Žydų organizacijos pasiūlymai brangina Sporto rūmų atnaujinimą

[[ge:lrytas:lrytas:846632]]

Rekonstravus rūmus, jie bus pritaikyti konferencijoms, kongresams, visuomenės kultūriniams ir komerciniams renginiams.<br>V.Balkūno nuotr.
Rekonstravus rūmus, jie bus pritaikyti konferencijoms, kongresams, visuomenės kultūriniams ir komerciniams renginiams.<br>V.Balkūno nuotr.
Vyriausybės vicekancleris Rimantas Vaitkus teigė, kad žydų paveldu besirūpinančios organizacijos siūlymai pabrangintų projektą ir tai apsunkintų jo įgyvendinimą.<br>T.Bauro nuotr.
Vyriausybės vicekancleris Rimantas Vaitkus teigė, kad žydų paveldu besirūpinančios organizacijos siūlymai pabrangintų projektą ir tai apsunkintų jo įgyvendinimą.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 21, 2016, 7:30 AM, atnaujinta Jun 7, 2017, 7:14 AM

„Kada buvo analizuojama, ar galima, ar negalima įrengti požeminį įvažiavimą, jų nuomone, tai patenka į tą vadinamą kapinių A dalį, kuri neturėtų būti liečiama, neturėtų būti judinama žemė. 2 mln. projektas pabrangtų. Ir mes dabar nežinome, kaip toliau bus elgiamasi, nes Turto bankas, kuris užsiima statybomis, turi per mažai pinigų, kad galėtų projektą realizuoti. Arba reikia ieškoti papildomų pinigų, arba tiesiog persvarstyti visą projektą – kaip bus, dar nėra priimta jokio sprendimo“, – BNS sakė vicekancleris.

Anot jo, Londone įsikūrusio Europos žydų kapinių išsaugojimo komiteto atstovas inžinierius Ariehas Kleinas, viešėjęs Vilniuje sausio pabaigoje su komiteto delegacija, pasiūlė planuojamą priestatą įrengti nejudinant žemės, ant kolonų. Žydų religiniai papročiai draudžia judinti žemėje dūlančius palaikus. Šie pakeitimai ir rūmų vidaus sutvarkymas papildomai ir kainuotų 2 mln. eurų.

Projektą už beveik 67 tūkst. eurų rengė konkursą laimėjęs architektas Sigitas Kuncevičius, tačiau Viešųjų pirkimų tarnyba įpareigojo konkursą nutraukti ir skelbti naują. Šią savaitę pradėtos naujos procedūros – jomis ieškoma ne tik projektuotojų, bet ir rangovų.

Rekonstravus rūmus, jie bus pritaikyti konferencijoms, kongresams, visuomenės kultūriniams ir komerciniams renginiams. Pastate taip pat numatyta įrengti patalpas Žydų bendruomenės poreikiams.

Planuojama, kad centras, kurį Vyriausybė pripažino valstybei svarbiu, duris atvers 2018 metais. Preliminari projekto vertė, įskaitant pastato įsigijimą iš Ūkio banko investicinės grupės, siekia iki 19,7 mln. eurų, įrengtą centrą 10 metų ketinama išnuomoti konkurso būdu pasirinktam operatoriui.

Turto bankas iš bankrutuojančios Ūkio banko investicinės grupės ir bendrovės „Žalgirio sporto arena“ už 5,6 mln. eurų Vilniaus koncertų ir sporto rūmus įsigijo pernai spalį.

Sporto rūmų kompleksas yra senųjų žydų kapinių teritorijoje, kurios čia veikė nuo XVI amžiaus. Jos uždarytos XIX amžiuje – aštuntajame dešimtmetyje statant Sporto ir koncertų rūmus didžioji dalis kapų buvo sunaikinta, taip pat panaikintos bet kokios paviršinės kapinių ribos. Kapinių ribos vėl buvo patvirtintos 2009 metais, kapinių vietoje pašalinta automobilių stovėjimo aikštelė.

Kai kurie ultraortodoksų žydų rabinai pernai rugpjūtį paragino Vyriausybę atšaukti Sporto rūmų rekonstrukciją, sakydami, kad ji gali pažeisti Šnipiškių žydų kapines. Lietuvos žydų bendruomenė ir Europos žydų kapinių išsaugojimo komitetas projektui iš esmės neprieštarauja teigdami, kad jis nepakenks kapinėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.