Baltarusiai būsimą šnipą iš Lietuvos užverbavo dar paauglystėje

Baltarusijos slaptosioms tarnyboms informaciją apie Lietuvą rinkę šnipai buvo teisiami atskirai, bet sulaukė vienodų bausmių. Tik vienas buvo teisiamas viešai, antrasis – itin slaptai. Trejų metų laisvės atėmimo bausme vakar nuteistam buvusiam kariuomenės paramedikui 29 metų Andrejui Ošurkovui liko kalėti tik metai. Nelaisvėje jis laikomas nuo 2014 metų sausio.

Baltarusijos šnipas A.Ošurkovas nuteistas kalėti trejus metus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Baltarusijos šnipas A.Ošurkovas nuteistas kalėti trejus metus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

Mar 5, 2016, 12:23 PM, atnaujinta Jun 2, 2017, 4:06 PM

Šnipinėjimo bylą išnagrinėjęs Vilniaus apygardos teismas (VAT) atsižvelgė į ilgą suėmimo terminą ir į tai, kad A.Ošurkovas teisiamas pirmą kartą, ir skyrė jam minimalią bausmę. Už šnipinėjimą svetimai valstybei numatoma iki 15 metų nelaisvės.

A.Ošurkovo byla nagrinėta neviešuose teismo posėdžiuose, o kalbėti apie jos aplinkybes vengė ir įkalinti A.Ošurkovą šešeriems metams siūlęs prokuroras, ir nuteistojo advokatas.

Paaiškėjo, jog Baltarusijos specialiosios tarnybos A.Ošurkovą užverbavo prieš dešimtmetį, o šią valstybę dominančią informaciją jis pradėjo rinkti 2007 metais.

Prieš dešimt metų A.Ošurkovas gyveno ir dirbo Baltarusijoje. Minske susipažinęs su Baltarusijos žvalgybos organizacijos vadovu Siarhejumi Kurulenka jis pažadėjo, kad grįžęs į Lietuvą atliks privalomąją karo tarnybą ir teiks informaciją apie kariuomenę. Už tai buvo pažadėtas atlygis.

A.Ošurkovas savo pažadą įvykdė – 2007 metais grįžęs į Lietuvą jis pradėjo tarnauti Lietuvos kariuomenės Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke. Ten jis rinko informaciją.

Šnipas fotografavo įvairius objektus, braižė projektų schemas ir planus. Bendraudamas su kariais, A.Ošurkovas klausėsi jų pokalbių, iš dokumentų persirašė karių duomenis.

VAT nusprendė, jog A.Ošurkovo surinkta informacija laikoma tarnybos paslaptimi. Teismui nekilo abejonių, kad kariuomenės paramedikas vykdė Baltarusijos žvalgybos užduotis. Baltarusijos žvalgybininkai domėjosi karine technika, karių rengimo programomis, kariuomenės objektais, karių lojalumu savo valstybei.

Baltarusijos žvalgybos agentui informaciją perduodavęs A.Ošurkovas buvo labai atsargus. Jis vengdavo su agentu susitikti viešose vietose, keitė telefonų numerius bei mobiliojo ryšio operatorius.

Lietuvos specialiosios tarnybos A.Ošurkovą pradėjo sekti 2012 metų vasarą, tačiau šnipinėjimą užfiksuoti norėję pareigūnai beveik metus jo veiklos nenutraukė.

VAT nustatė, jog taip buvo sudarytos sąlygos Baltarusijos žvalgybai ir toliau gauti informaciją apie Lietuvos kariuomenę.

Teisme A.Ošurkovas tikino norėjęs ne pakenkti Lietuvai, o tik pasipelnyti.

Verbavo tas pats

* A.Ošurkovas teisme visiškai pripažino kaltę, gailėjosi dėl savo poelgio ir noriai bendradarbiavo su nusikaltimą tyrusiais pareigūnais.

* Kitokios pozicijos laikosi perai už šnipinėjimą nuteistas buvęs valstybinės įmonės „Oro navigacija“ darbuotojas Romualdas Lipskis, taip pat teikęs informaciją S.Kurulenkai.

* Trejų metų ir trijų mėnesių laisvės atėmimo bausme nuteistas, bet nuosprendį apskundęs R.Lipskis tikino, kad jo surinkta informacija apie Vilniaus oro uostą buvo visai nereikšminga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą