Gabrielius Landsbergis kirto valdantiesiems dėl mokytojų streikų

Nerimstant mokytojų streikams ir švietimo profsąjungoms derantis su Vyriausybe, opozicija viską akylai stebi ir bando teikti savo pasiūlymus.

G. Landsbergis kerta pozicijai: žeria pasiūlymus profsąjungoms.<br>D.Umbraso nuotr.
G. Landsbergis kerta pozicijai: žeria pasiūlymus profsąjungoms.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-02-26 07:29, atnaujinta 2017-06-06 12:55

„Žiūrime su nerimu. Švietimo sektoriuje bėdos pritvinkusios. Jau mažai ką stebina švietimo sistemos netobulumai ir reitingai, kai mūsų vaikai paskutiniai skaitymo reikaluose ar matematikuose egzaminuose. Paaiškėjo, kad prastai išlaikome“, – Žinių radijo laidoje „Opozicija“ kalbėjo konservatorių pirmininkas Gabrielius Landsbergis.

Ketvirtadienį jie su frakcijų kolegomis ir profsąjungomis diskutavo apie derybas.

„Profsąjungų atstovų nuomone, derybos iš tiesų nevyksta. Susitikimas su Vyriausybė tai nėra derybos. Tai prašymas atidėti streiką iki balandžio 1 dienos. Akivaizdu, kad pasitikėjimo tarp profsąjungų ir Vyriausybės nėra.

Šiandien, mūsų žiniomis,  yra mokytojų Lietuvoje, kurie dirbdami uždirba mažiau nei minimalus darbo užmokestis. Jauni žmonės akivaizdu, kad nėra įkvėpti tapti mokytoju“, – sakė opozicijos lyderis.

A.Butkevičius biudžete nemato pinigų mokytojų atlyginimų kėlimui arba mato labai daug. Kokius sprendimo būdus jūs matote?

„Turime šešėlinę Vyriausybę ir šešėlinį ministrą Valentiną Stundį. Mes galime pateikti savo pasiūlymą profsąjungoms. Tai nebūtinai bus, kad profsąjungoms reikalai bus visi išpildyti.

Yra keletas labai konkrečių sprendimų. Vienas – dėl atlyginimų pakėlimų, kuriuos reikia rasti dabar. Pinigai ŠMM, ten pat, reikia pertraukti kitas programas ir pajudinti kitas sritis. Tie pinigai, kurie reikalingi šiandien yra mizeris. Juokinga klausyti Vyriausybės, kurie stumdo kaip karštą bulvę ir teigia, kad tų pinigų neįmanoma atrasti“, – sakė G.Landsbergis.

Kasmet mažėjant mokinių skaičiui krepšelio švietimo sistemoje nelieka, o grįžta atgal. „Mūsų siūlymas, nepaisant to, kad vaiko skaičius mažėja, mes krepšelio dydį paliekame, tai reiškia fiksuojame. Mokytojas galės prognozuoti savo ateitį ir matyti, kur yra pinigai po penkerių metų.

Manau, kad mokytojo atlyginimą darbingoje valstybėje turėtų rišti prie vidutinio atlyginimo, kuris yra šalyje. Augant vidutiniui atlyginimui, turėtų kilti ir mokytojų atlyginimas. Būtų lengvas bangavimas su tam tikra trajektorija į viršų“, – teigė politikas.

G.Landsbergis prakalbo apie savivaldos vaidmens didėjimą. „Savivaldai labai didelė atsakomybė kalbant dėl mokytojų ir mokyklų tinklo optimizavimo. Savivaldybės turėtų nuspręsti, nes kai kurioms savivaldoms naudingiau įdarbinti daugiau žmonių, nors vietų galėtų realiai sumažėti“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.