Seime trankėsi dėl buldozerio ir dėl himno

Neeilinės sesijos tęsti vakar susirinkę tautos išrinktieji posėdžiavo rekordiškai trumpai, bet malkų priskaldė nors vežimu vežk: darbo, atrodo, turės ir Konstitucinis teismas, ir Seimo etikos sargai, ir prokurorai.

Valdantiesiems giedant valstybės himną beveik visi konservatoriai vakar išėjo iš Seimo plenarinių posėdžių salės.
Valdantiesiems giedant valstybės himną beveik visi konservatoriai vakar išėjo iš Seimo plenarinių posėdžių salės.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

Feb 26, 2016, 5:56 AM, atnaujinta Jun 6, 2017, 12:55 PM

Po ligos į pirmininko kėdę sugrįžusi Seimo vadovė Loreta Graužinienė pagerino vos praėjusią savaitę jos pavaduotojo Algirdo Syso pasiektą trumpiausio posėdžio rekordą. Tada sesija truko maždaug valandą, o vakar – tik 10 minučių.

Vakarykštis Seimo posėdis buvo surengtas po to, kai etikos sargai pripažino, kad vasario 17-ąją opozicijos pastangomis sušaukta, bet greitai nutraukta neeilinė sesija vyko pažeidžiant procedūras.

Valdantieji klaidą pripažino, bet Seimo tribūnos mažumai neužleido ir ketvirtadienį.

L.Graužinienė tvirtai laikė posėdžio vadžias savo rankose – pasveikinusi du politikus jubiliejaus proga, pirmininkė iškart paskelbė balsavimus, bet per juos opozicijos pasiūlyta neeilinės sesijos darbotvarkė buvo atmesta.

Už tai balsavo 68 Seimo nariai, o pasiūlymą grąžinti projektą iniciatoriams tobulinti palaikė 36 parlamentarai.

Tada L.Graužinienė paskelbė balsavimą dėl neeilinės sesijos pabaigos. Jis baigėsi tokiu pat rezultatu. Tuomet, nekreipdama dėmesio į prie mikrofono beviltiškai rankomis skėsčiojantį opozicijos lyderį Andrių Kubilių, Seimo pirmininkė pakvietė giedoti himno.

Negavęs žodžio A.Kubilius pasuko išėjimo link, o jam iš paskos nusekė beveik visi konservatoriai ir liberalai.

Valdantieji kontratakavo

Toks opozicijos elgesys papiktino socialdemokratą Bronių Bradauską, tačiau Loreta Graužinienė jam irgi neleido kalbėti.

Tuomet politikas prie neįjungto mikrofono išrėkė, kad nepagarbą valstybės himnui parodžiusiems Seimo nariams pavasario sesijoje būtina surengti apkaltą. O Seimo pirmininkė pranešė dėl tokio dešiniųjų elgesio žadanti kreiptis į Etikos ir procedūrų komisiją.

L.Graužinienė aiškinsis, ar skambant himnui išėję iš salės politikai nenusižengė: „Tai akivaizdi nepagarba Lietuvos valstybės himnui, o toks elgesys nedera Lietuvos žmonių išrinktiems parlamentarams ir galbūt pažeidžia įstatymus.“

Bet dėl savo elgesio, kai neleido kalbėti opozicijos lyderiui, posėdžio pirmininkė nematė reikalo atgailauti, nes esą jokių pažeidimų nebuvo.

Paklausta, ar neatrodo, kad jos vadovaujamas Seimas tampa vis labiau panašus į cirką, „darbietė“ atsakė: „Gyvename demokratinėje valstybėje. Nebūtinai Seimas turi pasielgti taip, kaip nori opozicija.“

Pasijuto po buldozeriu

Opozicijos atstovai dėl nutrauktos neeilinės sesijos žada kreiptis į Konstitucinį teismą.

„Tai savavališkas sprendimas, buldozeriu pervažiuojantis per visas konstitucines opozicijos teises, – pareiškė A.Kubilius. – Konstitucija labai aiškiai apibrėžia Seimo mažumos teisę surengti neeilinę sesiją ir joje svarstyti tuos klausimus, kurie opozicijai atrodo svarbūs. Nepaisant to, kad valdantieji galbūt tų klausimų ir bijo.“

Opozicijos lyderis neatmetė, kad gali būti svarstoma, ar rengti nepasitikėjimo Seimo pirmininke procedūrą.

Jokių varžymų neįžvelgė

Tačiau Socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė atmetė opozicijos priekaištus dėl jų teisių varžymo ir nemano, kad Seimas atrodo nesolidžiai, kai sušaukia posėdį vien tam, jog pagiedotų himną.

Anot politikės, visus opozicijos siūlytus klausimus buvo galima įtraukti į eilinės Seimo sesijos darbotvarkę: „Bet dešiniesiems reikėjo politinio šou, tik jis nepavyko.“

Taikinys – konservatorė

Rekordiškai trumpai trukusios sesijos atgarsiai gali pasiekti ir prokurorus. „Tvarkiečių“ frakcija ketino jų prašyti įvertinti konservatorės Rasos Juknevičienės elgesį, nes išėjusi iš posėdžių salės ji esą sugiedojo ištrauką iš sovietinės Lietuvos himno.

„Aš negiedojau himno, aš tik pacitavau žodžius: „Tarybų Lietuvą liaudis sukūrė.“ Tai buvo valdančiųjų darbų iliustracija“, – Eltai gynėsi konservatorė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.