D. Pūras: „Reikia sveikatos apsaugos ministro su tvirtu stuburu“

Vaistinėse norėtų išplėsti paslaugas

D. Pūro nuomone, per likusį laiką iki Seimo rinkimų šių metų rudenį J.Poželai būtų neįmanoma išspręsti nei vienos rimtos problemos sveikatos apsaugos sistemoje.<br>R. Jurgaičio archyv. nuotr.
D. Pūro nuomone, per likusį laiką iki Seimo rinkimų šių metų rudenį J.Poželai būtų neįmanoma išspręsti nei vienos rimtos problemos sveikatos apsaugos sistemoje.<br>R. Jurgaičio archyv. nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 23, 2016, 12:52 PM, atnaujinta Jun 6, 2017, 10:15 PM

„Mes esame tapę įkaitais tos ydingos sveikatos apsaugos sistemos ir jos įkaitu tampa kiekvienas sveikatos apsaugos ministras, (...) tačiau kam, jei ne jaunam socialdemokratui, pradėti bent jau pripažinti, kad tam tikrose srityse mes turime labai ydingą situaciją?“ – BNS antradienį sakė D.Pūras, kuri taip pat yra Jungtinių Tautų pranešėjas teisei į sveikatą.

Jo nuomone, per likusį laiką iki Seimo rinkimų šių metų rudenį J.Poželai būtų neįmanoma išspręsti nei vienos rimtos problemos sveikatos apsaugos sistemoje, tačiau per šį laiką ministrui būtų svarbu bent jau atsispirti ka kurioms įtakoms.

„Pusmečio pakaktų, jeigu ateitų stuburą turintis ministras, kuris bent jau nekapituliuotų, nepataikautų prieš tas stiprias jėgas, kurios palaiko ydingą sveikatos apsaugos sistemą Lietuvoje“, – sakė D.Pūras.

Jo teigimu, tos stiprios jėgos Lietuvoje atstovauja „specializuotoms brangiai kainuojančioms medicinos paslaugoms ir sukuria tokią situaciją, tarsi tai būtų sveikatos politikos esmė“, tačiau ekspertas „rimtu politiniu užnugariu“ pavadino Socialdemokratų partiją, kurios narys ir yra J.Požela.

J.Poželos kandidatūrą vadovauti Sveikatos apsaugos ministerijai pirmadienį pasiūlė partijos valdyba. Galutinį sprendimą dėl kandidato į sveikatos apsaugos ministrus kitą savaitę priims partijos prezidiumas.

Pats J.Požela žada inicijuoti politinių partijų susitarimą dėl sveikatos apsaugos sistemos strategijos. Jos tikslas, pasak socialdemokrato, turėtų būti „išvengti tų mirčių, kurių galima išvengti, ir pratęsti gyvenimą tų žmonių, kurių galima pratęsti“, nes Lietuvoje sąlyginai daug žmonių miršta nuo alkoholio vartojimo, kraujotakos ligų ir savižudybių.

Vaistinėse norėtų išplėsti paslaugas

Tuo metu Lietuvos vaistinių asociacijos pirmininkė Elena Kvedarienė teigia, kad naujasis sveikatos apsaugos ministras turėtų pasirūpinti, kad Lietuvos vaistinės galėtų išplėsti teikiamas paslaugas – jose galėtų būti imamas kraujas ir atliekami paprastai kraujo tyrimai, cholesterolio kiekio nustatymas, vakcinacija.

„J.Požela palaikydavo šiuos klausimus Seimo Sveikatos reikalų komitete. Jis iš tikrųjų yra pozityvus ir gal dabar spręsis tie klausimai, kurie būdavo atmetami“, – sakė E.Kvedarienė.

Ji taip pat sakė, kad Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) turėtų labiau skatinti žmones naudotis elektroniniu receptu, nes tai palengvintų farmacininkų darbą.

Gydytojų sąjunga tikisi sprendimų „dėl žalos atlyginimo be kaltės“

Lietuvos gydytojų sąjunga neketina būsimam sveikatos apsaugos ministrui kelti naujų uždavinių, nes jau šiais metais vyks Seimo rinkimai. Tačiau sąjungos pirmininkas Liutauras Labanauskas tikisi greičiau įgyvendinti kai kurias jau gimusias iniciatyvas.

Jo teigimu, Lietuvoje reikia greičiau patvirtinti tvarką, kai paciento patirtos žalos atlyginimas vyktų ne ginčo su medikais būdu, o tą žalos atlyginimą garantuotų valstybė. Toks žalos atlyginimo modelis vadinamas „žalos atlyginimu be kaltės“ ir yra naudojamas Skandinavijos šalyse, sakė L.Labanauskas.

„Tikimės, kad ministras į šį reikalą pažiūrės rimtai, nes ten reikia kai kurių jo esminių sprendimų, kad būtų pajudintas tas klausimas“, – BNS teigė gydytojų atstovas.

Pasak jo, J.Požela taip pat galėtų paspartinti derybas tarp ministerijos ir gydytojų dėl šakos kolektyvinės sutarties, nes tai reikia padaryti prieš priimant Seime svarstomą socialinį modelį.

„Tas darbo kodeksas medicinai nelabai tinka, nes gydymo įstaigos taip nedirba. Gydytojų kitoks darbo laikas, kitokie budėjimai, atostogos. Taip pat mums reikia susitarti dėl vieningo darbo užmokesčio apskaičiavimo“, – pasakojo L.Labanauskas.

Jis teigiamai įvertino J.Poželos kandidatūrą vadovauti sveikatos apsaugos ministerijai, pavadinęs ją „tinkama“.

Pacientų organizacijos tikisi dalyvauti sveikatos apsaugos politikos formavime

Tuo metu Lietuvos pacientų organizacijų atstovų tarybos pirmininkė Vida Augustinienė sakė norinti, kad jos organizacija aktyviau dalyvautų sveikatos apsaugos politikos formavime, ko jiems, anot jos, nebuvo leista daryti SAM vadovaujant ankstesniems ministrams Rimantei Šalaševičiūtei ir Vyteniui Povilui Andriukaičiui.

„Mes praktiškai buvome nustumti į šoną ir ministras ten įsikūrė sau palankių pacientų organizaciją, tokį forumą, (...) o su juo paskui dirbo ir R.Šalaševičiūtė“, – BNS teigė ji.

V.Augustinienės teigimu, pacientai Lietuvoje susiduria su didelių eilių pas gydytojus problema, be to, šalyje yra prastas retomis ligomis sergančių asmenų prieinamumas prie brangių vaistų, nes ne visi jie yra kompensuojami.

J.Požela yra Seimo Sveikatos reikalų komiteto narys, Jaunimo ir sporto reikalų komisijos pirmininkas.

Sveikatos apsaugos ministro postas liko laisvas, kai iš jo atsistatydino socialdemokratė Rimantė Šalaševičiūtė. Kol nėra paskirtas naujasis ministras, laikinai Sveikatos apsaugos ministerijai pavesta vadovauti finansų ministrui Rimantui Šadžiui.

Ministrus skiria ir atleidžia prezidentas ministro pirmininko teikimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?
Gyvai
Gyvai: Silvester Belt išlydėjimas į „Euroviziją“