R. Malinauskas: „Skambinau ir skambinsiu“

Skambiai prasidėjęs tyrimas dėl Vyriausybės galimos pagalbos statant vadinamąjį Vijūnėlio dvarą Druskininkuose šiandien buvo nutrauktas, tačiau bus tiriama lėšų, už kurias pirktas pastatas, kilmė. Taip pat paviešintos pokalbių išklotinės, kuriose Druskininkų meras Ričardas Malinauskas ragino Vyriausybę greičiau priimti nutarimą dėl kurortinių zonų, sakydamas, kad jis padėtų savivaldybei teismo procese.

„Aš pripažįstu. Skambinau tris mėnesius, mėnesį, savaitę prieš tai“, – sakė R. Malinauskas.<br>M. Patašiaus nuotr.
„Aš pripažįstu. Skambinau tris mėnesius, mėnesį, savaitę prieš tai“, – sakė R. Malinauskas.<br>M. Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasuolė Bauraitė, Lietuvos ryto televizija

Mar 1, 2016, 7:31 PM, atnaujinta Jun 5, 2017, 10:20 PM

Apie tai, kodėl skandalingasis tyrimas buvo nutrauktas, „Lietuvos ryto“ televizijos aktualių pokalbių laidoje „Lietuva tiesiogiai“ su žurnaliste Daiva Žeimyte kalbėjosi Ričardas Malinauskas, buvęs Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Panevėžio valdybos viršininkas Povilas Urbšys bei Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius.

– Pone mere, Jūsų komentaras po prokuratūros sprendimo nutraukti tyrimą dėl garsiojo Vijūnėlio dvaro?

– (R. Malinauskas) Kaip visada, taip ir dabar džiaugiuosi, kad tyrimas buvo pradėtas. Kadangi žiniasklaida nenorėjo girdėti ir matyti dokumentų, pradėtas tyrimas leido išsiaiškinti viską nuodugniai, kaip buvo iš tikrųjų. Tikiu, kad gyvename teisinėje valstybėje, bus išsiaiškinta ir atsakyta į visus žiniasklaidoje pateiktus klausimus.

– Tas nutrauktas tyrimas nepaneigia fakto, kad Jūsų per didelis aktyvumas ar gal net akivaizdus įžūlumas pridarė problemų tiek premjerui, tiek aplinkos ministrui.

– (R. Malinauskas) Manau, kad jokio įžūlumo nebuvo ir būti negalėjo. Aš tada neįsivaizduoju mero darbo, jeigu meras, matydamas, kad du metai rengiami dokumentai, kai kurie yra labai svarbūs kurortams, kai kurie visoms savivaldybėms. Žmonės ateina į savivaldybę, rengiami dokumentai, o tu žinai, kad po kelių mėnesių jie bus negaliojantys ar parengti jau su pasenusia tvarka.

Man, kaip merui ir asociacijos vadovui, yra pareiga mano ir darbas. Gaila, kad šitoje vietoje konkrečiai buvo sutapatinta su vienu objektu. Mes buvome tomis pačiomis dienomis paskelbę konkursą bendrojo plano korektūrai, kuriame turėjo būti atsižvelgta į tą Vyriausybės nutarimą ir projektą. Tai, kad savivaldybė, kaip atsakovas, dalyvauja teisme, mums irgi buvo svarbu.

– Pone Gailiau, jeigu teisėsauga nenustatė nusikaltimo požymių, ką tyrė Antikorupcijos komisija? Ar Jūsų tyrimas dėl Vijūnėlio dvaro nepraranda prasmės?

– (V. Gailius) Kauno apygardos prokuratūros prokuroras nutraukė ikiteisminį tyrimą ir vertino atskirtų pareigūnų veiksmus, dėl jų pasisakė, kad šiuose veiksmuose nėra galimybės taikyti kraštutines represines priemones – baudžiamąją atsakomybę.

Iki tos kraštutinės priemonės yra galimas viešųjų ir privačių interesų konfliktas, galimi etikos, tarnybiniai pažeidimai. Prokuroras prašo įvertinti ir pateikė medžiagą Antikorupcijos komisijai, kad ji pasisakytų dėl politinio pasitikėjimo pareigūnų, kurie dalyvavo skubos tvarka, galimai pažeidžiant nutarimų priėmimo tvarką, priimant šį sprendimą.

– Komisija vertins tik politiškai?

– (V. Gailius) Mes nesame prokuratūra. Daug neatsakytų klausimų, dėl eilės sprendimų tebėra atliekami ikiteisminiai tyrimai. Gavome informaciją, kad pradėtas tyrimas dėl neteisėto praturtėjimo, bus aiškinamasi, ar tie asmenys, kurie disponavo šiuo turtu, išlaidas galės pagrįsti savo pajamomis. Taip pat atliekami tyrimai dėl Druskininkų leidinio finansavimo, akvaparko vadovų veiksmų.

– Pone Urbšy, labai skandalingai pradėtas tyrimas, apklausti labai aukšti asmenys, suteikti ne bet kokie statusai, o dabar paaiškėja, kad nieko nebuvo. Ką tai rodo? Ar teisėsauga solidžiai atrodo?

– (P. Urbšys) Nelabai solidžiai atrodo, pasitikėjimo žmonėms nesuteikia, kad teisingumas triumfuoja mūsų valstybėje. Kas buvo pasirodę viešumoje, tai buvo pagrindo suabejoti, ar visi teisėti veiksmai yra atlikti. Niekas nepaneigė viešumoje pasirodžiusios informacijos apie tai, kad STT jau tuos duomenis turėjo būti surinkusi praeitų metų vasarą.

Kyla klausimas, kodėl tuo metu tai nebuvo realizuojama, nors buvo labai akcentuojamos pirtys ir purvo vonios, tema buvo atidėta. Kas gali paneigti, kad buvo atidėta, nes prezidentei tuomet reikėjo turėti socialdemokratų palankumą skiriant generalinio prokuroro personą.

Premjeras išvažiuoja poilsiauti, jam išsiunčiamas šaukimas į apklausą, toliau šaukimai siunčiami kitiems atsakingiems pareigūnams. Tarsi tyrimas atliekamas daugiau ne tam, kad būtų tiriama, o kad būtų demonstruojama, kad yra tiriama. Iš pat pradžių sakiau, kad jis baigsis niekuo. Šis sklypas, kuriame išdygęs Vijūnėlio dvaras, ribojasi su gerbiamo mero privačiu sklypu.

Druskininkų meras nepaneigė viešai, kad rūpinosi to dvaro statyba, kaip savo, net asmeniškai mokėjo pinigus statybininkams. Tie faktai byloja, kad miesto meras buvo suinteresuotas šia statyba ir praktiškai peržengtos viešųjų ir privačių interesų ribos.

– Pone Gailiau, paviešinote R. Malinausko pokalbių išklotines. Kokį įspūdį susidarėte?

– (V. Gailius) Mums pateikta informacija rodo, kad buvo rūpinamasi konkrečiu Vyriausybės nutarimo parengimu konkrečiam terminui – teismo posėdžiui.

– Pone Malinauskai, „mums šį penktadienį yra teismas, kuriame savivaldybė dalyvauja ir kuriame išsispręstų vienas iš klausimų, jeigu būtų tas nutarimas priimtas“. Jūsų žodžiai ūkio ministrui Evaldui Gustui.

– (R. Malinauskas). Todėl, kad Vyriausybės nutarimas gulėjo parengtas ir suderintas labai seniai. Savivaldybė yra vienas atsakovų šiame teismo procese. Aš gyvenu už gero 100 metrų, mano asmeninis sklypas ribojasi su parko sklypu.

Ar R. Malinauskas užsikrėtęs kažkokia nepagydoma liga, kad visi kaimynai turi bėgti nuo manęs ir išsikelti per keletą kilometrų? Ar tai yra tiesiog teisėtai išduoti privatizuoto objekto nuo 1992 m. leidimai statyti?

– „LABA VAKARA. AČIŪ JUMS LABAI“. Kęstučiui Trečiokui nusiųsta žinutė po to, kai buvo priimtas Vyriausybės nutarimas.

– (R. Malinauskas) Kai ministras savo komandoje Vyriausybės nutarimo, kuris parengtas per pusantrų metų, niekaip nepateikia Vyriausybei, o to reikia bendrajam planui, detaliesiems planams, pas mane atėję teisininkai pasakė, kad būtų gerai, kad būtų priimta. Jeigu įžvelgiate, kad kažką padariau neteisėto, tai nesuprantu, kokioje teisinėj valstybėj mes gyvenam.

– Esmė, kad Jūs skambinote aukštiems pareigūnams prieš teismo sprendimą ir raginote, kad greičiau būtų priimta. Kodėl Jūs to nepripažįstate?

– (R. Malinauskas) Aš pripažįstu. Skambinau tris mėnesius, mėnesį, savaitę prieš tai.

– Ir taip sutapo, kad tas teismo sprendimas ir Jūsų iš vakaro skambutis?

– (R. Malinauskas) Šitoj vietoj mane galit nukryžiuot. Tą darau pastoviai ir visais klausimais.

– Ką Jūs ketinat daryt toliau? Jeigu sakot, kad visa tai yra šmeižtas, turit teisę kreiptis dėl to.

– (R. Malinauskas) Mes išlauksime paskutinės komisijos atsakymo. Jei bus bent smulkiausia galimybė savivaldybei prisiteisti visus pinigus, kuriuos praradom dėl šito politinio išpūsto burbulo, tą tikrai padarysim.

„Lietuva tiesiogiai“ – nuo pirmadienio iki ketvirtadienio 17.30 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.