Socialdemokratės įvardijo didžiausius moterų priešus

Kovo 8-osios proga Lietuvos socialdemokratės Seime prakalbo apie moterų teises ir įvardijo didžiausius moterų priešus Seime.

Socialdemokratės įvardijo didžiausius moterų priešus.<br>Montažas
Socialdemokratės įvardijo didžiausius moterų priešus.<br>Montažas
Socialdemokratės įvardijo didžiausius moterų priešus.<br>T.Bauro nuotr.
Socialdemokratės įvardijo didžiausius moterų priešus.<br>T.Bauro nuotr.
Socialdemokratės įvardijo didžiausius moterų priešus.<br>P.Lileikio nuotr.
Socialdemokratės įvardijo didžiausius moterų priešus.<br>P.Lileikio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 8, 2016, 9:21 AM, atnaujinta Jun 2, 2017, 9:43 AM

„Ne visos partijos siekia lyčių lygybės. Pirmiausia, konservatorių atstovai ir ponas Dagys, „Tvarkos ir teisingumo“ atstovas Petras Gražulis, Lenkų ir rinkimų akcijos atstovai. Socialdemokratai palaiko pažangą, ką ir minime“, – antradienį Seime kalbėjo Seimo Moterų parlamentinės grupės pirmininkė profesorė Marija Aušrinė Pavilionienė.

Giedrė Purvaneckienė antrino ir pridūrė, kad patį pavojingiausią įstatymą pasiūlė Lenkų partijos atstovai su Zbignevu Jedinskijumi priešakyje. „Z.Jedinskijus yra pats didžiausias moterų priešas, jei taip galėčiau pasakyti“, teigė G.Purvaneckienė.

Abejoja Kovo 8-osios švente

Pasak M.A.Pavilionienės, šiandien yra likę daug nenuveiktų darbų, nepaisant to, kad premjeras pakvietė nevyriausybinių organizacijų atstoves papusryčiauti.

„Ar tai yra šventė? Šiandien mes abejojame. Turėtumėme džiaugtis Tarptautine moterų solidarumo diena. Tai šventė ta prasme, kad minime istorinius moterų laimėjimus. Tą dieną atiduodame pagarbą asmenybėms, kurios pasauliniu mastu padėjo iškovoti moterų teises ir laisves.

Man džiaugsmo nekelia, nes ne daug kas padaryta telkiant moteris ir vyrus užtikrinant lyčių lygybę. Kuriamos grėsmės moterų reprodukcinėms teisėms“, – piktinosi M.A.Pavilionienė.

Pasak jos, Moterų solidarumo diena nėra labai džiugi ir apie tai buvo kalbėta Europos Parlamente. Kalbėta apie moterų smurtą, migraciją ir prieglobsčio prašymą. Moterys yra prievartaujamos joms keliaujant ir prieglobsčio stovyklose. Moterys neturi elementarių higienos aptarnavimo sąlygų.

Socialdemokratė kalbėjo apie Afrikos moterų patiriamą smurtą ir žudynes.

„Kalbėti apie smurtą yra būtina. Kalbėti apie tai, kaip pasauliniu mastu pažeidžiamos moterų teisės ir laisvės, taip pat būtina. Norėčiau pabaigti pasisakymą linkėjimu. Lietuvos moterys, minėdamos šią solidarumo šventę, prisiminkite, kaip sunkiai ir ilgai moterys kovėsi dėl politinių ir socialinių teisių“, – linkėjo parlamentarė.

Pasak jos, moterys neturėtų būti kūno vergės, tik gimdyvės ir vaikų prižiūrėtojos.

Džiaugėsi prezidente ir Seimo pirmininke

G.Purvaneckienė pasisakymą Seime pradėjo nuo sveikinimo sau. Ji pasakė, kad šiandien jos gimimo diena, ir pasiūlė visiems vaišintis saldainiais.

„Mes džiaugiamės, kad prezidente buvo išrinkta moteris. Taip pat Seimo pirmininkė“, – kalbėjo politikė.

Socialdemokratė tikino, kad kalbant apie moterų teises, per 26 metus pasikeitė nedaug kas ir ta pažanga nėra labai tvari.

Pasak jos, jaučiama nuolatinė grėsmė reprodukcinėms moterų teisėms.

„Kas pagerėjo moterų gyvenime? Yra du revoliuciniai pažangos žingsniai. Pirmas – tai priimtas įstatymas dėl vaiko priežiūros atostogų. Antras – įstatymo dėl apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje priėmimas“, – kalbėjo G.Purvaneckienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.