Pasitraukti raginamas K. Trečiokas: „Šito sau leisti negaliu“

Įžvelgia opozicijos investicijas

K.Trečiokas teigė nepadaręs nieko, kad Vyriausybės nutarimas dėl kurortinių zonų panaikinimo būtų priimtas, tik pateikė jį Vyriausybei.<br>D.Umbraso nuotr. iš archyvo
K.Trečiokas teigė nepadaręs nieko, kad Vyriausybės nutarimas dėl kurortinių zonų panaikinimo būtų priimtas, tik pateikė jį Vyriausybei.<br>D.Umbraso nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

2016-03-02 12:07, atnaujinta 2017-06-05 20:17

Įžvelgia opozicijos investicijas

„Aš nesu nieko tokio padaręs, nei tyčia, nei netyčia, kad aš turėčiau atsistatydinti“, – BNS trečiadienį sakė ministras.

„Labai tiktų ta žinia, kad aš atsistatydinu, būtų tai atomazga (....) Šito malonumo sau leisti negaliu“, – trečiadienį Seime Tvarkos ir teisingumo frakcijos spaudos konferencijoje pareiškė ministras.

„Opozicijos reikalavimas – jie daug investavo į šią skandalą, jie turi gauti rezultatą, aš suprantu“, – pridūrė jis.

K.Trečiokas teigė nepadaręs nieko, kad Vyriausybės nutarimas dėl kurortinių zonų panaikinimo būtų priimtas, tik pateikė jį Vyriausybei.

Pokalbių su Druskininkų meru R.Malinausku išklotinės rodo, kad K.Trečiokas žada jam „sužiūrėti“, „priminti kompanijai“ tvarkyti su Vyriausybės nutarimu susijusius reikalus. Ministras taip pat rugpjūčio pabaigoje yra žadėjęs merui per Vyriausybės pasitarimą „pasižiūrėti, kad nueitų į Vyriausybę“.

„Esmė yra ne pokalbiuose, o kokių veiksmų aš ėmiausi. Aš veiksmų jokių nesiėmiau, tad šioje vietoje mane kaltinti irgi yra visiškas nulis“, – BNS kalbėjo ministras.

K.Trečiokas teigė, kad jo santykiai su R.Malinausku yra „grynai darbiniai“, o, komentuodamas pokalbių išklotines, pasakojo visada žadantis pagelbėti, kai jo kas nors prašo išnagrinėti galimybes priimti teisės aktus.

„Man skambina Seimo nariai ir iš opozicijos, ir (Jurgis) Razma ir (Vida Marija) Čigrijienė, ir merai įvairūs. Aš visada prižadu pažiūrėti, kokios yra galimybės. Kitų prašymai būna konkretūs, konkrečių pinigų sumų reikia kokiems ten projektams pabaigti. Aš prižadu pažiūrėti, kokios yra galimybės ir pagal galimybes informuoti. Tai čia toks ministro darbas – kalbėtis ir žiūrėti, ką Aplinkos ministerija gali nuveikti vienoje ar kitoje savivaldoje“, – sakė aplinkos ministras.

Jis nevertino pokalbių su R.Malinausku dėl Vyriausybės nutarimo kaip spaudimo.

„Aš tai spaudimo nematau, tada kiekvienas pokalbis iš verslo būtų spaudimas. (...) Aš tai priimu kaip siūlymą – yra specialistai, teisininkai, po to didžiulė derinimų mašinų. Čia spaudimu nevadinčiau. Prašymas pagreitinti procesą“, – kalbėjo K.Trečiokas.

Ministras sakė nevykęs į Druskininkus padaryti „revizijos“, kai rugpjūčio 28 dieną jį kvietė R.Malinauskas, nors pokalbio su meru metu sakė, kad „būtų visai fainai“. Tačiau K.Trečiokas pripažino viešbutyje „Aqua“ nemokamai nakvojęs du kartus. Už maudynes vandens parke ministras sako mokėjęs.

Jis teigė „gerai pagalvosiantis“, jeigu sulauktų kvietimo „Aqua“ viešbutyje nemokamai nakvoti dar kartą.

„Šiose aplinkybėse, manau, būtų traktuojama, kaip nežinau kas. Čia irgi toks yra dalykas visų tų skandalų sukeltos, kai turi atsirinkti su kuo bendrauti, ir ne“, – sakė K.Trečiokas.

Premjeras palaiko

Premjeras Algirdas Butkevičius sako, kad nepritaria raginamams atsistatydinti aplinkos ministrui „tvarkiečiui“ Kęstučiui Trečiokui, kurį trauktis dėl paviešintų pokalbių su Druskininkų meru socialdemokratu Ričardu Malinausku ragina opozicija.

Kartu jis sako, kad jo paties paviešinti pokalbiai su R.Malinausku yra ne apie vadinamąjį Vijūnėlės dvarą.

Paklaustas, ar ragins patį R.Malinauską trauktis, kuris, kaip matyti iš paviešintų pokalbių, ragino laužyti Vyriausybės nutarimų derinimo procedūras, premjeras sakė: „Gali kas ką nori laužyti, gali kas ko nori prašyti, bet procedūros visą laiką yra išlaikomos“.

A.Butkevičius trečiadienį žurnalistams aiškino sulaukiantis daugelio merų skambučių ir pabrėžė, kad paviešintas pokalbis su R.Malinausku – ne apie vadinamąjį Vijūnėlės dvarą.

„Labai nustebino tai, kad šitame pokalbyje su R.Malinausku lyg kalbėta apie Vijūnėlės dvarą. Jei, paprastai pasakius, jūs „prasigūglinsite“ tam tikru laikotarpiu, ką Butkevičius yra kalbėjęs apie šitą pastatą – jisai nuo pat pirmos dienos, kada atvyko į „SPA Vilnius Druskininkai“ sanatoriją savaitgaliui, gavau informaciją, kad yra toks statomas objektas ir aš jį įvertinau jau tuo metu neigiamai.

Ponas R.Malinauskas žinojo, kad į Butkevičių kreiptis dėl to objekto nėra tikslo, nes niekada nebus iš jo pritarimo“, – aiškino jis. Paprašytas paaiškinti, apie ką kalbama su R.Malinausku, premjeras sakė, kad apie „jokį objektą“.

„Ten nėra apie objektą, nėra apie jokį objektą parašyta, ten kalbėta apie kurortinius miestus ir jisai kalbėjo kaip Savivaldybių asociacijos atstovas. Jeigu jūs norite sužinoti, tai buvo netgi kalbama su, pavyzdžiui, Palangos meru, buvo kalbama su Birštono meru, buvo kalbama ir su kitais merais (...). Aš su daugeliu merų kalbėjęs, kurie prašo, kad būtų gal greičiau paruošti Vyriausybės nutarimai ir jie būtų įtraukti į darbotvarkę“, – sakė premjeras.

Jo teigimu, 2014 ir 2015 metais jam dažniausiai skambino Palangos miesto meras, konservatorius Šarūnas Vaitkus. „R.Malinauskas man skambino labai retai“, – sakė A.Butkevičius.

Paklaustas, ar ragins atsistatydint K.Trečioką, jis sakė: „Neraginu, nes aš esu ne tik ministras pirmininkas, bet žmogus, ir žinau, kad čia yra sukurtas spektaklis“.

Grasina interpeliacija

Seimo opozicija trečiadienį paragino ministrą atsistatydinti, priešingu atveju žada jam rengti interpeliaciją.

Tokias sąlygas konservatoriai, anot partijos lyderio Gabrieliaus Landsbergio, kelia paaiškėjus, kad ministras „melavo Antikorupcijos komisijai apie jam darytą Ričardo Malinausko poveikį dėl Vijūnėlės „dvaro“, taip pat nustačius pažeidimus priimant nutarimą.

Tuo metu Liberalų sąjūdžio vadovas Eligijus Masiulis teigia, kad „neišlipdamas iš įvairių skandalų“ ministras yra praradęs pasitikėjimą.

Teisėsauga antradienį pranešė nutraukusi ikiteisminį tyrimą, kuriame aiškinosi galimą neteisėtą poveikį rengiant Vyriausybės nutarimą dėl kurortinių zonų panaikinimo. Įvertinti surinktą medžiagą prokurorai pasiūlė Vyriausios tarnybinės etikos komisijai bei Seimo Antikorupcijos komisijai. Teisėsaugai atliekant tyrimą, „tvarkietis“ K.Trečiokas šiame tyrime buvo apklaustas kaip specialusis liudytojas.

Prieš kelias savaites prezidentė Dalia Grybauskaitė kritikavo Vyriausybę sakydama, kad jos galimybės baigti kadenciją priklauso nuo „gebėjimo prisiimti ir politinę atsakomybę“, taip pat įvardijo, jog „šešėliai kol kas krenta ir ant aplinkos ministro“.

Teisėsaugos įrašytų pokalbių išklotinės, kurios buvo pateiktos Seimo Antikorupcijos komisijai, rodo, jog Druskininkų meras Ričardas Malinauskas pernai kelis kartus telefonu derino Vyriausybės nutarimo priėmimo reikalus su K.Trečioku, be kita ko, leisdamas suprasti, kad tai būtų naudinga teisme dėl vadinamojo Vijūnėlės dvaro. Nutarimu pernai rugsėjį buvo panaikintas kurortinių zonų reglamentavimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.