86 metų senolė pamokė kalėjimo valdžią

Žmonėms, iš kurių pinigus išviliojo telefoniniai sukčiai, laikomi kalinimo įstaigose, atsirado viltis atgauti turtą. Tokią viltį suteikė vilnietis teisėjas Gintaras Seikalis, rašo „Lietuvos rytas“.

Teismas nusprendė, kad nuo telefoninių sukčių nukentėjusiai moteriai žalą turės atlyginti Alytaus pataisos namai.
Teismas nusprendė, kad nuo telefoninių sukčių nukentėjusiai moteriai žalą turės atlyginti Alytaus pataisos namai.
Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys („Lietuvos rytas“)

Feb 24, 2016, 12:28 PM, atnaujinta Jun 6, 2017, 6:31 PM

Druskininkų apylinkėse gyvenanti 86 metų moteris laimėjo bylą prieš Alytaus pataisos namus – ši įstaiga privalės sumokėti jai 1680 eurų turtinę ir 1,5 tūkst. eurų neturtinę žalą.

„Kadangi valstybė nesiėmė priemonių užkirsti kelią pavojui, ji privalo prisiimti atsakomybę už neigiamas pasekmes“, – pareiškė Vilniaus apylinkės teismo teisėjas G.Seikalis, įpareigojęs kalinimo įstaigą atlyginti pensininkei telefoninių sukčių padarytą skriaudą.

Atsakovas – ir valstybė

Anot teisėjo G.Seikalio, kalėjimo administracija privalėjo pasirūpinti, kad mobilieji telefonai ir SIM kortelės neatsidurtų nuteistųjų rankose. Teisėsauga nustatė, kad pensininkei skambinta iš Alytaus pataisos namų, tačiau sukčiaus išsiaiškinti nepavyko.

Nutraukus baudžiamąją bylą, nukentėjusioji padavė kalėjimą į teismą, o kaip trečiasis asmuo byloje buvo patraukta valstybė.

Skambino iš pataisos namų

2011 metų rugpjūčio 16 dieną pensininkei paskambinęs aferistas prisistatė kriminalinės policijos tardytoju Remigijumi Klimašausku ir pranešė, kad privati bendrovė plauna nešvarius pinigus per jos sąskaitą.

Kai moteris atskleidė banko slaptažodžius, iš jos sąskaitos dingo 5802 litai (1680 eurų).

Pagal telefono skleidžiamą signalą pavyko nustatyti, kad sukčius aukos numerį surinko iš Alytaus pataisos namų.

Tyrimas buvo sustabdytas

Druskininkų policijos tyrėjai kalėjime rado telefoną „Sony Ericsson“ ir SIM kortelę, kuriais naudojosi mulkintojas.

Įtarimai sukčiavimu buvo pareikšti kaliniams Dariui Žimantui, Sergejui Naumovui ir Alfonsui Ežerskiui, tačiau jų kaltės įrodyti nepavyko.

2013 metų vasarį įtarimai jiems buvo panaikinti, o tyrimas – sustabdytas.

Bijo atsiliepti telefonu

„Pataisos namų direktorius privalo užtikrinti, kad draudžiami daiktai nepatektų į kalinių rankas, priešingu atveju tegul atlygina žalą nuo jų nukentėjusiems žmonėms“, – „Lietuvos rytui“ tvirtino advokatas Ričardas Lilas, atstovavęs pensininkei teisme su Alytaus kalėjimu.

Ieškovė tvirtino patyrusi ne tik turtinę žalą – žinia, kad jos sąskaitoje šeimininkauja nusikaltėliai, jai sukėlė didelį stresą.

Netekusi visų savo santaupų moteris kreipėsi į gydytojus ir buvo priversta gerti raminamuosius vaistus.

Moteris iki šiol bijanti atsiliepti telefonu, jei pamato nežinomą numerį.

Teismus užplūs sukčių aukų ieškiniai?

* Alytaus pataisos namų administracija prašė atmesti ieškinį, nes įstaiga ėmėsi būtinų veiksmų prieš draudžiamų daiktų naudojimą – vien 2011 metais buvo atliktos 42 kratos, 106 netikėtos įeinančių į kalėjimą asmenų apžiūros, paimti 295 telefonai ir 194 SIM kortelės, užfiksuota 111 jų permetimo atvejų.

* „Pataisos namams yra žinoma telefonų patekimo problema. Neužtikrinus, kad nuteistieji jų neturėtų, kilo žalingos pasekmės“, – tvirtino teisėjas G.Seikalis, visiškai patenkinęs pensininkės ieškinį.

* Toks teismo sprendimas Lietuvoje – pirmas.

* Pasak advokato R.Lilo, nuo šiol žalos atlyginimo iš kalinimo įstaigų galės reikalauti ir kiti sukčių skriaudą patyrę šalies gyventojai, jei teisėsaugai nepavyks išsiaiškinti apgavikų.

* Nepalankų sprendimą Alytaus pataisos namai greičiausiai skųs. Kadangi nukentėjusiųjų skaičius didelis, manoma, kad teismus užplūs ieškiniai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.