Slaptame rezerve – ir lavonmaišiai, ir pelių apgraužtos šlepetės

Kas nutiktų, jeigu Lietuvoje susidarytų ekstremali situacija arba būtų karo padėtis? Lietuviai galėtų tikėtis pagalbos maisto produktais, įvairiais daiktais, ligoninės būtų aprūpintos medicinos priemonėmis ir vaistais.

Civilinės apsaugos rezerve yra įvairių priemonių.<br>V.Balkūno asociatyvioji nuotr.
Civilinės apsaugos rezerve yra įvairių priemonių.<br>V.Balkūno asociatyvioji nuotr.
Esant ekstremaliai situacijai maisto būtų galima įsigyti ir prekybos centruose.
Esant ekstremaliai situacijai maisto būtų galima įsigyti ir prekybos centruose.
Civilinės saugos rezervo atsargos. Fragmentas iš viešai randamos informacijos.
Civilinės saugos rezervo atsargos. Fragmentas iš viešai randamos informacijos.
Civilinės saugos rezervo atsargos. Fragmentas iš viešai randamos informacijos.
Civilinės saugos rezervo atsargos. Fragmentas iš viešai randamos informacijos.
Civilinės saugos rezervo atsargos. Fragmentas iš viešai randamos informacijos.
Civilinės saugos rezervo atsargos. Fragmentas iš viešai randamos informacijos.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 9, 2016, 9:16 AM, atnaujinta Jun 2, 2017, 7:05 AM

Tokios atsargos sudaro Valstybės rezervą, kuris būtų naudojamas krizės atveju. Naftos atsargos, civilinės saugos priemonės, medikamentai ir maistas yra saugomi rezervo sandėliuose.

Tačiau kas ir kur saugoma, neatskleidžiama, nes tai yra valstybės paslaptis. Įdomu, kad kai kurių sandėlių vietas galima nesunkiai sužinoti internete, – suvedus reikiamus raktažodžius galima sužinoti ir kas sudaro rezervo dalis.

Kaip tvarkomas Valstybės rezervas, domėjosi ir Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK). Šio komiteto narys Arvydas Anušauskas portalui lrytas.lt sakė, kad pastarąjį kartą komitetas rezervo reikalus aiškinosi gal prieš dvejus metus.

„Mes žiūrėjome, kaip tvarkomas rezervas. Kiek pamenu, daugiausia klausimų iškilo dėl atsargų pirkimo, keitimo, terminų laikymosi ir panašiai. Dabartinė rezervo būklė komitetui nėra žinoma. Aišku, yra slaptumo niuansas – rezervo turinys ir kiekis yra valstybės paslaptis. Tačiau, mano nuomone, tam tikri dalykai turėtų būti žinomi, bent jau tai, kas kaupiama“, – sakė Anušauskas.

Valstybės rezervą sudaro lėšos nacionaline ir užsienio valiuta, taip pat materialinių išteklių atsargos. Jos skirtos gyventojams ekstremaliųjų situacijų metu, paskelbus mobilizaciją, įvedus nepaprastąją ar karo padėtį.

„Krizės atvejui kaupiama daugybė visokių dalykų“, – sakė A.Anušauskas.

Valstybės rezervą tvarko ne viena institucija.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD) atsakingas už valstybės rezervo materialinius išteklius, susijusius su civiline sauga.

Civilinės saugos priemonių atsargas sudaro tokie daiktai kaip dideli laužtuvai, kastuvai, cinkuoti kibirai, statybiniai šalmai, apsauginiai akiniai, kūjai, kirtikliai, kilnojamieji tualetai, palapinės, brangūs dozimetrai (matuoja radioaktyviąją spinduliuotę), ženklai vietovės užterštumui žymėti ir daugybė kitų.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) atsakinga už valstybės medicinos atsargų rezervą.

Pavyzdžiui, medicinos rezervas atnaujinamas keturis kartus per metus. Kiekvienas norintis gali įsigyti parduodamus rezervo daiktus – sąrašas skelbiamas viešai.

Medicinos atsargos viešai parduodamos, kai iki jų tinkamumo naudoti termino pabaigos liko ne daugiau kaip pusė viso tinkamumo naudoti laiko. Šios atsargos neįrašomos į Vyriausybės nutarimais patvirtintus valstybės rezervo medicinos atsargų rinkinių sąrašus.

Rezerve galima įsigyti ne tik naudingų daiktų, bet ir sužinoti apie prekių būklę. Pavyzdžiui, skelbime nurodyta, kad iš ūkinio sanitarinio inventoriaus galima įsigyti uždaro tipo šlepečių (1,75 euro), šiltą chalatą (2,93 euro), vilnonių antklodžių (1,45 euro), vyriškų apatinių baltinių (5 centai) ar itališkos gamybos lavonmaišių (2,89 euro).

Nors lrytas.lt nepavyko sužinoti, kas konkrečiai sudaro rezervą, tai galima išsiaiškinti peržiūrėjus viešuosius aukcionus, kur parduodamas rezervo inventorius.

Taip pat galima sužinoti, kad parduodami daiktai nėra idealios būklės. Pavyzdžiui, arbatinukai gali būti įlenkti, be dangtelių, kiti daiktai – aprūdiję.

Pavyzdžiui, 2014 m. buvo parduodama flanelinė pižama, kurios švarkas ir kelnės skirtingo dydžio ir spalvos. 1984 m. pagamintos šlepetės buvo apgraužtos pelių. Nurodyta ir tai, kad pagalvės užvalkalas blogos prekinės išvaizdos.

Prie kitų daiktų, kur nurodomas galiojimo laikas, galima rasti ir prierašų „praleidžia orą“, „neįsikrauna baterija“, „aprūdiję“.

Pavyzdžiui, viena dėžutė analgino (injekcinio tirpalo) kainuoja 1 eurą. Vaistinėse šie vaistai kainuoja tris kartus brangiau – 3,38 euro.

Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) atsakinga už maisto atsargas.

Valstybės kontrolė auditą Žemės ūkio ministerijoje atliko 2012 metais.

„Pateikėme išvadas ir rekomendacijas dėl valstybės žemės ūkio materialinių išteklių – atsargų rezervo pirkimo, saugojimo ir pardavimo. Šis rezervas yra Valstybės rezervo dalis. Kadangi visa audito medžiaga yra riboto naudojimo, deja, negalime detaliau komentuoti.

Visa 2012 m. atlikto audito medžiaga perduota Seimo Audito komitetui. O 2013 m., gavus Kęsto Komskio raštišką prašymą, buvo pateikta informacija apie rekomendacijas ir jų įgyvendinimą.

Susisiekimo ministerija atsakinga už materialinius išteklius, susijusius su infrastruktūros atkūrimu. Finansų ministerija atsakinga už valstybės rezervo lėšas.

Be to, Lietuva iš Valstybės rezervo parėmė ir Ukrainos karius. Iš rezervo rugsėjo mėnesį buvo paimtos palapinės, miegmaišiai, sulankstomosios lovos, generatorius, krosnelės ir panašiai. Taip pat Ukrainai buvo padovanota antivirusinių vaistų.

Iš SAM tvarkomo valstybės rezervo ir iš Sveikatos apsaugos ministerijos materialinių atsargų rezervo Ukrainai skirtos 30 088 dviejų rūšių antivirusinių vaistų pakuotės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.