Lietuva siųs papildomas pajėgas į Afganistaną ir Malį

Lietuva į NATO misiją Afganistane

2016 – 2017 metais Lietuva į tarptautines operacijas galės siųsti iki 130 karių.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
2016 – 2017 metais Lietuva į tarptautines operacijas galės siųsti iki 130 karių.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 23, 2016, 3:30 PM, atnaujinta Jun 6, 2017, 9:28 PM

Šeši karo policininkai į misiją „Tvirta parama“ Afganistane bus siunčiami birželio pradžioje. Jie vykdys saugumo užduotis misijos bazėje Kabule.

Tuo metu galutinį sprendimą dėl vandens valymo vieneto ir štabo karininkų siuntimo į taikos palaikymo misiją Malyje „Minusma“ dar turi priimti operacijai vadovaujančios Jungtinės Tautos, todėl nėra aiškus tikslus karių skaičius, kurį Lietuva siųs. Seimas į šią misiją 2016 – 2017 metams yra leidęs siųsti iki 40 Lietuvos karių.

Vandens valymo vienetui skirtą aprūpinti komandą sudarys aštuoni kariai, BNS sakė Lietuvos karininkas Marius Lasavičius.

„Batalione turime keturis vandens valymo įrenginius, du iš jų vešimės į Malį. Vienas bus pastoviai naudojamas, kitas rezervinis“, – teigė vyresnysis leitenantas M.Lasavičius iš Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytenio bendrosios paramos logistikos bataliono.

Kariuomenės ir Krašto apsaugos ministerijos atstovai kol kas negalėjo atsakyti, kokias užduotys vykdytų į Malį siūlomi siųsti kariai, nes dėl to dar nėra susitarta su Jungtinėmis Tautomis.

Anot KAM, šiuo metu taip pat svarstomas platesnio masto dalyvavimas su štabo karininkais Europos Sąjungos jūrų operacijoje „Sophia“, kuri prisideda prie kovos su nelegalia migracija Viduržemio jūroje. Šiuo metu Lietuvos kariuomenė yra pasiuntusi vieną karininką į Europos Sąjungos vadavietę Romoje, kuris tiesiogiai nedalyvauja operacijos veiksmuose.

2016 – 2017 metais Lietuva į tarptautines operacijas galės siųsti iki 130 karių.

JT misijoje Malyje „Minusma“ Lietuva šiuo metu nedalyvauja, tačiau yra išsiuntusi du instruktorius ir vieną štabo karininką į Malyje vykdomą Europos Sąjungos mokymo misiją. Tuo metu į „Minusma“ pajėgumus planuojama siųsti to paprašius Prancūzijai po Paryžiuje pernai lapkritį įvykusio teroro išpuolio.

Malį neramumai krečia nuo 2012 metų, kai didelį šalies šiaurinį regioną užgrobė džihadistų grupuotės, susijusios „al Qaeda“. Per 2013 metais pradėtą Prancūzijos vadovaujamą intervenciją islamistai buvo beveik visiškai išstumti, bet didelės teritorijos Malio šiaurėje tebėra menkai kontroliuojamos. Taikos palaikymo misija „Minusma“ veikti Malyje pradėjo 2013 metų liepą.

Afganistane šiuo metu tarnauja 15 štabo karininkų ir vienas ryšininkas.

NATO vadovaujamoje misijoje Kosove vienas karys. Lietuva prie ES karinės jūrų operacijos „ Atalanta „ prisideda skirdama po karininką tarnauti šios operacijos operaciniame štabe Nortvude, Jungtinėje Karalystėje ir priešakiniame operacijos laive. Dar iš 16-os Lietuvos karių sudaryta grupė užtikrina Pasaulio maisto programos laivo, gabenančio humanitarines siuntas į Somalį, apsaugą nuo piratavimo grėsmių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.