Norintiems unikalios vestuvių ceremonijos – papildomas mokestis

Televizijos bokštas, muziejus, Rotušė ar legendinis „Meridianas“ jaunavedžiams pasiekiamas ranka. Šiuo metu Lietuvoje galiojanti tvarka leidžia tuoktis ne tik Santuokų rūmuose, savivaldybių metrikacijos skyriuose ar bažnyčiose. Už papildomą 40 eurų mokestį pora gali susituokti bet kurioje pasirinktoje Lietuvos vietoje.

Visi norintys susituokti originalesnėje vietoje už šią paslaugą turi sumokėti 60 eurų fiksuotą valstybės rinkliavą.<br>Montažas
Visi norintys susituokti originalesnėje vietoje už šią paslaugą turi sumokėti 60 eurų fiksuotą valstybės rinkliavą.<br>Montažas
Visi norintys susituokti originalesnėje vietoje už šią paslaugą turi sumokėti 60 eurų fiksuotą valstybės rinkliavą.<br>123rf asociatyvioji nuotr.
Visi norintys susituokti originalesnėje vietoje už šią paslaugą turi sumokėti 60 eurų fiksuotą valstybės rinkliavą.<br>123rf asociatyvioji nuotr.
Televizijos bokštas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Televizijos bokštas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Legendinis „Meridianas.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Legendinis „Meridianas.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2016-02-23 19:48, atnaujinta 2017-06-06 21:02

„Nuo 2015 metų liepos atsirado galimybė registruoti santuoką bet kurioje Lietuvos savivaldybėje. Porų, nusprendusių pasinaudoti nauja tvarka, skaičiaus padidėjimą pajuto sostinės, Palangos, Druskininkų, Trakų civilinės metrikacijos įstaigos. Pavyzdžiui, Vilniaus Civilinės metrikacijos skyrius vien šių metų sausį priėmė 68 porų, registruotų kitose savivaldybėse, prašymus susituokti“, – sakė teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

Pasak ministro, jau antrus metus iš eilės Lietuvoje registruojama vis daugiau santuokų. 2015 metais Lietuvoje įregistruotos 23 081 santuoka, o užpernai – 22 908. Didesnė jų dalis, beveik 14 tūkst., buvo registruota civilinės metrikacijos skyriuose arba pačių jaunavedžių pasirinktose vietose. Likusios santuokos buvo registruotos bažnyčiose, užsienyje ir tik vėliau įtrauktos į apskaitą.

Pageidavimai dėl vietos – pirmauja vilniečiai

Santuokos registravimo ceremonija gali būti organizuojama savivaldybės tarybos nustatytose vietose arba jaunavedžių pasirinktoje vietoje. Tačiau tai privalo neprieštarauti viešajai tvarkai, moralei, nekelti pavojaus gyvybei ar sveikatai.

Pernai daugiausia pageidavimų dėl savo pasirinktos vietos turėjo vilniečiai – beveik du šimtai porų. Maždaug ketvirtadalis santuokų buvo registruota Rotušėje. Sostinės gyventojai taip pat santuokas registravo Verkių rūmuose bei Vilniaus universiteto Botanikos sode. Vilniuje santuokų ceremonijos buvo organizuotos ir netradicinėse vietose: televizijos bokšte, Planetariume, Nacionaliniame muziejuje, Energetikos, Geležinkelio, literatūriniame A. Puškino muziejuose.

Į antrąją vietą pakilo Druskininkai, kur jaunavedžiai rinkosi savo vietas santuokos registravimui. Beveik visos santuokos įregistruotos miesto muziejuje ir tik viena – viloje.

Trečioje vietoje – klaipėdiečiai. Klaipėdos gyventojai dažniausiai rinkdavosi Pilies muziejaus Poterną, Botanikos sodą, laivuose tuokėsi kelios poros, tarp jų – legendiniame „Meridiane“. Buvo viena pora santuoką registravo I. Simonaitytės muziejuje. Klaipėdos rajone populiariausia iškilmėms vieta – Olando kepurės skardis Karklės kaime, kur įregistruota 21 santuoka.

Nuo Užutrakio dvaro iki Europos parko

Daugiau nei dvigubai išaugo norinčių susituokti pasirinktose vietose porų skaičius Trakuose. Populiariausios vietos – Užutrakio dvaras, pramogų kompleksai, kaimo turizmo sodybos, viena santuoka buvo registruota Paluknio aerodrome. Palangos mieste daugiausia santuokų buvo registruota Birutės parke, taip pat pajūryje bei įvairių vilų ar viešbučių teritorijose, Botanikos parke.

Kaune jaunavedžių pasirinktose vietose tuokėsi beveik keturios dešimtys porų. Populiariausia jaunavedžių pasirenkama vieta – Kauno botanikos sodas bei Kauno marių teritorija. Šiauliečiai amžiną meilę netradicinėse vietose prisiekė 12 kartų. Dažniausiai tai buvo „Aušros“ muziejaus padalinys – Chaimo Frenkelio vila. Pora dešimčių porų tuokėsi Biržų pilyje, o kelios poros pasirinko Vilniaus rajone esantį Europos parką.

Visi norintys susituokti originalesnėje vietoje už šią paslaugą turi sumokėti 60 eurų fiksuotą valstybės rinkliavą. Tuokiantis civilinės metrikacijos skyriuose, jaunavedžiai moka mažiau – 20 eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.