Daug kur spėjanti Daiva Gineikaitė buvo pristabdyta

Sulaukus vos 33-ejų – svaiginantis skrydis į aukštą postą Vilniuje, bet praėjus metams – skaudus krytis Kaune. Į visa tai patyrusią kaunietę Daivą Gineikaitę „Lietuvos rytas“ pabandė pažvelgti iš arčiau.

Nuo paauglystės svajojusi daug vaikų turėti D.Gineikaitė didžiuodamasi kalbėjo apie savo dukteris Beatričę, Saulę ir Gabrielę, kuriomis visiškai pasitiki.
Nuo paauglystės svajojusi daug vaikų turėti D.Gineikaitė didžiuodamasi kalbėjo apie savo dukteris Beatričę, Saulę ir Gabrielę, kuriomis visiškai pasitiki.
Lankydamasi teismo posėdžiuose D.Gineikaitė neatrodė esanti sužlugdyta.<br>M.Patašiaus nuotr.
Lankydamasi teismo posėdžiuose D.Gineikaitė neatrodė esanti sužlugdyta.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Arūnas Karaliūnas, Indrė Greizaitė („Lietuvos rytas“)

Feb 29, 2016, 9:24 AM, atnaujinta Jun 6, 2017, 3:37 AM

Kauno apylinkės teismas buvusiai Nacionalinės žemės tarnybos direktorei D.Gineikaitei už tai, kad girta prie vairo sukėlė avariją, praėjusią savaitę skyrė 1300 eurų baudą, taip pat trejiems metams ir 6 mėnesiams atėmė vairuotojo pažymėjimą.

Skirdamas nuobaudą teismas atsižvelgė į tai, kad D.Gineikaitė per pastaruosius metus jau yra nusižengusi Kelių eismo taisyklėms – viršijo leistiną greitį. Be to, kaunietė nesigailėjo, kad prie vairo sėdo neblaivi. Priešingai – stengėsi išvengti atsakomybės.

Nei D.Gineikaitė, nei jos advokatas neatvyko išklausyti teismo sprendimo.

Versijos dužo teisme

Buvusi aukšta valdininkė nubausta už tai, kad 2015 metų gruodžio 19 dieną neblaivi vairuodama visureigį „Nissan Qashqai“ Kaune sukėlė avariją. Jai papūtus į alkoholio matuoklį, nustatytas vidutinis girtumas (1,66 promilės).

Susidūrimas įvyko Savanorių prospekte, kai persirikiuodama iš vienos juostos į kitą D.Gineikaitė rėžėsi į ta pačia kryptimi tiesiai važiuojantį „Mitsubishi Outlander“, kurį vairavo 38 metų kaunietis verslininkas Adomas Sabaliauskas.

Pastarasis tikino išgirdęs kaunietės pasiūlymą nekviesti policijos ir pažadą atsilyginti už nepatogumus.

Pati D.Gineikaitė teisme pripažino kaltę dėl avarijos, bet nesutiko su alkoholio matuoklio rodmenimis. Ji esą siūliusi atlyginti žalą, bet „Mitsubishi“ vairuotojas iškvietė policiją.

Moteris paaiškino, kad vartojo burnos skalavimo skystį „Listerine“ – esą dėl to promilių kiekis galėjo būti didesnis, negu leidžiama. Teismas tai įvertino tik kaip gynybinę poziciją.

Atlieka dar vieną tyrimą

Kauno teismo sprendimas dėl Kelių eismo taisyklių pažeidimo – dar ne pabaiga.

D.Gineikaitei ir jos pažįstamiems Kauno klinikinės ligoninės vadovams gresia baudžiamoji atsakomybė už mėginimą nuslėpti girtumo faktą. Dėl to atliekamas ikiteisminis tyrimas.

Įtariama, kad moteris iš karto po avarijos griebėsi žygių, kad būtų ištrinta girtumo dėmė.

Užfiksavus svaigalų matuoklio rodmenis, tuometė valdininkė puolė kažkam intensyviai skambinti telefonu.

Byloje yra duomenų, kad buvo paimti du D.Gineikaitės kraujo mėginiai. Viename alkoholio visai nėra, o kitame – 1,01 promilės.

Norėjo turėti daug vaikų

Per ankstesnius teismo posėdžius D.Gineikaitė elgėsi santūriai, susidarė įspūdis, kad ta nelemta avarija jai – tikrai ne gyvenimo pabaiga.

Dabar apie šią moterį daugiausia kalbama taip: aukšta pareigūnė neblaivi padarė avariją, bandė išsisukti, bet priėjo liepto galą. O kaip ji gyveno iki skandalingo išgarsėjimo?

Į rimtą suaugusiųjų gyvenimą D.Gineikaitė kopti pradėjo anksti. Vos septyniolikos metų baigė mokyklą ir iškart nusprendė gyventi be tėvų.

Tuomet susipažino su dabar jau buvusiu vyru ir panoro turėti daug vaikų.

Gimus dukroms Beatričei (16 m.), Gabrielei (15 m.) ir Saulei (10 m.), moteris su vyru pešdavosi, kuris naktį kelsis sūpuoti dukrų – abu to labai norėjo. O dienomis kaunietė studijavo, laikė egzaminus ir rašė baigiamuosius darbus.

Ūgtelėjus mergaitėms D.Gineikaitė užsimojo gauti teisės magistro laipsnį.

Žinoma, ne viskas klostėsi taip, kaip tikėjosi, – kone prieš septynerius metus ji išsiskyrė su sutuoktiniu. Bet tai nesustabdė jos užmojų siekti karjeros.

2014-aisiais jauna moteris laimėjo konkursą ir tapo Nacionalinės žemės tarnybos direktore. Tačiau po skandalą sukėlusios avarijos buvo priversta rašyti atsistatydinimo prašymą.

Bet ir tai D.Gineikaitės, regis, nesužlugdė.

Kas padeda nepalūžti?

„Nepalūžti man padeda idealizmas ir užsispyrimas. Esu griežta, bet teisinga – taip apibūdinčiau save. Visada buvau labai principinga.

Gyvenimas mane užgrūdino. Visada žinau, kad neturiu ko prarasti rizikuodama, tikiu, kad viskas gali būti idealu“, – „Lietuvos rytui“ yra sakiusi D.Gineikaitė dar prieš skandalingąją avariją.

– Jūsų nuomonę pakeisti tikriausiai sunku?

– Vertybiniais klausimais turiu tvirtą nuomonę, kurią sunku pakeisti, bet darbe atsižvelgiu ir į kitų nuomones, o iš jų susidarau savąją ir jos tvirtai laikausi.

– Susidaro įspūdis, kad niekada moteriškai nepaverkiate. Ar būna momentų, kai pavargstate ir norite viską mesti?

– Esu labai jautri, tačiau tai irgi galima vertinti dvejopai.

Turiu tvirtą stuburą, nesvarbu, kas ką šneka, nesvarbu, kas vyksta, antra vertus, vis dėlto esu žmogus ir norisi išsiverkti, liūdėti. Kartais to reikia.

Žinoma, verkiu, išsiverkiu savo dukroms.

Dažnai būna momentų, kai norisi viską mesti ir tiesiog pailsėti. Bet tik tada, kai jau reikia atostogų. Atostogauju kartą per metus. Tada trims savaitėms visai dingstu į šiltuosius kraštus.

Po visų gyvenimo duotų išbandymų pasidariau racionalesnė, šaltesnė. Taip, šaltesnė. Ne viduje, bet išorėje – prie mano vidaus prieiti labai sunku. Išryškėjo mano konkretumas, tikslumas ir mažai liko tokių situacijų, kuriomis galiu rodyti savo emocijas.

– Namuose – trys dukterys paauglės, kurioms reikia dėmesio, patarimų.

– Aš labai norėjau vaikų – jų laukiau ir, kai jos gimė, man nebuvo sunku, nes to beprotiškai troškau. O kai moteris abejoja dėl vaikų, neranda tam laiko, tada gali būti sunku.

Man pasisekė. Mano vaikai nėra iš tų, kurie labai sirguliuoja, nėra išlepinti.

Aš su dukromis kalbuosi, daliju patarimus.

Barimo periodas praėjo. Jomis visiškai pasitikiu.

Mano visos mergaitės užsiėmusios – jau dabar galvoja apie ateitį, lanko įvairiausius būrelius, papildomai mokosi, domisi darbais, kuriuos norėtų ateityje dirbti.

– Ar galite vadintis keturiomis geriausiomis draugėmis?

– Mes kartu ir džiaugiamės, ir pykstamės, ir verkiame. Jos man – tikrai geriausios draugės.

Kartais visos keturios vakare susisukame į patalus ir žiūrime filmus, kartais einame į kino teatrą. Labai mėgstame keliauti, savaitgaliais kur nors nuvažiuojame. Svarbiausia – kad visur visos kartu.

– Ar jūsų gyvenime yra vietos vyrui?

– Taip, yra.

– Turite moteriškų silpnybių?

– Daiktams silpnybių neturiu.

Ilgesnis pamiegojimas rytais savaitgalį, gėlių puokštė arba grožio procedūros.

Nebent tai. Jei tai išvis galima pavadinti silpnybėmis. O apsipirkinėti man – didelis darbas, nes dažniausiai paaukoju daug laiko ir nieko nerandu.

Bet gražiai atrodyti visada labai noriu, bet kai jau ko nors reikia, sunkiai prisiverčiu eiti į parduotuvę. Būna, kad išeinu iš parduotuvės praleidusi daug valandų ir nieko nepešusi.

* * *

Dvidešimt septyni. Tiek pretendentų šiuo metu taikosi į Nacionalinės žemės tarnybos direktoriaus postą, iš kurio buvo priversta pasitraukti D.Gineikaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar debatų dalyviai supranta, kur kandidatuoja?