Po premjero žodžių – skirtingi atgarsiai

Po to, kai Vyriausybės vadovas Algirdas Butkevičius atvirai pasakė, ką mano apie prezidentės bei jos aplinkos veiksmus, pasigirdo įvairių nuomonių. Pateikiame pagrindinių partijų, valdžios atstovų ir politologų vertinimus.

Valstybės vadovai skirtingai įsivaizduoja valstybės valdymą.<br>T.Bauro nuotr.
Valstybės vadovai skirtingai įsivaizduoja valstybės valdymą.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 9, 2016, 1:49 PM, atnaujinta Jun 2, 2017, 5:58 AM

Gediminas Kirkilas

Socialdemokratų partijos vicepirmininkas

„Premjeras ilgą laiką nieko nesakė, kentėjo visą šitą reikalą, bet tiesiog trūko kantrybė. Nepaisant, kokioje mes esame partijoje, kokiai prijaučiame, ar mylime, ar nemylime, užsienyje savo šalies tikrai negalime dergti.“

Valentinas Mazuronis

Darbo partijos pirmininkas

„Situaciją vertinu kaip konflikto didėjimą, ir dabar tas premjero pareiškimas konfrontaciją neabejotinai didina. Tai didėjanti įtampa tarp socialdemokratų ir prezidentės bei svaidymasis kaltinimais.

Mano manymu, reikia eiti ne konfrontacijos ir skaldymosi keliu, o baigti normaliai dirbti likusius daugiau nei pusę metų ir padaryti, ką galime. Bet atrodo, kad tiems mano palinkėjimams išsipildyti nepavyksta.“

Rolandas Paksas

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas

„Nesu nustebęs dėl premjero pareiškimų. Yra du dalykai: arba tai yra politinis užsakymas teisėsaugos institucijoms, arba tai nusikaltimas, kai atskleidžiami operatyviniai duomenys. Lygiai tą patį mano kolegos kalbėjo po pokalbio su ministru pirmininku, kad prezidentės kabinete prieš keletą mėnesių jis išgirdo, jog ir istorijoje, kuri susijusi su manimi, man bus suformuoti įtarimai.

Mūsų valstybė tampa trečiojo pasaulio režimine valstybe, kur politiniai oponentai dorojami pasitelkiant teisėtvarką. Manau, Seime reikėtų sukurti komisiją teisėsaugos pareigūnų veiksmų pagrįstumui aiškintis.“

Artūras Paulauskas

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas

„Jeigu kalbos, kad teisėsaugos sprendimai jau buvo žinomi tyrimams nepasibaigus, yra tiesa, apie kokį prokuratūros ar kitų teisėsaugos institucijų nešališkumą dar galime kalbėti? Tai yra visiškas teisingumo valdymas iš viršaus. Reikštų, kad teisė ir teisingumas pradėjo tarnauti politikams.

Abejonės dėl teisėsaugos skaidrumo ir konfliktai tarp valdžios šakų daro žalą šalies interesams, pamina bet kokį pasitikėjimą teisėsauga, smukdo žmonių ir užsienio partnerių pasitikėjimą Lietuva kaip teisine valstybe.

Negalima pasitikėti teisėsauga, kuri valdoma rankiniu būdu ir naudojama politiniams interesams tenkinti. Man, kaip piliečiui, neramu girdint tokius pareiškimus. Tai reikalauja nuodugnaus tyrimo.“

Eligijus Masiulis

Liberalų sąjūdžio pirmininkas

„Manęs premjero pareiškimai nebestebina.

Tik šiuo atveju labai apgailestauju, kad socialdemokratas A.Butkevičius yra tapęs partijos ruporu, o partija yra nutarusi visas savo nesėkmes Vyriausybėje pateisinti sąmokslo teorijomis, kad juos, vargšus, puola prezidentė kartu su opozicija.

Tai kenkia mūsų valstybės įvaizdžiui, svarbiausių institucijų bendradarbiavimui. Mano vertinimu, socialdemokratai ir A.Butkevičius turi nustoti eskaluoti šitą situaciją, būti garbingi ir sugebėti pripažinti klaidas.

Dabar reikia valstybėje sumažinti įtampą, ir pirmiausia tai turi daryti pats A.Butkevičius.“

Daiva Ulbinaitė

Prezidentės atstovė spaudai

„Prezidentė nekomentuoja ministro pirmininko pareiškimų žiniasklaidoje ir tebelaukia principingo situacijos ir aplinkos ministro vaidmens galimai neskaidriuose procesuose įvertinimo.“ (BNS)

Politikos apžvalgininkų nuomonės

Mažvydas Jastramskis

Politologas

„Tie žmonės, kurie pasitiki premjeru, tikriausiai tikės, ką jis sako, tie žmonės, kurie linkę kritiškiau žiūrėti į premjerą ir dabartinę Vyriausybę, tikės mažiau.

Gali būti, kad artėjant rinkimams socialdemokratai mato, jog nėra kitos išeities, kaip didėjant įtampai viešojoje erdvėje aiškiai sudėti į stovyklas žmones, kurie už Vyriausybę, populiarų premjerą ir kurie yra prieš, D.Grybauskaitę susiejant su konservatoriais.

Tai gali būti tam tikri prevenciniai veiksmai numatant, kad prezidentė rinkimų laikotarpiu bus aktyvi, ir net jei neišsakys tiesiogiai savo konkrečių politinių simpatijų, aiškiai parodys nepritarianti dabartinei valdančiajai daugumai.

Tai vidiniai dalykai, kurių net nevadinčiau didele krize, nes įtampos tarp šios Vyriausybės ir Prezidentūros buvo nuo pat 2012 metų Seimo rinkimų rezultatų paskelbimo.

Bet labai abejoju, kad bent jau tokiu lygiu, koks yra dabar, tie apsistumdymai Lietuvos įvaizdžiui daro įtaką. Kartais tie pareiškimai daromi vidaus rinkai.“

Algis Krupavičius

Politologas

„Jei dabartinė valdančioji koalicija nuspręstų, jog reikia nubrėžti brūkšnį, kad vieno ar kito ministro išlikimas arba neišlikimas priklauso nuo ministro pirmininko ir sutarimo koalicijoje, o ne nuo prezidentės, matyt, viešojoje erdvėje ta tema kurį laiką būtų eskaluojama, vyktų nemažai diskusijų, bet galiausiai konfliktas tikriausiai baigtųsi Vyriausybės ir daugumos naudai.

Yra dar vienas aspektas – šiuo metu prezidentė gerokai daugiau pažeidžiama, palyginti su ankstesniais metais valdžioje. Jos didžioji stiprybė yra piliečių pasitikėjimas, aukšti reitingai, o jie pastaruoju metu gerokai susvyravę.“ (BNS)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.