Vaizdo stebėjimas vaikų darželiuose pažeidžia žmogaus teises

Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija (VDAI), sulaukusi visuomenės signalų dėl galimai

Darželio lauko teritorija yra stebima dėl vaikų saugumo, siekiant kontroliuoti pašalinių asmenų atvykimą bei dėl patalpų saugumo.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Darželio lauko teritorija yra stebima dėl vaikų saugumo, siekiant kontroliuoti pašalinių asmenų atvykimą bei dėl patalpų saugumo.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 15, 2016, 11:03 AM, atnaujinta Jun 1, 2017, 4:39 PM

Nustatyta, kad vaizdo stebėjimas vidinėse darželio patalpose prieštarauja Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymo (ADTAĮ) bei kitų teisės aktų nuostatoms bei pažeidžia žmogaus teises į asmens duomenų ir privatumo apsaugą. Darželiui pateikti nurodymai nustatytus pažeidimus pašalinti.

Patikrinimo metu nustatyta, kad darželyje vaizdo duomenys fiksuojami stacionariomis vaizdo kameromis, kurios yra išdėstytos įvairiose darželio vidaus patalpose ir lauko teritorijoje. Vaizdo stebėjimas vykdomas vaikų miegamuosiuose, grupių žaidimų kambariuose, valgykloje, kieme, stebimas įvažiavimas į kiemą. Kai kurios vidinėse patalpose veikiančios kameros įrašinėjo ir garsą. Atliekant tikrinimą nustatyta, kad duomenys, užfiksuoti minėtomis vaizdo kameromis, yra ne tik įrašomi, bet ir tiesiogiai transliuojami vaikų tėvams peržiūrėti, naudojant atitinkamus nuotolinio vaizdo stebėjimo prisijungimo kodus.

Pasak darželio atstovo, vaizdo bei garso įrašymas vidaus patalpose yra vykdomas siekiant įgyvendinti galimybę darželį lankančių vaikų tėvams bei globėjams dalyvauti vaikų auklėjimo ir lavinimo procese. Darželio lauko teritorija yra stebima dėl vaikų saugumo, siekiant kontroliuoti pašalinių asmenų atvykimą bei dėl patalpų saugumo.

Dėl vaizdo stebėjimo ir įrašymo vidinėse patalpose VDAI griežtai pasisakė, kad tai yra neteisėta ir darželiui pateiktas nurodymas tokį vaizdo stebėjimą bei garso įrašymą nutraukti, o jau surinktus tokius vaizdo bei garso duomenis sunaikinti.

VDAI nuomone, vaizdo stebėjimas tiek be garso, tiek su garso įrašymu vidinėse darželio patalpose yra neproporcinga priemonė, pažeidžianti tiek vaikų, tiek darželio darbuotojų privatumą. Be to, vieni tėvai neturi teisėto intereso stebėti kitų tėvų vaikus.

Tikrintam darželiui leista stebėti be garso įrašymo lauko teritoriją vaikų bei turto saugumo tikslu, kai bus tinkamai įteisinta ši veikla, t. y. bus sutvarkytos reikiamos teisinės, techninės bei organizacinės priemonės, numatytos ADTAĮ bei kituose teisės aktuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.