Kodėl Kauno skverai labiau traukia šunis nei miestiečius?

Dar dviem žaliosioms miesto teritorijoms suteiktas skverų statusas. Tačiau žvelgiant į esamus skverus kyla abejonių, ar tai – kauniečių pamėgtos laisvalaikio vietos. Aplinkosaugininkai žada permainų.

Kryžių kalnelis prie VI forto yra išskirtinį memorialinio skvero statusą turinti vietovė. Ši vieta sutvarkyta.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kryžių kalnelis prie VI forto yra išskirtinį memorialinio skvero statusą turinti vietovė. Ši vieta sutvarkyta.<br>G.Bitvinsko nuotr.
K.Lekytė nustebo sužinojusi, kad krūmais apaugusi vietovė prie Trijų Mergelių tilto, kur ji vedžioja šunį, yra skveras.
K.Lekytė nustebo sužinojusi, kad krūmais apaugusi vietovė prie Trijų Mergelių tilto, kur ji vedžioja šunį, yra skveras.
Prie Kovo 11-osios gatvės skvere įkurtoje sporto ir laisvalaikio aikštelėje besimankštinanti N.Janulienė sakė, kad šiukšlės čia atsiranda dėl varnų kaltės.
Prie Kovo 11-osios gatvės skvere įkurtoje sporto ir laisvalaikio aikštelėje besimankštinanti N.Janulienė sakė, kad šiukšlės čia atsiranda dėl varnų kaltės.
Pašilės ir Medžiotojų gatvės kampe esančiame žaliajame plote mėtosi šiukšlės.
Pašilės ir Medžiotojų gatvės kampe esančiame žaliajame plote mėtosi šiukšlės.
Daugiau nuotraukų (5)

Vėjūnė Inytė („Lietuvos rytas“)

Feb 17, 2016, 8:30 PM, atnaujinta Jun 7, 2017, 5:27 PM

Skverais Kaune tapo žalioji Aleksoto zona tarp Europos prospekto ir Vilties gatvės bei teritorija Šilainiuose šalia Tyrlaukio gatvės. Tokiu sprendimu esą siekiama, kad žalieji plotai nebūtų užstatyti ir jais galėtų naudotis visi kauniečiai.

Naujieji skverai kol kas apleisti. O kaip atrodo Kauno vietos, jau turinčios skverų statusą?

Vienur žmonės randa ką veikti ir mėgsta leisti laisvalaikį. Kitur plyti žolynai, o gyventojai nė nežino, kad tai – išskirtinės teritorijos.

Aplinkosaugininkai tikino, kad po kelerių metų skveruose atsiras daugiau tvarkos, patogumų ir saugumo.

Aikštė apibūdinimą atitinka

Skverai yra viešos dekoratyvinės miesto aikštės.

Tokį apibūdinimą gana gerai atitinka aikštelė, įkurta dauboje greta Kovo 11-osios ir Dujotiekio gatvių. Čia pastatyta įvairių treniruoklių, sūpynės vaikams. Stovi iš medžio išdrožti skulptūromis papuošti mediniai bei paprasti suolai.

Takai atnaujinti. Ant jų supiltas žvyras uždengtas tinklu, todėl čia vaikščioti patogu ir sausa net tada, kai lyja ar sninga. Veikia ir teritoriją apšviečiantys žibintai.

Greta šio skvero gyvenanti ir kasdien pasportuoti ateinanti Nijolė Janulienė pasakojo, kas dedasi šiame skvere.

„Didžiausia bėda – varnos. Jos kapstosi netoli esančiuose konteineriuose. Vėliau vėjas plaiksto jų išmėtytas šiukšles ir atpučia į dauboje esančią aikštę. Taip pat ne visi gyventojai susirenka čia vedžiojamų šunų išmatas“, – apgailestavo moteris.

Tačiau kaunietė džiaugėsi, kad skvero želdynai ir žolė prižiūrima. Gyventojai aktyviai naudojasi ir lauko treniruokliais.

„Mums visiems reikėtų būti sąmoningesniems. Čia sportuoja daug įvairaus amžiaus žmonių. Visiems mums reikėtų surengti talką ir pasitvarkyti“, – kalbėjo N.Janulienė.

Skverą okupuoja valkatos

Žalias plotas Žaliakalnyje, P.Dovidaičio, Darbininkų ir Molėtų gatvių sankirtoje, įrengtas nuo seno. Jame auga seni medžiai. Prie senų takų pastatyti dabar jau šiek tiek aplūžę suolai.

Prieš keletą metų čia atsirado lauko treniruokliai, įrengta vaikų žaidimų aikštelė. Matyti, kad ši vieta gyventojų taip pat mėgstama, nes skvere pastatyta ir skelbimų lenta, kurioje seniūnijos atstovai kabina pranešimus apie įvairius vietinės bendruomenės renginius.

Gyventojų pageidavimu 2012 metais skverui buvo suteiktas dailininko Antano Samuolio-Samulevičiaus vardas. Tačiau daliai kauniečių tai visai nesvarbu. Skvere pūpso kalnai šiukšlių – senų išmestų drabužių, tuščių butelių.

Greta skvero gyvenanti Janina Pipirienė pasakojo, kad dienomis, kai oras geras, skverą užima jaunos mamos ir sportuoti ateinantys senjorai.

„Tačiau vakarais, o neretai ir dieną čia buriasi girtuokliai ir benamiai. Jie čia atsivelka viską, ką randa aplinkiniuose konteineriuose, ypač daug visokio šlamšto atsineša iš greta esančios turgavietės.

Viešosios tvarkos darbuotojai pro turgų pravažiuoja, juos pavaiko. O pro skverą neprasuka. Todėl netvarkingi gyventojai čia ir buriasi bei šiukšlina“, – pasakojo moteris.

Graži vieta nevilioja

Dar nykiau atrodo Pašilės ir Medžiotojų gatvių sankirtoje esantis Girstupio skveras. Jo aikštelėje kažkada buvo krepšinio stovas su lenta. Tačiau dabar liko tik senas surūdijęs jo karkasas.

Aikštelė baigiasi šlaitu. Jo apačioje vinguriuoja upelis. Gamtos kampelis būtų puikus. Tačiau šlaite mėtosi šiukšlės, žioji atviras šulinys. Upelyje plūduriuoja padangos. Pats vandens telkinys skleidžia dvoką.

Greta šios vietos gyvenantis Sigitas Domanskas pasakojo, kad aplink įsikūrę pensininkai, todėl senyvi žmonės sugeba susitvarkyti tik savo kiemus.

„Vieta graži. Tačiau kauniečiai čia praleisti laisvalaikio nesirenka. Buriasi tik valkatos. Slėnyje dažnai matau paliktus senus čiužinius, tuščius butelius“, – sakė kaunietis.

Vietovė primena mišką

Panaši padėtis yra ir skvere, esančiame greta Prancūzų gatvės. Einant nuo Trijų Mergelių tilto link Švenčionių gatvės plyti žalias plotas. Arčiau tilto įrengti lauko treniruokliai. Likusi teritorija apaugusi medžiais. Tarp jų veda žmonių išminti takai.

Priešais šią vietovę gyvenanti Karolina Lekytė, paklausta, ar žino, kad čia yra skveras, nustebo.

„Niekada nepagalvočiau, kad šis miškelis taip vadinasi. Tiesa, vieta graži, daugelis gyventojų, kaip ir aš, čia vedžiojame šunis. Ypač jauku čia vasarą, kai medžiai sužaliuoja. Bet kad tai – miesto skveras, niekada nebūčiau pagalvojusi“, – stebėjosi kaunietė.

Mergina teigė, kad šioje vietoje, kur nuo gatvės ir praeivių galima pasislėpti po medžių paunksne, taip pat dažniausiai renkasi ne patys tvarkingiausi kauniečiai.

„Kartais čia randu kūrento laužo liekanų, šiukšlių. Jas kažkas kartkartėmis sutvarko. Bet būtų gerai, kad po skverą būtų nutiesti tikri takai, įrengtas apšvietimas. Tada vieta trauktų daugiau tvarkingesnių gyventojų“, – sakė K.Lekytė.

Iš viso Kaune yra 35 skverai. Toks statusas suteiktas Laisvės alėjoje esančiam Miesto sodui prie Kauno valstybinio muzikinio teatro. Taip pat ir Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodui K.Donelaičio gatvėje.

Rūpinasi ir patys gyventojai

Du iš miesto skverų – išskirtiniai. Jie turi memorialinių skverų statusą.

Tai teritorija aplink Istorinę Kauno prezidentūrą ir kryžių kalnelis prie VI forto greta Pramonės prospekto. Šios vietos sutvarkytos ir prižiūrimos. Kryžių kalnelyje prie pastatytos šv.Marijos skulptūros neretai galima pamatyti uždegtas žvakes.

Greta gyvenantis Rimantas Jonaitis sakė, kad šią vietą prižiūri ne tik miesto tvarkdariai.

„Netoli gyvenančios moterys čia dažnai lankosi. Prižiūri aplinką, uždega žvakes. Kai yra nuolatinė tvarka ir matyti, kad vietove žmonės rūpinasi, piktadariai nedrįsta ką nors suniokoti ar labai priteršti“, – sakė kaunietis.

Aplinkosaugininkai pirmiausia tvarkys parkus

Radeta Savickienė

Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja

„Kadangi mieste vyksta vis daugiau statybų, kai kuriems žaliesiems plotams kyla grėsmė. Todėl norint juos išsaugoti reikia, kad tokios teritorijos turėtų parkų arba skverų statusą.

Dėl šios priežasties mieste neseniai atsirado dar du nauji skverai Šilainiuose ir Aleksote. Šiuo metu tvarkomi dokumentai, patvirtinantys, kad tai – savivaldybės nuosavybė. Vėliau bus parengti planai, kaip skverus tvarkyti, ką juose įrengti ir sodinti.

Iki šiol parkų ir skverų priežiūra rūpindavosi Miesto tvarkymo skyrius. Nuo šių metų šias funkcijas perėmėme mes, aplinkosaugininkai. Tai leis greičiau ir profesionaliau tvarkyti žaliuosius plotus.

Šiais metais ketiname atnaujinti Kalniečių, Dainavos parkų, Aukštųjų Šančių ąžuolyno infrastruktūrą, želdinius. Taip pat parengti Draugystės parko pertvarkos projektą, kuris turėtų būti įgyvendintas kitais metais.

Vyksta Ramybės parko augalų inventorizacija. Pokyčių ateityje sulauks ir kiti parkai. Norime, kad juose būtų tvarkinga, saugu ir patogu. Po kelerių metų eilė ateis ir skverų tvarkymo darbams.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.