Streikuojančius mokytojus premjeras įspėjo dėl permainų

Streikuojant daliai šalies mokyklų ir darželių šalies premjeras Algirdas Butkevičius įsitikinęs, kad streiką organizuojančios švietimo darbuotojų profesinės sąjungos užsiima politikavimu.

A.Butklevičius užsiminė apie mokinio krepšelio sistemos panaikinimą.<br>T.Bauro nuotr.
A.Butklevičius užsiminė apie mokinio krepšelio sistemos panaikinimą.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-02-23 07:39, atnaujinta 2017-06-06 23:40

Apie streikuojančių mokytojų reikalavimus premjeras LRT radijui sakė: „Turiu būti atviras, man sunku suprasti profsąjungų vadovų elgesį. Buvau susitikęs su jais penktadienį, suderinome pozicijas. Jau nebuvo jokių priekaištų, o man išėjus vėl pasigirdo naujų pasiūlymų ir reikalavimų dėl darbo užmokesčio didinimo: jie pradėjo reikalauti, kad darbo užmokesčiui turi būti skiriama ne 5 mln. , o 19 mln. eurų. Pirmadienio susitikime nedalyvavau, dėl visų pozicijų sutarta, bet dėl darbo užmokesčio fondo didinimo negalime pritarti ir tai lieka atviras klausimas“, – sakė premjeras ir pabrėžė, kad profesinių sąjungų lyderiai turėtų paaiškinti savo elgesio motyvus.

Anot premjero, profesinių sąjungų lyderiams puikiai žinoma, jog biudžetas yra patvirtintas, lėšos moksleivių krepšeliams nemažėja, nors mažėja pats moksleivių skaičius mokyklose.

A.Butkevičius teigė, kad ilgalaikiai įsipareigojimai bus įvykdyti. „Jei bus geranoriškumas iš profsąjungų lyderių ir neliks politikavimo, tai susitarimas bus pasirašytas, bet jei bus rodomos ambicijos, mes taip pat ieškosime variantų, gal net keisime pinigų srautų planavimą švietimo sistemai, atsisakant krepšelio sistemos, o pinigus skirstytų pačios savivaldybės – taip sistema taps lankstesnė“, – sakė jis.

Valdančiosios Socialdemokratų partijos (LSDP) valdyba pirmadienį nusprendė į sveikatos apsaugos ministrus siūlyti parlamentaro Juro Poželos kandidatūrą. 

Komentuodamas šį partijos sprendimą, A. Butkevičius sakė: „ Galutinis sprendimas bus priimtas prezidiumo posėdyje vasario 29 dieną, tikiuosi, kad ši kandidatūra bus patvirtinta. Pirmiausia iki rinkimų liko nedaug laiko, tad ieškojome kandidato, dirbančio Sveikatos apsaugos ministerijoje, taip pat dairėmės į tuos, kurie neseniai šioje srityje dirbo, pavyzdžiui, su ankstesniu ministru, taip pat ieškojome žmogaus, kuris būtų gerai susipažinęs su sistema. Norėjome, kad tai nebūtų naujas žmogus, kad jam nereikėtų iš naujo gilintis ir nestabdytų pradėtų procesų“, – LRT radijui sakė premjeras Algirdas Butkevičius.

Anot premjero, J.Požėla – tai jaunas kandidatas, ambicingas, inteligentiškas žmogus, kuriam šios pareigos bus iššūkis.

Prezidentės atstovas:  prezidentė mato galimybių kelti atlyginimus

Galimybių didinti atlyginimus švietimo darbuotojams galima rasti ir dabar numatytame švietimo biudžete, sako prezidentės patarėjas Mindaugas Lingė. 

„Pagal galimybes reikia didinti atlyginimus, ir tų resursų tikrai galima įžvelgti ir dabartiniame švietimo sistemos lėšų bendrame katile. Kaip efektyviau tas išlaidas panaudoti atlyginimų kėlimui, čia tikrai yra ir vadybinių, ir organizacinių dalykų klausimas“, – interviu „Žinių radijui“ sakė M.Lingė. 

Pasak jo, ciklais besikartojantys mokytojų streikai yra tam tikras Vyriausybės veiklos įvertinimas. 

Tačiau, anot M.Lingės, prezidentė pabrėžia, kad visi keliami reikalavimai turi būti sprendžiami dialogu su Vyriausybe, o keliami lūkesčiai dėl atlyginimų turi atitikti valstybės galimybes. 

„Valstybės galimybės yra ribotos, ir nereikėtų susitelkti vien į tą grupę ir politikams, kurie garsiai rėkia, galbūt pagrįstai reikalauja apginti savo interesus, bet valstybėje turi būti subalansuotas kompleksinis požiūris. Yra kitų tos pačios socialinės srities biudžetinių įstaigų, pavyzdžiui, socialinių darbuotojų, kurių situacija dar labiau verta dėmesio“, – kalbėjo prezidentės patarėjas. 

Antradienį pedagogai planuoja tęsti neterminuotą streiką, kurį pradėjo pirmadienį ir kuriuo siekia didesnių algų bei kitų pertvarkų. Pirmadienį į streiką buvo įsitraukusios daugiau kaip 230 bendrojo ugdymo, ikimokyklinio ir neformaliojo ugdymo įstaigų. Iš viso šalyje yra daugiau kaip 2300 tokių įstaigų, tad streikas apėmė maždaug dešimtadalį jų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.