Prezidentė dėl Vijūnėlės skandalo ketina kreiptis į KT

[[ge:lrytas:lrytas:841797]]

D.Grybauskaitė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
D.Grybauskaitė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 10, 2016, 6:21 AM, atnaujinta Jun 2, 2017, 4:36 AM

Pasak prezidentės, galimai neskaidriai priimtas nutarimas mažina pasitikėjimą Vyriausybe, taip pat ir aplinkos ministru Kęstučiu Trečioku.

„Šios abejonės turi būti išsklaidytos. Jeigu to nepadarys Vyriausybė, tuomet aš būsiu priversta pasinaudoti Konstitucijoje numatyta teise kreiptis į Konstitucinį Teismą išaiškinimo, ar šis Vyriausybės nutarimas neprieštarauja Konstitucijai“, – LRT radijui kalbėjo prezidentė.

Teisę prezidentui kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl Vyriausybės teisės aktų atitikties kitiems įstatymams numato Konstitucijos 106 straipsnis.

Nors prokuratūra nutraukė ikiteisminį tyrimą neradusi nusikalstamos veikos požymių K.Trečioko veiksmuose, paviešintos pokalbių išklotinės rodo, kad Druskininkų meras aplinkos ministro prašė pagreitinti kurortines zonas naikinančio nutarimo svarstymą Vyriausybėje.

Klaidų neatleis Sakydama, kad, likus keliems mėnesiams iki rinkimų, Vyriausybę keisti būtų neatsakinga, D.Grybauskaitė taip pat pabrėžia, jog neketina atlaidžiau žiūrėti į Ministrų kabineto daromas klaidas.

Šalies vadovės teigimu, ji Vyriausybei ir toliau kels aukštus reikalavimus. Pasak D.Grybauskaitės, Ministrų kabineto nariai turi atskirti politinę ir teisinę atsakomybę ir nedaryti klaidų skaidrumo srityje.

„Jokiu būdu tai nereiškia, kad galėsiu ar lengviau žiūrėsiu į daromas klaidas“, – LRT radijui teigė prezidentė.

„Problema yra ne tik ta, ką ministrai sakė, melavo ar nemelavo. Visa esmė yra apie neskaidriai priimtą (Vyriausybės, – ELTA) nutarimą, kuris yra naudingas tik labai siauram ratui žmonių ir konkrečiai – Vijūnėlės dvaro istorijoje“, – pridūrė šalies vadovė.

D.Grybauskaitė jau anksčiau prašė premjero „principingai“ įvertinti aplinkos ministro K.Trečioko vaidmenį priimant Vyriausybės nutarimą dėl kurortinių apsaugos zonų panaikinimo. Pats premjeras dėl ministro likimo žada apsispręsti gavęs Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) vertinimą, o K.Trečiokas savo apsisprendimą likti poste ar trauktis ketina derinti su jį delegavusia „Tvarkos ir teisingumo“ partija.

Kauno apygardos prokuratūra ministro veiksmuose neįžvelgė nusikalstamos veikos požymių, tokios pačios išvados laikosi ir Vyriausybės Teisės departamento teisininkai.

Ministras pirmininkas, savo ruožtu, teigia, kad K.Trečiokas galimai elgėsi neetiškai, o viešojoje erdvėje pasklidusi neigiama informacija apie ministrą daro įtaką viso Ministrų kabineto reputacijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.