Kazokiškių gyventojai: „Gyvename kaip koncentracijos stovykloje“

Nuolatinė smarvė, į aplinką išsiskiriančios nuodingos medžiagos ir labai rimta ekologinės katastrofos grėsmė – tokiomis sąlygomis gyvena Kazokiškių sąvartyno kaimynystėje esančių gyvenviečių gyventojai.

Kazokiškio gyventojai tikina, kad jiems gresia ekologinė katastrofa.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kazokiškio gyventojai tikina, kad jiems gresia ekologinė katastrofa.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kazokiškio gyventojai tikina, kad jiems gresia ekologinė katastrofa.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kazokiškio gyventojai tikina, kad jiems gresia ekologinė katastrofa.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-03-16 10:33, atnaujinta 2017-06-01 14:34

Vietiniai gyventoja pripažįsta: jie tapo situacijos įkaitais, nes jų turimas nekilnojamasis turtas praranda vertę, o galimybių išsikelti nėra.

Seimo narė Rima Baškienė teigė, kad buvo išplatintas kreipimasis dėl neteisėto Kazokiškių sąvartyno eksploatavimo ir to pasekmių. Tokį kreipimąsi gavo ir prezidentė, kuri prieš kurį laiką lankėsi Kazokiškėse ir žino situaciją.

„Nerimas kyla dėl susidariusios situacijos, dėl devynerius metus trunkančio Kazokiškių sąvartyno eksploatavimo ir to neigimo pasekmių žmonių sveikatai“, – kalbėjo R.Baškienė ir pabrėžė, kad į Vyriausybę dėl to buvo kreiptasi ir anksčiau, bet kol kas jokių rezultatų nėra.

Gyvenimas – kaip koncentracijos stovykloje

Lietuvos Sąjūdžio Vilniaus skyriaus tarybos pirmininkas Leonas Kerosierius tikino, kad Kazokiškių bendruomenė gyvena koncentracijos stovyklos sąlygomis. „Jau dvylika metų bandoma kreiptis į įvairiausias institucijas.

Kazokiškių sąvartynas pastatytas netinkamoje vietoje – sąvartynas taip paveikė žemės plytą, kad gali įvykti incidentų. Buvęs premjeras Algirdas Brazauskas yra pasakęs: „Reikės – ir šaudysime“, bet sąvartynas veikia jau devintus metus.“

L.Kerosierius tikino, kad statant sąvartyną buvo pažeista daugiau nei 30 įvairių teisės aktų. „Žmonės kalti, kad ten gyvena? Žmonės bijo pasirašyti kreipimąsi, nes liks be darbo ir sveikatos. Vietiniai pramonininkai ir verslininkai eina išvien į ir naudojasi milžiniškais pinigais, nes sąvartyno statybai buvo skirtos milžiniškos lėšos.“ 

Baiminasi ekologinės katastrofos

Elektrėnų savivaldybės tarybos narys Algimantas Adomaitis teigė, kad sąvartynui parinkta itin bloga vieta – nuolat teršiama aplinka kenksmingomis medžiagomis. „Kai Kazokiškių karjere buvo rengiamas sąvartynas, turėjo būti molio pagrindas ir dengiama plėvelė, bet tas molis gali ištirpti dėl cheminių reakcijų, vykstančių sąvartyne.

Pačiam teko čiupinėti plėvelę, gal ant lygaus pagrindo ji ir nepraleidžia filtrato, bet paklota į duobę, kai ją slegia tūkstančiai tonų atliekų, ji gali lengvai plyšti. Iš ten tiesus kelias į Nemuno ir Nėries baseinus. Įsivaizduokite, kas atsitiktų, jei šis filtratas patektų į mūsų požeminius vandenis“, – teigė pašnekovas ir pridūrė, kad būtina atlikti poveikio aplinkai vertinimo analizę.

Kazokiškių bendruomenės atstovė advokatė Ramunė Ramanauskienė teigė, kad žmonės gyvena kenksmingomis sąlygomis: „Tai pakeitė žmonių gyvenimo kokybę, tai pablogino jų teisę į kokybišką gyvenimą sveikoje aplinkoje. Kol ilgus metus ginčijome teisme integruotos taršos leidimų išdavimą, sąvartynas veikė.“ Teisininkė piktinosi kontroliuojančių institucijų aklumu ir tuo, kaip pati Lietuva ignoravo anksčiau priimtas direktyvas.

„Lietuva turi imtis priemonių, kad kompensuotų žmonėms turtinius ir neturtinius praradimus. Man keista, kad per dešimt metų nė viena institucija neinicijavo priemonių, kurias numato direktyvos, taikymo“, – kalbėjo R.Ramanauskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.