Valstietė Jazzu ir kiti euroviziniai reikalai

Audronė Urbonaitė pasakė viską, ką reikėjo pasakyti apie kai kuriuos „Eurovizijos“ komisijos narius. Nesikartosiu. Viską pasakė apie Jazzu (tikras vardas Justė Arlauskaitė). Galėjo ir, švelniai tariant, pasakyti kiečiau.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-03-15 10:55, atnaujinta 2017-06-01 16:52

Aš tai padariau šio komentaro antraštėje. Galėjau pasakyti ne taip švelniai. Bet vis dar esu džentelmenas. Todėl ir neleidžiu sau pasisakyti taip, kaip tikrai norėjo tūkstančiai žiūrovų. Susireikšminimas iki dangaus, nors kalba tokio pat lygio, kaip ir tų garsių politikų, kurių pokalbių išklotines perskaitė visi, net tie, kurie įrodinėja jų neskaitę.

Kitaip tariant, jos kalbėjimas lyg dviejų klasių nebaigusios mergaičiukės. Arba kaip tas primityviausios formos muzikinis kvadratas, kuriuo ji dainuoja: „Susitikooooom... Netikėtaaai.... Ir supratooom..... Reeeegėjom kažkur.... Vienas kitąaaa.“ Priedainis: „Tuuuuuuu“ ir taip toliau, ir panašiai.

Bet visų pirma – linkėjimai Donatui Montvydui. Mano dešimties metų sūnelis, susirinkęs visus namuose dar veikiančius telefonus, priskambino už jį tiek, kad iki mėnesio pabaigos teks skaičiuoti kiekvieną centą. Pasakysiu paslaptį: aš jam leidau.

Tai jau antras kartas, kai aš, atsiprašau, mano sūnelis, balsuoja už šį atlikėją. Laimėk, pagaliau, „Eurovizijoje“, nes mano sūnelis paleis mus vėjais! Tačiau neramu, oi neramu sieloje. Mačiau mažiausiai tris tokius pat dainuosiančius Stokholme. Net trys! O vieno ir šukuosena visiškai tokia pat. Taigi, konkurencija ant kardo ašmenų.

O, kad mūsų prekybos centrai ir ūkininkai taip konkuruotų vienas su kitu! Irenai Degutienei net nekiltų mintis į šuns dienas išdėti ne patriotus lietuvius, vis bėgančius į Lenkiją pigiai apsipirkti. Ir tas Lazdijų meras, kaip jis ten, Artūras Margelis su šakėmis ant rubežiaus nestovėtų, neprievartautų pagąsdinimais savivaldybės tarnautojų, kad algą sumažins, jeigu apsipirkinės Lenkijoje.

O gal ten Mantas Adomėnas su šakėmis? Nepamenu, šakės painiojasi. Keisti tie konservatoriai. Patys PVM taip drastiškai padidino, kad pavertus muzikiniu simboliu, tauta aukščiausiu C (soprano C) arijas traukia. Kodėl šiandieninė Vyriausybė tą pačią natą traukia, negaliu pasakyti. Nors žinau: tik sumažintų PVM lenkų pavyzdžiu, mūsų patriotiški produktai nė kiek neatpigtų. Labai jau godūs mūsų ūkininkai ir prekybininkai.

Dėkui Dievui, mūsų politikai tik tarpusavyje ir tik Seime bando nevykėliškai susidainuoti, apie dalyvavimą „Eurovizijoje“ net pagalvoti neturi laiko. Ir „Mūsiškiai“ tautininkai (tikras pavadinimas neonaciai) nelabai savo rasistines dainas ten sudainuotų.

Gautų į kaulus nuo vietinių rasistų. Todėl Vilniaus ir Kauno gatvėse gerklę laido, „Lie-tu-va – lie –tu-viams“ skalambija. Apsimetant ypač bukais tikintis, kad niekas prasmės nesupras. Nors apsimetinėti nereikia, turėkite sąžinės! ES „eurosojuzu“ išdidžiai vadina. Juk demokratija, galima.

Šioje vietoje, beje, krizių kamuojama Europos Sąjunga tikrai visą dėmesį atima. Pabėgėliai šimtais tūkstančiais arabiškas dainas Graikijoje ar Vokietijoje dainuoja. Viena jų – Lorina Zineb Nora Talavi (Loreen), kilusi iš Maroko, laimėjo 2012 metų „Eurovizijoje“.

Jeigu pasirodytų scenoje dar ir siro ir lietuvės meilės vaisius Silvana Imam, tai Lietuvai ir Sirijai nuneštų stogą. Kol kas, deja, Sirijai stogus ir gyventojų galvas ritina jos valdovas B. al Assadas ir jo draugelis V.Putinas. Padedant Daesh iškrypėliams. Klausimas tik, kuris daugiau iš tų trijų iškrypęs. Visa trijulė žudo tūkstančiais į kairę ir dešinę.

Bet, atsiprašau už nuklydimą į lankas. „Eurovizija“ nieko bendro su politika neturi. Tik nesuprantu, kodėl toje „Eurovizijoje“ turkai ir australai dainuoja? Ar čia ne merkeliška politika sužaidė? Ne, ne, atleiskite senam anoniminių politikų bendruomenės nariui, vis recidyvas pasikartoja. Viskas, apie politiką nė žodžio!

Pradėjau gyvenimą traktuoti kaip priešeurovizinį ir poeurovizinį.

Priešeurovizinis: šiemet galima pasidžiaugti nebent tuo, kad akivaizdžiai buvo atsikratyta rusiško popso muzikiniu modeliu. Pagaliau! Kitas žingsnis – nedainuoti naftalinu atsiduodančių kūrinių. Viskas. Draudžiama. Baigta.

Taip pat baigti su choreografijomis, kurių choreografijomis neįmanoma pavadinti. Vadinu, nes nenoriu užgauti „choreografų“. Efektai – žemiau kritikos. Papūsti vėjelį dainuojančiai dainininkei į veidą... Baikit, žemas lygis, buvo įdomu pirmą kartą prieš dešimt metų.

O drabužiai? Draaabuuužiaiiiii! Patiko Aistė Pilvelytė, kai su paprasčiausiais apiplyšusiais džinsais į sceną išėjo. (Būkite malonūs, įsikalkite į galvą: į sceną nelipama, į sceną išeinama, įeinama. Artistai ne beždžionės!)  

Papūsk, gerbiamoji Dalia Ibelhauptaite! (Gerbiamoji – sakau be ironijos). Nepatiko būti išvadintai Gariūnų boba? Ir man nepatiktų, nes ta turgavietė šiandien taip sutvarkyta, kad net akys mirga.

Viename pastate ir klasikinės muzikos koncertai vyksta, grojama brangiausiu „Steinway“ fortepijonu. Na, nereikėjo taip asmeniškai asmeniškumams pasiduoti. Ne angliška kažkaip, neišlaikyta. Kažkaip lietuviška provincija pakvipo.

A.Pilvelytės balsas visgi galingas, tokia pat aistra. Tikra genų maišalynė! O Ruslanas Kirilkinas? Taip simpatiškai sudainavo. Tikrai homo ir rusofobai koją pakišo. Simpatiška ir Erica Jennings... Pasirodo, vien tik simpatiškumo nepakanka, deja.

Tai tiek. Visų nesuminėsi. Pernai, beje, laimėjo paprastas, paprastai apsirengęs švedų jaunuolis. Išėjo, sudainavo be jokios pompos, be jokių apdarų, ir laimėjo. Mano patarimas: ne pasenusių madų vaikytis reikia, o Der Zeitgeist pajusti. Šių einamųjų eurovizinių metų dvasią pajusti visomis poromis būtina. Tada ir pergalė dainininką pati už rankos griebia.

Na, o kas laukia mūsų poeurovizinėje gyvenimo atkarpoje? Kokie euroviziniai reikalai? Jazzuuuuuu kaip socialinių santykių, politikos, meno norma? Neduok, Dieve!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.