Sausio 13-ąją tėvo netekęs lietuvis nori M.Gorbačiovo apklausos

Per sovietų agresiją 1991 metų sausio

Generalinė prokuratūra savo sprendimą pagrindė vieninteliu argumentu, esą M.Gorbačiovui suteikti specialiojo liudytojo statuso nėra galimybės, nes pastarasis atsisako bendradarbiauti su prokuratūra.<br>AFP/Scanpix nuotr. iš archyvo
Generalinė prokuratūra savo sprendimą pagrindė vieninteliu argumentu, esą M.Gorbačiovui suteikti specialiojo liudytojo statuso nėra galimybės, nes pastarasis atsisako bendradarbiauti su prokuratūra.<br>AFP/Scanpix nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 2, 2016, 7:59 AM, atnaujinta Jun 5, 2017, 9:46 PM

Nukentėjusiuoju byloje pripažintas R.Povilaitis BNS pranešė, kad Generalinės prokuratūros sprendimas skundžiamas aukštesniajam prokurorui. Jo teigimu, prokuratūra netyrė ir nesiaiškino, ar egzistuoja teisinis pagrindas jam suteikti tokį statusą.

„Prokuratūra taip pat nepasisakė, kodėl nemato galimybės tiesiogiai kreiptis į tyrimui reikšmingus Rusijos piliečius, kviečiant juos būti liudytojais ir duoti parodymus savo iniciatyva, atvykstant apklausai į Lietuvą. Čia pirmiausia turiu omenyje TSKP CK politinio biuro demokratiškojo sparno atstovus Vadimą Medvedevą bei Anatolijų Černiajevą“, – teigė R.Povilaitis.

Anot R.Povilaičio, Generalinė prokuratūra savo sprendimą pagrindė vieninteliu argumentu, esą M.Gorbačiovui suteikti specialiojo liudytojo statuso nėra galimybės, nes pastarasis atsisako bendradarbiauti su prokuratūra.

Asmens apklausa specialiuoju liudytoju nesuteikia jam įtariamojo statuso, o tuo pačiu neleidžia taikyti procesinės prievartos ar kardomųjų priemonių, todėl tai galėtų būti paskata M.Gorbačiovui savo iniciatyva atvykti į Lietuvą ir savanoriškai duoti parodymus, teigė jis.

R.Povilaičio nuomone, iš byloje jau surinktų duomenų galima daryti preliminarią išvadą, jog M.Gorbačiovas galėjo žinoti, tačiau sąmoningai ignoravo informaciją, iš kurios buvo aiškiai matyti, kad pavaldiniai ketina įvykdyti ir jau vykdo karo nusikaltimus.

Pagal Lietuvos įstatymus, specialiaisiais liudytojais apklausiami asmenys, kai yra duomenų apie jų padarytą nusikaltimą, bet šių duomenų nepakanka įtarimams pareikšti.

Šiais metais sukako 25 metai nuo 13-osios nakties, kai dėl sovietų karių vykdytų veiksmų prie Spaudos rūmų, Televizijos bokšto bei Lietuvos radijo ir televizijos pastato buvo nužudyta 14 civilių.

Baudžiamoji byla pradėta nagrinėti sausio mėnesį, dauguma kaltinamųjų teisiami už akių, nes gyvena Rusijoje ir Baltarusijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.