į pareigas delegavo Darbo partija.

Komisija pažymi, jog pranešime nėra duomenų nei apie V.Baltraitienės ir V.Martusevičiaus dalyvavimą skundžiamų viešųjų pirkimų procedūrose, nei apie jų turėtą tiesioginį ir akivaizdų suinteresuotumą maisto produktų pirkimo laimėtoja.

„Tai, kad V.Baltraitienė priklauso tai pačiai politinei partijai, kaip ir viešojo konkurso laimėtojo tiekėjo akcininkas, negali būti laikoma interesų konfliktą ministrei keliančiomis aplinkybėmis, nes šiuo atveju Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymas aiškinamas pernelyg plačiai.

Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo nuomone, priklausymas tam tikrai politinei partijai gali reikšti bendrus politinius interesus, tačiau ši aplinkybė savaime nerodo valstybinėje tarnyboje dirbančio asmens privataus intereso jo partijos bendražygio atžvilgiu.

Pagal teismų formuojamą praktiką, darbovietę pakeitęs valstybinėje tarnyboje dirbantis asmuo dar 12 mėnesių laikomas turintis sąsajų su ankstesne darbo vieta.

Taigi tai, kad V. ]Martusevičius prieš 16 metų dirbo koncernui „Vikonda“ priklausančioje įmonėje taip pat negali būti laikoma interesų konfliktą keliančia aplinkybe“, – rašome VTEK išvadose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.