Socialinių darbuotojų ruošimas – pažymėjimų dalybos už pinigus?

Alkstantys ir neprižiūrėti vaikai landynėse, nepastebėtas keistas motinos ar tėvo elgesys, pasibaigęs tragedija, – tai tik pora pavyzdžių, kai suskumbama reikalauti socialinių darbuotojų atsakomybės už pasekmes pamirštant, kad vienam specialistui tenka prižiūrėti keliolika socialinės rizikos šeimų, o jo gaunamas darbo užmokestis vos didesnis už minimalų atlyginimą. Bet už tai grėsmė sveikatai ar net gyvybei lankant agresyvius girtuoklius ar narkomanus itin didelė.

Socialinių darbuotojų pedėjėjų mokymai sukėlė abejonių.<br>„123rf.com“ nuotr.
Socialinių darbuotojų pedėjėjų mokymai sukėlė abejonių.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 8, 2016, 5:31 AM, atnaujinta Jun 2, 2017, 10:14 AM

Po skaudžių tragedijų šalies vadovai ima stebėtis, kaip „nepastebėjo“, „pražiūrėjo“ ar „nepamatė“, o paskui kalbos pakrypsta apie būtiną kvalifikacijos kėlimą ir investavimą į specialistų žinias. Apie tai, kaip vyksta tokie mokymai ir kam išties jų reikia, savo asmenine patirtimi nusprendė pasidalinti ir viena portalo skaitytoja.

Po kelių valandų – pažymėjimas, kad kursas išklausytas

Į naujienų portalą laišką atsiuntusi Birutė teigė, kad daugiau apie esamą situaciją negalima tylėti. „Dirbu socialinio darbuotojo padėjėja, mums būtina išklausyti tam tikrą mokymų valandų skaičių norint dirbti šį darbą. Atvažiuoja jaunos mergaitės ir praveda seminarus – kas kaip sugeba, tai tokio lygio ir praveda, bet keisčiausia, kad pažymėjimą bet kuriuo atveju gauni“, – laiške rašė skaitytoja.

Anot jos, gautame pažymėjime nurodyta, kad „Mokymų dalyvė išklausė 16 akad. val. mokymų programą: 6 akad. val. – teorinis mokymas; 10 akad. val. – praktinis mokymas.“

„Seminaras viso labo trunka 4 val. ir pažymėjimai būna atiduoti. Lektoriai važiuoja iš toli ir gauna gerus honorarus, o tai brangiai kainuoja juos kviečiančioms įstaigoms. Kažin, ar nevyksta dalybos tarp lektorių ir darbdavių?“ – svarstė skaitytoja ir pridūrė, kad laiko „taupymas“, kai vietoj 16 valandų mokymai vyksta vos keturias, atrodo tikrai įtartinai.

Mokymų organizatorė: „Pažymėjimais neprekiaujame“

Susisiekus su, skaitytojos teigimu, jai pažymėjimą išdavusiu VšĮ Žmogiškųjų išteklių stebėsenos ir plėtros biuru, jo vadovė Asta Jaseliūnienė teigė, kad tokių atvejų, kai vos keturias valandas mokymų išklausęs asmuo gauna pažymėjimą, kad išklausė net 16-os valandų kursą, nebūna: „Per keturias valandas net temos išdėstyti negalime.

Juo labiau kad tokios mokymų temos kaip darbas su agresyviais asmenimis yra labai svarbios ir žmonės patys sprendžia, kiek nori mokytis. Jei mokymuose dirbama iki 16 valandos, o žmogus sako, kad jam 15 valandą reikia skubėti į autobusą, tai suprantama, juk dirbame su suaugusiais žmonėmis.“

Kalbėdama apie skaitytojos išdėstytą situaciją įstaigos vadovė teigė, kad 16-os valandų mokymai trunka dvi dienas ir joks trumpinimas negalimas, nes mokymai reikalingi tam, kad besimokantiems būtų suteikta žinių.

Į klausimą, ar pasitaiko atvejų, kad lektorius su kviečiančia įstaiga bando susitarti dėl laiko trumpinimo, pašnekovė atsakė: „Mes siūlymų išgirstame įvairių. Kartą vienos įstaigos atstovas paskambinęs teiravosi, kaip gauti mokymų pažymėjimą neorganizuojant mokymų. Mes pažymėjimais neprekiaujame.“

Ministerija mokymų nekontroliuoja

Ar tiesa, kad seminarų ir įvairių mokymų lankymas yra socialinių darbuotojų padėjėjų būtina darbo sąlyga, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) Socialinių paslaugų skyriaus vedėja Daiva Buivydaitė-Garbštienė sakė: „Pagal galiojančius teisės aktus socialinių darbuotojų padėjėjai privalo periodiškai tobulinti savo profesinę kompetenciją ne mažiau kaip 16 akademinių val. per kalendorinius metus. Šie darbuotojai tobulina savo profesinę kompetenciją dalyvaudami mokymuose, kuriuose nenuosekliųjų studijų būdu įgyja minimalių žinių apie socialines paslaugas, praktinę veiklą.

Socialinių darbuotojų mokymą gali vykdyti įstaigos, organizacijos, organizuojančios socialinių paslaugų srities darbuotojų profesinės kompetencijos tobulinimo mokymus, taip pat įstaigos (įmonės, organizacijos), kuriose darbuotojas buvo įdarbintas, vadovo paskirtas socialinis darbuotojas.“ Šiuo metu vidutinis socialinio darbuotojo padėjėjo darbo užmokestis yra apie 450 eurų.

Anot jos, SADM mokymų kontrolės nevykdo. „Įstaigos, pirkdamos mokymų paslaugas, turėtų būti suinteresuotos ir jų kokybe. Šiuo metu ministerija valstybės biudžeto lėšomis nevykdo jokių mokymų socialinių darbuotojų padėjėjams“, – teigė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?