A. Pitrėnienė bei profsąjungos nori priėmimo pas prezidentę

[[ge:lrytas:lrytas:827354]]

A.Pitrėnienė dėl mokytojų streikų nori kalbėtis su prezidente.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Pitrėnienė dėl mokytojų streikų nori kalbėtis su prezidente.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 2, 2016, 11:47 AM, atnaujinta Jun 5, 2017, 8:40 PM

Jie pranešė bendrai kreipęsi į šalies vadovę Dalią Grybauskaitę, prašydami „artimiausiu metu juos priimti ir aptarti esamą padėtį“. Kreipimesi prašoma „pagalbos sprendžiant kolektyvinį darbo ginčą“, kilusį dėl profsąjungų iškeltų reikalavimų ir su jais susijusio švietimo įstaigų darbuotojų streiko.

Kreipimąsi pasirašė švietimo ir mokslo ministrė A.Pitrėnienė, Lietuvos švietimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininkas Eugenijus Jesinas, Lietuvos švietimo profesinės sąjungos pirmininkas Audrius Jurgelevičius, Lietuvos mokytojų profesinės sąjungos pirmininkė Jūratė Voloskevičienė, Švietimo ir mokslo profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Ramutė Minkevičienė.

Atskiru laišku į prezidentę kreipėsi Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga, prašydama taip pat „kaip įmanoma greitesniu metu“ susitikti.

„Vykstančios derybos su Lietuvos Respublikos Vyriausybe ir Švietimo ir mokslo ministerija krypsta neplanuota linkme ir akivaizdžiai tolsta nuo tų reikalavimų, kurie buvo įteikti šakos lygio darbdaviui“, – teigiama Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininko Andriaus Navicko pasirašytame laiške prezidentei.

A.Navicko vadovaujama profsąjunga nebedalyvauja derybose, kuriose sutarta, kad ministerija ras papildomus 6 mln. eurų mokytojų algoms nuo rugsėjo kelti, o Vyriausybė planuoja rasti dar 2 mln. eurų.

Kitos profsąjungos derybose vis dar dalyvauja.

Jei būtų skirti 2 mln. eurų iš Vyriausybės, tai su Švietimo ir mokslo ministerijos planuojamais rasti papildomais 6 mln. eurų, mokytojų algoms nuo rugsėjo būtų iš viso papildomai skiriami 8 mln. eurų. Pradėdami streiką mokytojai reikalavo 18 mln. eurų, praėjusią savaitę reikalavimus sumažino iki maždaug 12 mln. eurų.

Švietimo profesinės sąjungos streiką paskelbė praėjusią savaitę, vasario 22 dieną. Tuomet 233 švietimo įstaigose streikavo per 5 tūkst. pedagogų. Nuo to laiko streiko mastas sumažėjo kone perpus.

Iš viso Lietuvoje veikia daugiau kaip 2300 bendrojo ugdymo mokyklų, ikimokyklinio ir neformaliojo ugdymo įstaigų. Ministerijos duomenimis, jose dirba per 50 tūkst. pedagogų.

Atlyginimai mokytojams pastarąjį kartą šiek tiek didinti nuo 2016 metų sausio. Ministerijos skelbiamais Statistikos departamento duomenimis, vidutinis Lietuvos mokytojo atlyginimas, neatskaičius mokesčių, siekia 823,4 euro per mėnesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.