Lemiamas A. Butkevičiaus ir K. Trečioko pokalbis – pirmadienį

[[ge:lrytas:lrytas:843143]]

A.Butkevičius (nuotr.) apie ministro K.Trečioko likimą kalbės ir su R.Paksu.<br>T. Bauro nuotr.
A.Butkevičius (nuotr.) apie ministro K.Trečioko likimą kalbės ir su R.Paksu.<br>T. Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf., BNS

Mar 10, 2016, 10:02 AM, atnaujinta Jun 2, 2017, 4:03 AM

„Aišku, politinę atsakomybę jis turės prisiimti, nes vis dėlto per savo gerą širdį tam tikrus etinius pažeidimus yra padaręs“, – ketvirtadienį, į klausimą, ar ministras turi atsistatydinti, žurnalistams Seime atsakė A. Butkevičius.

Pasak premjero, K. Trečiokas nori pakalbėti su „tvarkiečių“ lyderiu Rolandu Paksu. „Jis (...) nori pakalbėti su Rolandu Paksu, sakė lyg tai norėtų susitikti pirmadienį“, – teigė Vyriausybės vadovas.

A. Butkevičius tikisi, kad šiandien jam pavyks telefonu pakalbėti su R. Paksu.

A. Butkevičiaus teigimu, ministrui „duotas terminas iki pirmadienio“. „Mes pirmadienį ir kalbėsimės“, – į klausimą, ką darys, jeigu ministras nepasitrauktų, atsakė premjeras.

Ateinantį pirmadienį A. Butkevičius žada sudėti visus taškus ant „i“ ir šį klausimą išspręsti.

„Manau, kad jau kitą savaitę, pirmadienį, sudėsiu visus taškus ant „i“, ir bus pabaigtas šitas klausimas ir uždarytas galutinai“, – akcentavo Vyriausybės vadovas.

Seimo frakcijos Tvarka ir teisingumas seniūnas Petras Gražulis sako, kad frakcija remia aplinkos ministrą K. Trečioką, ir jis toliau gali eiti ministro pareigas.

„Jokio teisinio pagrindo jam atsistatydinti nėra. Bet tokio išpuolio bangoje, kai nuo ryto iki vakaro puolamas žmogus, gali vieną ar kitą sakinį pasakyti ir ne taip. Aš nematau jokios čia problemos, jis ir toliau gali eiti savo pareigas. Šiandien frakcija susirinko ir vienbalsiai išreiškėme mūsų palaikymą ministrui“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė P. Gražulis.

ELTA jau rašė, kad į skandalą patekęs aplinkos ministras K. Trečiokas tiesiogiai nesako, ar svarsto galimybę atsistatydinti, tačiau akcentuoja, kad dėl savo karjeros perspektyvų ketina pasitarti ir su jį į ministro postą delegavusia partija Tvarka ir teisingumas.

Surinko parašus interpeliacijai 

Seimo opozicija pradėjo interpeliacijos procesą aplinkos ministrui „tvarkiečiui“ Kęstučiui Trečiokui. Ketvirtadienį surinktas reikiamas parlamentarų parašų skaičius, kad būtų galimą pradėti šią procedūrą.

Interpeliaciją K.Trečiokui pasirašė 36 Seimo nariai iš opozicinių Liberalų sąjūdžio ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijų.

Seimo statutas numato, kad interpeliaciją ministrui gali inicijuoti ne mažiau kaip penktadalis arba 29 Seimo nariai Ministro prašoma pasiaiškinti dėl jo liudijimo Seimo Antikorupcijos komisijai ir galimo melo, pasakojant Vyriausybės nutarimo projekto dėl kurortų apsaugos zonų panaikinimo priėmimo aplinkybes.

„Ar pripažįstate, kad Druskininkų mero Ričardo Malinausko prašymu Jūs asmeniškai rūpinotės, kad Vyriausybei būtų kuo skubiau pateiktas ir priimtas Vyriausybės nutarimo Nr.343, kuriuo apibrėžiamas kurortinių zonų statusas, pakeitimas?

Ar pripažįstate, kad Seimo Antikorupcijos komisijai teikėte melagingą informaciją dėl minėto Vyriausybės nutarimo priėmimo aplinkybių, t. y.

Komisijai pateikėte melagingą informaciją, kad Druskininkų meras Jums neskambino ir neprašė Jūsų kuo greičiau pakeisti Vyriausybės nutarimą Nr. 343; kad Jūs nežinojote, jog skubus Vyriausybės nutarimo pakeitimas R.Malinauskui reikalingas prieš bylos dėl Vijūnėlės dvaro statybų nagrinėjimą teismo posėdyje?“ – klausiama interpeliacijoje.

Interpeliacijos autoriai domisi, ar už šio Vyriausybės nutarimo pakeitimą kam nors žadėtas koks nors atlygis. Taip pat teiraujamasi, ar K.Trečiokas yra neatlygintinai naudojęsis Druskininkų sveikatinimo ir poilsio centro „Aqua“, kitų Druskininkų sveikatinimo įstaigų paslaugomis.

Opozicija aplinkos ministro klausia ir apie kitą teisėsaugos atliekamą ikiteisminį tyrimą, susijusį su jo atstovaujama partija. Teiraujamasi, ar partijos pirmininkas Rolandas Paksas prašė jo dėl Prienuose esančio prekybos centro statybų įteisinimo.

Taip pat K.Trečioko klausiama dėl politinės atsakomybės už tai, kad „pavaldžioje struktūroje vyksta prekyba postais, kurioje dalyvauja ir su Jūsų atstovaujama partija susiję asmenys“.

Prašys pradėti tyrimą dėl liudijimo komisijai

Seimo Antikorupcijos komisijos narė konservatorė Agnė Bilotaitė kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydama pradėti ikiteisminį tyrimą dėl aplinkos ministro Kęstučio Trečioko liudijimo laikinajai Seimo komisijai, pranešė opozicinė Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų frakcija.

Pasak Seimo narės, ministras galėjo meluoti komisijai, nes neigė kalbėjęs su Druskininkų meru Ričardu Malinausku apie nutarimą dėl kurorto zonų panaikinimo, o paskelbtuose mero ir ministro pokalbių įrašuose užfiksuotas prašymas paskubinti šio nutarimo svarstymą.

Seimo narė atkreipia dėmesį, kad K.Trečiokas, kaip ir kiekvienas komisijos liudyti iškviestas asmuo, buvo raštu įspėtas dėl baudžiamosios atsakomybės už melagingų pranešimų, paaiškinimų, informacijos ar duomenų teikimą komisijai. Baudžiamasis kodeksas už melagingus parodymus Seimo specialiajai tyrimo komisijai numato bausmes iki dvejų metų laisvės atėmimo.

„Laikinosios tyrimo komisijos posėdžiuose nuo lapkričio iki vasario vidurio teko išgirsti ne vieną abejotiną liudijimą.

Ministro K.Trečioko atveju akivaizdu, kad jo parodymai nedera su paskelbtomis pokalbių išklotinėmis. Jo teiginiai, kad nėra kalbėjęs su R.Malinausku kurortų apsaugos zonas naikinančio nutarimo tema, buvo ciniškas melas komisijai“, – pranešime spaudai teigė A.Bilotaitė.

Generalinis prokuroras Evaldas Pašilis šią savaitę žurnalistų klausiamas, ar yra pradėtas tyrimas dėl melagingų liudijimų Seimo komisijai, atsakė neigiamai, nes dėl to nėra gauta kreipimųsi.

Teisėsauga praėjusią savaitę pranešė nutraukusi ikiteisminį tyrimą, kuriame aiškinosi galimą neteisėtą poveikį rengiant Vyriausybės nutarimą dėl kurortinių zonų panaikinimo.

Iš viešai paskelbtų pokalbių išklotinių paaiškėjo, kad Druskininkų meras socialdemokratas R.Malinauskas ne kartą prašė aplinkos ministro K.Trečioko parengti nutarimą dėl kurortų apsaugos zonų panaikinimo, o šis pažadėjo tai padaryti.

Toks Vyriausybės nutarimas priimtas pernai rugsėjį. Pasakodamas šio nutarimo priėmimo aplinkybes ministras žurnalistams ir Seimo Antikorupcijos komisijai tvirtino, kad meras tik kartą jam ir gerokai anksčiau skambino bei klausė, kodėl vilkinamas dokumento priėmimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.