Laidojimo rūmų „Ritualas“ laiškas Vilniaus Tarybai ir visuomenei

2016 m. vasario 2 d. UAB Vilniaus laidojimo rūmai „Ritualas“ pateikė Vilniaus miesto savivaldybės Merui ir Tarybai adresuotą kreipimąsi, kuris dėl neaiškių biurokratinių priežasčių Tarybos narių nepasiekė. Atsižvelgdami į visuomenės susidomėjimą kremavimo linijos įrengimu Olandų g. 22 Vilniuje ir kai kurių politikų bandymus daryti įtaką verslo vystymui ir plėtrai, reikšmingą faktinę informaciją pateikiame viešai.

Kremavimo paslauga priimtina beveik 80 proc. Lietuvos gyventojų, tokiam laidojimo būdui neprieštarauja ir dauguma Lietuvoje veikiančių religinių konfesijų.<br>UAB Vilniaus laidojimo rūmų „Ritualas“ nuotr.
Kremavimo paslauga priimtina beveik 80 proc. Lietuvos gyventojų, tokiam laidojimo būdui neprieštarauja ir dauguma Lietuvoje veikiančių religinių konfesijų.<br>UAB Vilniaus laidojimo rūmų „Ritualas“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 22, 2016, 1:47 PM, atnaujinta Jun 7, 2017, 1:45 AM

• UAB Vilniaus laidojimo rūmai „Ritualas“ nestatys jokių naujų specifinės paskirties pastatų Olandų g. Vilniuje, planuose – tik kremavimo linijos ir kolumbariumo įrengimas jau 40 metų funkcionuojančiame pastate. Šio pastato paskirtis nuo pat pradžių buvo ir iki šiol yra tik viena – teikti ritualines laidojimo paslaugas.

• Kremavimo paslauga priimtina beveik 80 proc. Lietuvos gyventojų, tokiam laidojimo būdui neprieštarauja ir dauguma Lietuvoje veikiančių religinių konfesijų. Kremavimo poreikis mūsų šalyje pastaruoju metu ypač auga, o atsižvelgiant į gyventojų kiekį, sostinėje jis – didžiausias.

• Šių metų sausio mėnesį atliktos nepriklausomos apklausos duomenimis, 57% vilniečių pritaria tam, kad Olandų g. 22 esančiame pastate be kitų ritualinių laidojimo paslaugų būtų teikiama ir kremavimo paslauga. Šis faktas turėtų užbaigti bet kokias spekuliacijas šia tema ir turėtų sustabdyti destruktyvią kai kurių Vilniaus politikų ir tautinių mažumų atstovų vykdomą veiklą, kuri tik priešina žmones ir daro įtaką kitų politikų ir valstybės tarnautojų sprendimams.

• Įdiegus kremavimo liniją ir įrengus kolumbariumą pastate Olandų g. 22 Vilniuje, sostinės gyventojams būtų sudaryta galimybė visas laidojimo paslaugas patogiai gauti vienoje vietoje. Žmonės taupytų laiką ir artimųjų laidojimui skiriamas išlaidas.

Kremavimas yra ekologiškesnis laidojimo būdas nei laidojimas užkasant palaikus žemėje. Kremavimas padėtų spręsti laidojimo vietų stygiaus Vilniuje problemą, o laidojimas taptų pigesnis.

• Šiuo metu kremavimo paslaugą Lietuvoje teikia vienintelė įmonė Kėdainiuose. Monopolistinė padėtis neskatina mažinti kremavimo kainos, kuri šiuo metu mūsų šalyje beveik dvigubai didesnė nei, pavyzdžiui, kaimyninėje Lenkijoje. Konkurencija kremavimo rinkoje būtų naudinga visuomenei.

• Pastatas Olandų g. 22 Vilniuje nepatenka į Vilniaus žydų senųjų kapinių teritoriją, šioje vietoje nebuvo laidojami žmonės, o stovėjo senas ritualinių paslaugų pastatas. Vilniaus laidojimo rūmai „Ritualas“ gerbia visas tautas ir teikdamas paslaugas visada atsižvelgia į žmonių religines pažiūras. Kitų tautų laidojimo papročiai ir tradicijos nėra įžeidimas žydams ir jų istorijai, ir niekas neturėtų tuo spekuliuoti.

• Planuojamas kremavimo linijos įdiegimas Olandų g. 22 Vilniuje neprieštarauja LR Saugomų teritorijų įstatymo 13 straipsnio 2 dalies 1 punktui – šis punktas neriboja kremavimo veiklos.

• UAB Vilniaus laidojimo rūmai „Ritualas“ yra pradėjusi vykdyti poveikio aplinkai programą – tai nepriklausomas tyrimas, kurio atlikimo procedūrą reglamentuoja teisės aktai. Šio tyrimo tikslas – objektyviai išnagrinėti numatomos plėtoti veiklos galimas pasekmes ir pateikti jų įvertinimą. Būtent tokio tyrimo rezultatais ir išvadomis turėtų būti remiamasi priimant sprendimus dėl vystomo projekto atitikimo Saugomų teritorijų įstatymo ir kitų įstatymų nuostatoms.

UAB Vilniaus laidojimo rūmai „Ritualas“ direktorė Jolanta Sprainaitienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.