Seimas remia „N. Savčenko sąrašo“ idėją

Seimas antradienį priėmė

Rezoliucija taip pat pabrėžiama, kad Nadija Savčenko neteisėtai kalinama Rusijoje ir tai yra šiurkštus tarptautinės teisės normų pažeidimas.<br>AP nuotr.
Rezoliucija taip pat pabrėžiama, kad Nadija Savčenko neteisėtai kalinama Rusijoje ir tai yra šiurkštus tarptautinės teisės normų pažeidimas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 15, 2016, 3:57 PM, atnaujinta Jun 1, 2017, 3:58 PM

Rezoliucija taip pat pabrėžiama, kad Ukrainos karinių oro pajėgų lakūnė Nadija Savčenko neteisėtai kalinama Rusijoje ir tai yra šiurkštus tarptautinės teisės normų pažeidimas. Rezoliucija priimta „už“ balsavus 68 Seimo nariams ir trims susilaikius, ją parėmė visų frakcijų parlamentarai, išskyrus susilaikiusius du Seimo Mišrios grupės atstovus ir vieną „darbietį“.

Rezoliucija Seimas „remia grupės pagrindinių Europos Parlamento frakcijų narių iniciatyvą sudaryti ir ES lygiu patvirtinti už neteisėtą Nadijos Savčenko sulaikymą ir kalinimą atsakingų asmenų sąrašą ir įvesti šiems asmenims tikslines sankcijas“.

Taip pat Europos Sąjungos ir NATO valstybių narių nacionaliniai parlamentai kviečiami palaikyti tokio „Nadijos Savčenko sąrašo“ sudarymo iniciatyvą ir skatinti „aktyvius savo valstybių vyriausybių bei ES institucijų veiksmus šia linkme“.

Taip pat tarptautinė bendruomenė raginama „principingai įvertinti Rusijos Federacijos institucijų vykdomus šį ir kitus šiurkščius žmogaus teisių pažeidimus“, taip pat kviečiama bendromis pastangomis toliau siekti, kad N.Savčenko ir kiti Rusijos Federacijoje neteisėtai laikomi Ukrainos piliečiai būtų „nedelsiant išlaisvinti ir sudarytos sąlygos jiems saugiai grįžti į Tėvynę“.

Siūlymą sudaryti „Sąvčenko sąrašą“ pateikė grupė europarlamentarų, Lietuvos užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus teigimu, prie šios iniciatyvos prisideda Švedijos, Britanijos, Rumunijos ir Lenkijos ministrai.

Sankcijos, kurių reikalauja daugiau kaip pusšimtis europarlamentarų, už neteisėtą N.Savčenko sulaikymą ir kalinimą atsakingiems asmenims neleistų kirsti ES teritorijos, užblokuotų jų priėjimą prie asmeninių sąskaitų ES ir numatytų galimą jų turto ES šalyse konfiskavimą.

ES institucijoms pateiktas 29 Rusijos piliečių, kuriuos siūloma įtraukti į tikslinių sankcijų paketą, sąrašas. Jo viršuje – Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, greta jo – Federalinės saugumo tarnybos vadovai ir pareigūnai, grupė Rusijos teisėjų ir prokurorų. Atsakingųjų asmenų sąrašą sudarė nevyriausybinės žmogaus teisių organizacijos „Open Dialogue Foundation“ ekspertai, bendradarbiaudami su pilotės N. Savčenko advokatais ir žmogaus teisių bendruomenės atstovais.

Maskva kaltina N.Savčenko prisidėjus prie dviejų rusų žurnalistų žūties 2014 metais per kovos veiksmus separatistinio konflikto krečiamuose Ukrainos rytuose. Jeigu būtų pripažinta kalta, ukrainietei gresia iki 23 metų laisvės atėmimo.

N.Savčenko neigia visus jai pateiktus kaltinimus ir tęsia bado streiką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.