Vilniuje subrendo planas, kaip gyvenimą padaryti nepakenčiamą

„Sostinė“

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Feb 20, 2016, 6:00 AM, atnaujinta Jun 7, 2017, 10:39 AM

Tačiau taip gali būti. Savivaldybė dėl be tėvų globos likusių vaikų žada pertvarką, nė nepagalvodama, kad dėl to ramybės neteks ištisi gyvenamieji namai.

Mat vaikų globos sistemos pertvarka numato, kad be tėvų likę vaikai gyventų šeimose ar bendruomenėje mažose grupėse – šeimynose.

Tam savivaldybė iš vilniečių išsinuomos butus ar namus šeimynoms įsikurti. Esą šeimos aplinkoje globojami vaikai lengviau pritaps visuomenėje ir pasiruoš savarankiškam gyvenimui.

Tikslai kilnūs, tačiau ar patiks tokia pertvarka šalia tokių kaimynų gyvenantiems vilniečiams?

Savivaldybės išsinuomotuose būstuose įsikurs iki aštuonių be tėvų globos likusių vaikų grupės. Tokios šeimynos mažyliai lankys darželius, mokyklas ir būrelius, kartu su globėjais tvarkysis, ruoš maistą, mokysis savarankiškumo, dalyvaus bendruomenės šventėse.

Taip jau buvo išformuoti pirmieji „Žolyno“ vaikų globos namai. Iš jų buvo sudarytos trys 24 vaikų šeimynos ir perkeltos gyventi į butus kartu su socialiniais darbuotojais ir jų padėjėjais.

Tai tik pradžia. Dar laukia ketveri savivaldybės globos namai, kuriuose gyvena 145 vaikai.

Nugyventi socialiniai būstai vaikams netinka, tad savivaldybė pakvietė vilniečius išnuomoti savo nekilnojamąjį turtą. Siūlomas būstas turi būti ne mažesnis kaip 120 kvadratinių metrų ploto, šalia miesto transporto stotelių. Savininkams nuompinigius savivaldybė ketina sukrapštyti iš skylėto biudžeto.

Tie, kurie mėgino įsteigti privatų vaikų darželį, žino, kokius kryžiaus kelius tenka nueiti. Jei patalpas reikės rekonstruoti, teks rūpintis leidimu. O tam privalėsite surinkti šūsnis dokumentų.

Po to dar teks steigti juridinį asmenį, kreiptis į Visuomenės sveikatos priežiūros centrą ir konsultuotis dėl galimybės pritaikyti pastato patalpas ikimokykliniam ugdymui.

Taip pat norint įsteigti privatų darželį name turi būti pakeista statinio paskirtis.

Be to, ikimokyklinio ugdymo įstaiga gali veikti tik gavusi leidimą-higienos pasą. Tad reikės pasirūpinti ir juo.

Savivaldybei viso to nereikia. Išsinuomos butą ir niekieno neklausdama leis jame tėvų globos netekusiems vaikams gyventi. Kas pamėgins prieštarauti – juk tikslai humaniški.

Akivaizdu, kad ištuštėję vaikų globos namai taps našta savivaldybei. Kaip pritaikyti kitai paskirčiai ar parduoti didžiulius pastatus?

O gal savivaldybė pasiūlys naujųjų kaimynų erzelio neapsikentusiems vilniečiams kraustytis į ištuštėjusius globos namus? Po vaikų globos namų auklėtinių apgyvendinimo daugiabučiuose tai būtų integracijos į visuomenę, bendruomeniškumo skatinimo antrasis etapas.

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.