Sovietinių skulptūrų gynėja ir architektas teisme susitaikė

Įsižeidusi dėl aštriai sukritikuoto prielankumo sovietinėms skulptūroms Valstybinės kultūros paveldo komisijos (VKPK) pirmininkė Evelina Karalevičienė padavė į teismą žinomą Kauno architektą Audrį Karalių, tačiau prasidėjus procesui, kaltintoja šmeižtu jau nebuvo tokia karinga.

Architektas A.Karalius teisme atsiprašė Valstybinės kultūros paveldo komisijos vadovės E.Karalevičienės, bet tvirtino jos nešmeižęs: „Kaltinimai šmeižtu buvo dirglūs ir neadekvatūs“.<br>P.Mantauto nuotr.
Architektas A.Karalius teisme atsiprašė Valstybinės kultūros paveldo komisijos vadovės E.Karalevičienės, bet tvirtino jos nešmeižęs: „Kaltinimai šmeižtu buvo dirglūs ir neadekvatūs“.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 16, 2016, 5:05 PM, atnaujinta Jun 1, 2017, 12:40 PM

Garsūs kultūros veikėjai susitaikė, todėl Kauno apylinkės teisme baudžiamoji privataus kaltinimo byla antradienį buvo nutraukta.

Paveldosaugininkė šešių lapų skunde pareikalavo ne tik nuteisti tinklapio „pilotas.lt“ redaktorių A.Karalių už 2015 metų gruodžio 21-osios straipsnį: „“Trumparegių baletas: paveldo komisijos vado kėdę matuojasi Karalevičienė“ (tada ji dar tik pretendavo į komisijos vadovės postą), bet ir priteisti jai 2 tūkst. eurų dydžio neturtinę žalą.

Daugybę apdovanojimų pelniusio architekto atsipašymo tekste, kurį derino abi pusės, nebeliko E.Karalevičienės pretenzijų dėl sostinės Žaliojo tilto skulptūrų.

A.Karalius savo redaguojamame tinklapyje „pilotas.lt“ atsiprašė VKPK vadovės dėl savo aštrių žodžių apie E.Karalevičienę, atliekant Kaune esančios Neries dambos ekspertizę, taip pat dėl paveldosaugininkės skyrimo peripetijų.

Tiesa, atsiprašymo tekstas skamba keistokai: kupiname ironijos straipsnyje, dėl kurio buvo paduotas į teismą, architektas pažymėjo, kad E.Karalevičienę į VKPK pirmininkės postą pasiūlė Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas, o atsiprašyme tik pridurta, kad jos kandidatūrą siūliusi ir komisja

Panašiai – ir apie ekspertizę: E.Karalevičienė pripažino pritarusi dambos ekspertizei, tačiau pabrėžė, kad ne jos vienos parašas lėmė dambos statybą. Tai irgi buvo nurodyta A.Karaliaus atsiprašyme.

„Vyriausiosios šalies paveldosaugininkės tikrai neapšmeižiau. Nejaugi negalima išsakyti savo nuomonės? Atsiprašiau todėl, kas esu žiauriai nekonfliktiškas. Kaltinimai šmeižtu buvo dirglūs ir neadekvatūs“, – tvirtino architektas.

Publikacijoje apie E.Karalevičienę buvo nevyniojami žodžiai į vatą.

„Jeigu pretendentė į Paveldo komisijos pirmininkus nesugeba atskirti pelų nuo grūdų ir vien pagal formalius datos kriterijus rikiuoja ant tos pačios lentynos Stalino okupacinio režimo propagandinius reliktus ir, tarkime, kovotojų prieš tą režimą palikimą, – esu tikras, kad ant paveldosaugos kapitono tiltelio E.Karalevičienei yra smarkiai per anksti.

Dambos ekspertizė su E.Karalevičienės parašu atkėlė vartus bjauriausiam retrogradiškam statiniui prie Kauno pilies – 9 metrų aukščio betoninei dambai, suformavusiai dešinįjį Neries krantą pigiausiu, neprofesionaliausiu ir nehumaniškiausiu metodu, kuris vėl sugrąžino į apyvartą sovietines betoninių krantinių šmėklas. Kodėl paveldosaugos ekspertė E.Karalevičienė šių fatališkų Dambos projekto trūkumų nematė?“, – straipsnyje rėžė A.Karalius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.