Intriga: po kiek minučių Seimas sugiedos himną?

Ar šiandien rengiamame Seimo posėdyje bus leista tik dar kartą sugiedoti valstybės himną ir neeilinė sesija vėl bus baigta, ar bus pradėta dirbti pagal opozicijos pasiūlytą darbotvarkę? Valdančiųjų atstovai vakar dėl to dar dvejojo.

Opozicinių frakcijų pastangomis sušaukta neeilinė Seimo sesija vasario 17-ąją buvo rekordinė – baigėsi po valandos.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Opozicinių frakcijų pastangomis sušaukta neeilinė Seimo sesija vasario 17-ąją buvo rekordinė – baigėsi po valandos.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Sysas: „Neryžtingas vyras – blogiau už pasileidusią moterį. Reikėjo veikti ryžtingai.“
A.Sysas: „Neryžtingas vyras – blogiau už pasileidusią moterį. Reikėjo veikti ryžtingai.“
Daugiau nuotraukų (2)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

2016-02-25 05:03, atnaujinta 2017-06-06 16:30

Atsižvelgusi į etikos sargų sprendimą Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė vakar nutarė ketvirtadienį sušaukti parlamento posėdį, tačiau neaišku, ar parlamentarams neteks vėl išsiskirstyti pagiedojus himną.

Etikos ir procedūrų komisija nusprendė, kad praėjusią savaitę prasidėjusi ir vos valandą trukusi opozicijos pastangomis sušaukta neeilinė sesija vyko pažeidžiant procedūras.

Mat Seimas turėjo dar kartą balsuoti dėl valdančiųjų balsais atmestos neeilinės sesijos darbų programos ir tik priėmęs galutinį sprendimą baigti darbą.

Tačiau Seimas himną užtraukė anksčiau, nes posėdžiui pirmininkavęs socialdemokratas Algirdas Sysas paskelbė sesijos pabaigą.

L.Graužinienė chaoso nemato

Po Seimo seniūnų sueigos pasitarimo L.Graužinienė vakar pranešė, kad parlamentarai grįš tęsti neeilinės sesijos, kuri praėjusią savaitę užtruko tik valandą.

Tai reiškia, kad Seimas turėtų iš naujo balsuoti dėl opozicijos pasiūlytos neeilinės sesijos darbotvarkės. Joje buvo numatyta ne tik pradėti apkaltos procedūrą Darbo partijos juodosios buhalterijos byloje nuteistam Vytautui Gapšiui, bet ir svarstyti kitus valdančiuosius erzinančius opozicijos projektus.

Pavyzdžiui, opozicija siūlė sudaryti specialią komisiją, kurį tirtų Darbo partijos maždaug prieš dešimtmetį į apskaitą neįtrauktų 24 mln. litų (beveik 7 mln. eurų) kilmę, taip pat pradėti parlamentinius tyrimus dėl galimos valdančiųjų korupcijos.

Ši darbotvarkė daugumos balsais praėjusią savaitę buvo atmesta. L.Graužinienė vakar nesiryžo atsakyti, ar šaukiamas Seimo posėdis vėl nesibaigs tik formaliu balsavimu, ar opozicijai bus suteikta tribūna.

Seimo pirmininkė tepasakė, jog savo pareigą atliko, posėdį sušaukė ir parlamento darbe nematanti jokio chaoso.

Muzika patinka labiau

Koks bus Seimo posėdžio scenarijus, negalėjo atsakyti ir didžiausios valdančiosios socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė.

Politikė neatmetė, kad gali būti pateikti išbrokuotos darbotvarkės klausimai, tačiau dėl to nebuvo įsitikinusi: „Visko gali būti. Tai atviras klausimas, kaip frakcijos apsispręs.“

Tuo metu Darbo partijos frakcijai vadovaujantis Kęstutis Daukšys vakar abejojo, ar jo bendražygių pozicija pasikeis: „Aš nemanau, kad reikia ką nors keisti.

Konservatorius Vytautas Juozapaitis gražiai gieda himną, gal to ir užteks. Man muzika labiau patinka nei kalbos.“

Pasigedo Česlovo Juršėno

Opozicijos lyderį Andrių Kubilių pradžiugino sprendimas sušaukti Seimo posėdį, tačiau jis irgi nesiryžo prognozuoti, kokiu keliu pasuks valdantieji.

„Mano įsitikinimu, valdantieji turi galimybę ištaisyti tą klaidą, kurią jie padarė atmesdami mūsų pasiūlytą sesijos darbų programą, bet nežinau, kaip jie elgsis.

Gali būti, kad sesija truks penkias minutes, bet tai yra valdančiųjų atsakomybė“, – po seniūnų sueigos entuziazmu nespinduliavo konservatorius.

A.Kubilius svarstė, kad Seimo posėdyje gali įvykti praėjusią savaitę prasidėjusio spektaklio antroji dalis: „Jeigu valdantieji nenori pripažinti opozicijos teisės siūlyti neeilinės sesijos metu svarstyti jai rūpimą turinį, tai spektaklis gali tęstis.

Šiandien valdančiajai daugumai trūksta socialdemokrato Česlovo Juršėno, kuris tokioje situacijoje elgtųsi išmintingiau.“

Politikas vakar itin ironiškai reagavo ir į Seimo etikos sargų siūlymus neeilinės sesijos metu padarytas klaidas ištaisyti per kovo 10-ąją prasidėsiančią eilinę sesiją: „Tai galima ir kitame Seime tai padaryti.“

Reikia tobulinti statutą

I.Šiaulienė pripažino, kad tokia situacija, kai Seimą tenka kviesti iš naujo, nebūtų susidariusi, jeigu posėdžiui pirmininkavęs A.Sysas nebūtų paskubėjęs.

„Seimui atmetus opozicijos siūlomą neeilinės sesijos darbų programą pritrūko vieno balsavimo. Posėdžio pirmininkas turėjo atsiklausti, ką daryti toliau, – ar projektą visiškai atmesti, ar grąžinti iniciatoriams tobulinti.

Bet šios procedūros Seimo statute nėra aiškios, todėl akivaizdu, kad jį reikės tobulinti“, – svarstė I.Šiaulienė.

Norėjo būti ryžtingas

Daug triukšmo sukėlusiam Seimo posėdžiui pirmininkavęs A.Sysas vakar „Lietuvos rytui“ teigė nesutinkantis su etikos sargų sprendimu, kad buvo būtina skelbti dar vieną balsavimą: „Jeigu būčiau taip manęs, taip būčiau padaręs.

Bet, žinote, neryžtingas vyras – blogiau už pasileidusią moterį. Reikėjo veikti ryžtingai.“

Seimo vicepirmininkas abejojo, ar buvo prasminga šaukti posėdį, kuris esą bus tik formalus.

„Bet man pasisekė – aš išvykęs į Vieną, todėl posėdyje nedalyvausiu. Buvau diskvalifikuotas“, – vakar džiaugėsi „Lietuvos ryto“ kalbinamas A.Sysas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.