Ministras K. Trečiokas: „Niekas nenori to juodo darbo atlikti“

Iš posto vejamas aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas laukia pirmadienio, kai susitiks su „Tvarkos ir teisingumo“ partijos lyderiu Rolandu Paksu, sudėlios ateities planą ir apsvarstys galimybes toliau likti poste. Kol premjeras Algirdas Butkevičius užstoja ministrą ir neskuba priimti sprendimo dėl jo atstatydinimo, opozicija pareiškė jau surinkusi parašus K.Trečioko interpeliacijai.

K.Trečiokas: „Premjeras priekaištų neturi, prezidentė pasakė, kad sumažėjo palaikymas, bet nesako, kad visiškai nepasitiki“.<br>T.Bauro nuotr.
K.Trečiokas: „Premjeras priekaištų neturi, prezidentė pasakė, kad sumažėjo palaikymas, bet nesako, kad visiškai nepasitiki“.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasuolė Bauraitė

Mar 10, 2016, 6:26 PM, atnaujinta Jun 2, 2017, 2:24 AM

Ministro K.Trečioko ir žurnalistės Daivos Žemytės pokalbis – „Lietuvos ryto“ televizijos aktualių pokalbių laidoje „Lietuva tiesiogiai“.

– Ministre, kaip ketinate elgtis?

– Padoriai.

– Turite laiko apsispręsti iki pirmadienio, nes pirmadienį – lemtingas pokalbis su premjeru. Ko tikitės iš to pokalbio?

– Kalbėdamas su premjeru sakiau, kad pirmadienį grįžta R. Paksas. Aš, kaip „Tvarkos ir teisingumo“ deleguotas žmogus, noriu pasikalbėti ir sprendimą priimti pasitarus. Telefonu sutarėm nesikarščiuoti.

– Dar nesate priėmęs sprendimo?

– Nesu. Nors esu ir garsiai pasakęs, kad noriu būti atstatydintas. Nesu nieko padaręs, dėl ko turėčiau jausti kaltę ir pasitraukti. Tai principinis dalykas.

Premjerui sakiau, kad išspręstų problemą, brūkštelėtų raštą. Jis sako: tu neblogas vyras, gerai dirbai, neapvylei. Kažkodėl niekas nenori to juodo darbo atlikti...

– Nemanote, kad Jums, kaip politikui, būtų naudingiau atsistatydinti, prisiimti moralinę atsakomybę?

– Ir STT, prokuratūra išnagrinėjo, teisiškai nusižengimų nėra. Aš nežiūriu, kaip man naudingiau.

Sveikatai būtų naudingiau, bet esu komandos žmogus, premjeras, mane priimdamas, įvertino mano savybes.

Dabar, kai tas savybes rodau, tampu nepatogus.

Jei galvočiau tik apie save, tai nežinau, kada jau būčiau basas per ražienas bėgęs, nes savo darbe susiduriu su labai negražiais dalykais, kur reikia daug teisėsaugos pagalbos.

– Frakcija Jus palaiko.

– Frakcija palaiko. Įdomus reiškinys, gal net reikėjo to skandalo, nes frakcija nepasižymi vieningumu, bet šiuo klausimu kaip niekada buvo vieningi.

Man net buvo malonu. Premjeras priekaištų neturi, prezidentė pasakė, kad sumažėjo palaikymas, bet nesako, kad visiškai nepasitiki.

Negi valstybę pradėsim valdyti, kaitalioti ministrus pagal tai, kokia yra viešoji opinija?

– Didžiausias argumentas – pokalbių išklotinės. Kalbama apie tai, kad Jūs apsimelavote. Politikui melavimas garbės nedaro.

– Garbės nedaro, bet aš ginuosi, kad melavęs. Aš technikos mokslus baigęs, man sudėtinga interpretuoti. Jeigu klausia ar kalbėjau su R. Malinausku – kalbėjau, apie tą ir tą – 343. O sakėt nekalbėjot. Nekalbėjom apie tą paskutinį, kurį priėmėm, dėl ko tas širšalas kilo. – Yra tie pokalbiai, juodu ant balto parašyta, kad reikia, „zadanije“ duosiu, paderinsiu. Jūs galvojat, kai Jūs kalbat, ką sakot?

– Aš ir dabar manau, kad čia nieko tokio, kai tau skambina, o tu užsiėmęs, aha, gerai, duosiu užduotį. Svarbu yra, ar padarei nusikalstamą veiksmą, ar ne.

– Opozicija surinko parašus Jūsų interpeliacijai. Kaip manote, kaip balsuos valdantieji, jei pats neatsistatydinsite, o Jūsų neatstatydins? Ar tikitės palaikymo?

– Aišku, turiu tikėtis palaikymo, esam koalicija, dirbam kartu, bet interesai prieš rinkimus gali būti patys įvairiausi. Tikiuosi, kad būsiu išgirstas, o tie, kurie pasirašė, pakeis nuomonę, kai išgirs mano atsakymus. Mane tenkins bet koks sprendimas.

– Jie ketina klausti apie tai, ar pripažįstate, kad darėte spaudimą Vyriausybei dėl nutarimo 1025, kuriuo buvo pripažintas netekusiu galios Vyriausybės nutarimu patvirtintas Specialiųjų žemės ir miško naudojimo sąlygų skyrius, vėl kalba apie Vijūnėlio dvarą.

– Ar gali ministras padaryti Vyriausybei spaudimą? Vienintelis daiktas, ką jis gali, tai atėjęs pateikti projektą, atidėti. Spaudimais ten nevyksta tokių dalykų. Kai yra vieno sakinio sprendimas, kuris buvo derintas prieš pusę metų, su 30 institucijų, niekas neturėjo priekaištų, tik tai, kad tas skirsnis buvo bendram projekte. Prieš tai buvę padaryti penki analogiški sprendimai niekam nekliuvo. Darėm analogiškus dėl energetikos, terminalo statybos.

– Jeigu tikėti tuo, ką sakote, tai susidaro įspūdis, kad Druskininkų meras jus pakišo. Arba premjeras.

– Jis pats atsiprašinėjo, kad per jį išėjo tokie nemalonumai.

Aš žinau, kaip svarbu, susipažinęs su tuo skirsniu. Vieną dalyką R. Malinauskas nutylėjo: jis tai pristatė kaip savivaldybei labai svarbų dalyką, kadangi savivaldybė negali plėtotis, vykdyti projektų.

Nemačiau didelės problemos ją išbraukt, o kad jam svarbu byloje, ar kad tokia byla egzistuoja, aš nežinojau.

– Jeigu Jūs neatsistatydinsite, po šių reikalų bus sunku dirbti. – O man lengva iki šiol nebuvo. Juk pirmiausia buvo paskelbta, kad ministras su niekuo nederino, vienas pats parašė.

Elektroninėje sistemoje registruojama: yra aštuoni derinimai.

Vėliau sukūrė melą, kad penki žmonės per naktį paruošė tą nutarimą.

Tegu jie paaiškina, kaip įsivaizduoja, kad penki žmonės vieną sakinį rašė. Melų yra daug šioje istorijoje.

Jeigu aš melagis, tai kiti – nežinau kokiu laipsniu. Daug triukšmo dėl nieko.

„Lietuva tiesiogiai“ – nuo pirmadienio iki ketvirtadienio 17.30 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.