J. Olekas: „Patriotų premijos gali nelikti“

Krašto apsaugos ministras socialdemokratas Juozas Olekas mano pasielgęs teisingai neskirdamas Patriotų premijos (1500 eurų) filosofei Nerijai Putinaitei ir svarsto galimybę šio apdovanojimo iš viso atsisakyti.

Krašto apsaugos ministras J.Olekas filosofės knygoje neįžvelgė patriotiškumo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Krašto apsaugos ministras J.Olekas filosofės knygoje neįžvelgė patriotiškumo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

Feb 23, 2016, 9:31 AM, atnaujinta Jun 6, 2017, 11:09 PM

Ekspertų komisija siūlė premiją buvusiai prezidento Valdo Adamkaus patarėjai N.Putinaitei už knygą „Nugenėta pušis: ateizmas kaip asmeninis apsisprendimas tarybų Lietuvoje“ – kaip už gaivų oro gūsį į sovietmetį.

Tačiau J.Olekas nutarė į tai neatsižvelgti ir N.Putinaitės pavardę išbraukė iš laureatų sąrašo, tokiu savo žingsniu sukeldamas ne vieną kritikos bangą.

Nors ministras paaiškino taip pasielgęs dėl knygoje išdėstyto jam nepriimtino požiūrio į lietuvių tautos dainiumi tituluojamą Justiną Marcinkevičių, kilusių aistrų nenuslopino.

Pasipiktinęs tokiu J.Oleko sprendimu premijos atsisakė ir leidinio „Kaunas 1918–2015. Architektūros gidas“ autorių kolektyvas. Todėl Krašto apsaugos ministerijos įsteigta Patriotų premija už vaikams skirtą knygą „Jie grįžta per pilnatį“ bus įteikta tik rašytojai Kristinai Gudonytei.

– Kaip vertinate kilusį šurmulį? Ar to tikėjotės? – „Lietuvos rytas“ paklausė J.Oleko.

– Atvirai kalbant, nesitikėjau. Patriotų premija nėra nacionalinė, kad būtų galima kelti tokį didelį triukšmą. Vis dėlto kažkas bando tuo pasinaudoti, vieni – dėl politinių motyvų, kiti – galbūt dėl ne visai sėkmingų kūrybinių priežasčių.

Todėl dabar privalau paaiškinti, kad paprastai skiriamos dvi premijos, viena – už suaugusiesiems skirtą literatūrą, kita – už knygą vaikams. Dėl pastarosios buvo viskas aišku, komisija vieningai balsavo ir už knygą apie Kauno architektūrą, o sprendimas dėl premijos N.Putinaitei priimtas tik minimalia persvara.

Kartais, kai komisijai nepavyksta išskirti dviejų geriausių, gali būti siūloma skirti tris premijas. Galutinį sprendimą tokiu atveju priima ministerija, bet aš, kaip jos vadovas, nepamačiau jokių išskirtinių N.Putinaitės knygos privalumų. Be to, ji neatitinka premijos nuostatų – nėra nei pilietiška, nei patriotiška.

Galbūt galiu sutikti su komisijos nuomone, kad knygos tema aktuali, o ji pati – lengvai skaitoma. Bet už tokius nuopelnus premija neskiriama.

– Kaip atsitiko, kad iš pradžių buvo skelbiama, esą premija skirta ir N.Putinaitei, o vėliau ją nuspręsta išbraukti iš laureatų?

– Buvo padaryta klaida. Pagal premijos nuostatus laureatai turėtų būti paskelbti tik Vilniaus knygų mugėje. Dėl komisijos „atsipalaidavimo“ išėjo kiek kitaip. Tai pirmas toks atvejis. Iš tiesų N.Putinaitė nekalta dėl šio nesusipratimo.

– Kada perskaitėte N.Putinaitės knygą ir ar teisinga, kad ji pateko tarp nominantų?

– Nuo pirmo iki paskutinio puslapio knygą perskaičiau jau priėmęs sprendimą ir dėl jo nesigailiu. Kitą kartą pasielgčiau taip pat. Mano nuomone, kaip sakiau, ji neatitinka pagrindinių premijos reikalavimų.

Patriotiškumo ir pilietiškumo pilna Just.Marcinkevičiaus kūryboje, bet N.Putinaitės knygoje minimi kunigai su tuo kažin ar turi ką nors bendra – vienas kunigystę metė dėl moters, kitas dėl pinigų. Koks čia patriotiškumas?

Ši premija skiriama ne už požiūrių skirtumą, o už kitus dalykus, kurių šioje knygoje tiesiog nėra.

– Premijos atsisakė ir autorių apie Kauno architektūrą kolektyvas, pareiškęs, kad J.Olekas išsižadėjo demokratinės žodžio laisvės vertybės. Kiti kalba net apie cenzūrą. Kaip atsakytumėte į šiuos priekaištus?

– Knyga išleista, dėl reklamos, matyt, bus ir išpirkta, perskaityta – kiekvienas galės susidaryti savo nuomonę. Kodėl dalis komisijos narių joje įžvelgė tai, ko man nepavyko, sunku atsakyti – gal neturėjo pakankamai informacijos, gal lėmė kiti motyvai, bet jokios cenzūros nebuvo.

Vis dėlto negaliu pasakyti, kad nepasitikiu komisija. Ji savo darbą atliko, tiesa, galbūt šiek tiek atsipalaidavusi. Man buvo keista girdėti, kai vienas komisijos narių kalbėjo nieko nežinąs apie nuostatų reikalavimus. Kaip gali dirbti komisijoje ir nežinoti reikalavimų? Kiek man tapo žinoma, kai kurie ekspertai turėjo reikalų su autore, bet dabar tai nėra svarbu.

– Kaip elgsitės toliau? Ar nemanote, kad Patriotų premija diskredituota? Galbūt jos iš viso verta atsisakyti?

– Matyt, ateityje reikėtų rimtai svarstyti, ar tokia premija verta gyvuoti, ar tai mūsų ministerijos funkcija. Man susidarė įspūdis, kad ši premija neskatina autorių labiau rašyti patriotizmo ar pilietiškumo temomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.