Šviesoforams spalvas pakeisti pavyko. Gal išeis ir sureguliuoti?

„Sostinė“

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

2016-03-12 06:00, atnaujinta 2017-06-01 23:39

Norai buvo geri – kad Kovo 11-oji būtų išskirtinė. Tačiau išėjo nei šiaip, nei taip.

Sumanymą penkis šviesoforus paversti trispalvėmis palaimino meras R.Šimašius. Jau šventės išvakarėse patikrino, kaip veikia, net kopėčiomis užlipo, kad papozuotų ir nuotraukas tuoj pat feisbuke paskelbtų.

Tad Kovo 11-ąją šviesoforai prie Katedros aikštės švietė geltona, žalia ir raudona spalvomis.

Eismą reguliavo ir nuo avarijų saugojo policininkai. Kažin, ar ta užduotis jiems buvo maloni, juolab kad ne vienas vairuotojas užsižiopsojo į neįprastai degančius šviesoforus.

O kas, jeigu būtų įvykusi avarija? Išlipęs iš suknežinto automobilio vairuotojas paleistų triaaukštį keiksmažodį trispalvei?

Pašaipų pirmiausia sulaukė policininkai. Vairuotojai šypsojosi: „Tai reikėjo ir lazdeles trimis spalvomis nusidažyti.“ Nors pareigūnai neva entuziastingai sutiko šviesoforų pavertimo trispalvėmis akciją, jų rūškani veidai liudijo ką kita.

Mat ir jie, ir vairuotojai suprato, kad tai – pavojus eismo saugumui. Ir jis buvo sukeliamas tyčine veikla.

„Tas, kuris sugalvojo tokias trispalves, geriau būtų plaukus geltona, žalia ir raudona spalva nusidažęs. Ir būtų buvęs pokštas, ir kitiems nepavojinga“, – širdo vilniečiai.

Ne visi šį sumanymą pavadino vaikišku ar nevykusiu. Ne vienam jis pasirodė tiesiog nesąmonė. Kodėl jam pritarė policija – neaišku.

Kad yra ribos, kurių nereikėtų peržengti, liudijo ir ironija – esą dar reikėjo ir visus kelio ženklus trijų spalvų deriniu perdažyti.

Nepalankiai sutikę sumanymą trispalvėmis paverstus šviesoforus, vilniečiai kartu smigtelėjo valdžiai – o kada šviesoforai Vilniuje pradės rodyti sekundes, kiek dar liko laukti?

Tokių šviesoforų yra visuose didžiuosiuose miestuose, jie ne tik sekundes skaičiuoja, bet ir garso signalai juose įrengti.

Ir kodėl šviesoforai Vilniuje įrengiami tik tada, kai įvyksta skaudi nelaimė? Kodėl jie sureguliuoti taip, kad transporto grūstys būtų kuo didesnės?

Vis dėlto Kovo 11-ąją Vilniuje vienas klausimas buvo svarbesnis: ar trispalvėmis paversti šviesoforai sustiprins meilę Lietuvai?

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.